Oulu loves me - Rasismin­vas­tainen viikko

Oulu loves me -logo.

Valtakunnallista rasisminvastaista viikkoa vietetään tänä vuonna viikolla 12, jolloin 21.3. on YK:n rasisminvastainen päivä. Oulu Loves Me verkkotapahtuman tallenteen voit katsoa täältä 21.3. klo 13 alkaen.

Rasisminvastaisella viikolla järjestetään Oulussakin monenlaista ohjelmaa. Tapahtumissa nostetaan esiin ja keskustelun aiheeksi toisten ihmisten kunnioittaminen ja rasismiin puuttuminen.  

Katso viikon ohjelma alta. Oulu loves me -tapahtumat ovat avoimia kaikille. 

Rasismin­vas­taisen viikon tapahtumat 21.-27.3.2022

Oulussa rasisminvastaisen viikon toteuttavat useat tahot yhteistyössä. Mukana ovat Oulun kaupungin lisäksi muun muassa Pohjois-Suomen ETNO, Punainen Risti, Vuolle Oulu, Oulu2026, Pohjois-Suomen alueellinen romaniasiain neuvottelukunta ja Rauhankasvatusinstituutti. Oulun kaupungin Monikulttuurikeskus Villa Victor koordinoi kokonaisuutta. Yhteistyötä on rasisminvastaisen viikon tiimoilta tehty Oulussa vuodesta 2011 alkaen.

Viikon teemaksi valittiin ”Kasvot rasismille”, joka pohjautuu Valtakunnallisen ETNO:n ja Punaisen Ristin teemoihin. Teemaa tuodaan esille erityisesti omakohtaisten kokemusten ja kertomusten kautta. Viikon erityisenä kohderyhmänä on nuoret.

Lisäksi eri toimijat järjestävät omia tapahtumiaan, jotka kootaan tälle sivulle.

 

Maanantai 21.3. 

Oulu loves me -tapahtuma klo 13 - 14 

Oulu loves me -tapahtuma käynnistää rasisminvastaisen viikon Oulussa ja on viikon päätapahtuma. Sitä voi seurata Mun Oulu -verkkomediassa klo 13 alkaen. Tallenne löytyy myös Oulun kaupungin Youtube-kanavalta.

Tapahtuman avaa Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä.

Ohjelmassa on mm. Nuorten työpajan toteuttama katugallup-kysely rasismista, hallintojohtaja Ari Heikkisen haastattelu ja omakohtaisia kertomuksia syrjinnästä. Luvassa myös tanssi- ja musiikkiesityksiä maailmalta ja Oulusta mm. Eelis Saurion esittämänä. Kaikki esitykset on toteutettu hyväntekeväisyytenä laajassa yhteistyössä.

Lähetyksen juontaa Tarja Rönkkö Oulun kaupungin nuorisopalveluista.

Järjestäjät: Oulun kaupungin nuorisopalvelut ja monikulttuurikeskus Villa Victor

 

Tiistai 22.3. 

Meille ovat kaikki tervetulleita! klo 16 - 18 

Paikka: Vuolle-talo (Pikku-Iikankatu 6) Virta-olohuoneessa sekä ulkona Vuolteen pihalla

Ohjelmassa: Työpajoja, Mukavaa yhdessä tekemistä ja olemista sekä sisällä että ulkona.

Tarjolla pientä purtavaa. Tapahtuma on maksuton, ei ennakkoilmoittautumista.

Järjestäjä: Vuolle Oulu Vuolteen Ystävyyskeskus, Tyttöjen talo, Poikien talo ja Tietoiseksi-hanke

 

Torstai 24.3.

Yhdenvertaisuuden äärellä: Mitä voimme oppia järjestöjen rasisminvastaisesta työstä? klo 12 - 14 

Sosiaalialan järjestöjen työ on matalan kynnyksen toimintaa, joka on kaikille avointa, esteetöntä, syrjimätöntä ja rasismista vapaata.

Miten rasisminvastainen työ ja kulttuurisensitiivinen toiminta näkyy valtakunnallisen Nuorten Ystävät ry:n ja Oulun kaupungin monikulttuurikeskus Villa Victorin toiminnassa, ja millaisia hyväksi havaittuja toimintatapoja voitaisiin ottaa käyttöön muualla? Tule mukaan verkkotilaisuuteen 24.3.2022 klo 12–14.  Alussa kuullaan Oulun yliopiston dosentti Johanna Hiitolan alustus aiheeseen Mitä rasismi on? 

Paneelikeskustelussa mukana:  

  • ohjaaja Carmen Hedman, NY Klubitalo Pönkän Paikka auki -työntekijä 
  • ohjelmapäällikkö Marjo-Riitta Tervonen, Nuorten Ystävät ry:n Paikka auki -koordinaatiohanke 
  • vastaava työhönvalmentaja Jaana Rossi, NY Klubitalo Roihula, Rovaniemi 
  • väitöskirjatutkija Iida Kauhanen, Oulun yliopisto 
  • kehittäjäopettaja Veli-Pekka Pelkonen, Monikulttuurikeskus Villa Victor

Tilaisuuden puheenjohtajana toimii Nuorten Ystävät ry:n kehitysjohtaja Marko Kielinen
Verkkotilaisuus toteutetaan suorana Nuorten Ystävien Klubitalo Pönkästä. Tilaisuuden järjestää Nuorten Ystävät ry.

 Tilaisuuteen voidaan ottaa mukaan max. 300 osallistujaa. Osallistu verkkotilaisuuteen tästä.

 

Pohjois-Suomen ETNO:n isännöimä paneelikeskustelu klo 14 - 15.30

Paikka: Kulttuurikeskus Valve, Ravintola Konstila (Hallituskatu 7)

Paneelikeskustelun vetäjäksi saapuu Uudenmaan ELY-keskuksesta oikeusministeriön hallinnoiman Hyvien väestösuhteiden pilottihankkeen koordinaattori Nexhat Beqiri.

Paneelikeskustelun teemoina ovat mm.:

  • Diskriminaatio ja sen monet kasvot
  • Rasismin vastainen työ ja yhteiskunnan vastaanottavuuden lisääminen
  • Hyvien väestösuhteiden edistäminen Oulussa, erityisesti kulttuurin, taiteen ja liikunnan keinoin.

Keskustelijoiksi olemme saaneet mielenkiintoisia, innostavia ja asiantuntevia keskustelijoita useilta eri sektoreilta sekä ammattialoilta. Tervetuloa seuraamaan paneelia!

Järjestäjä: Pohjois-Suomen ETNO yhteistyössä TEMin koordinoiman Kotoutumisen Kumppanuusohjelman kanssa

 

Näyttelyitä:

Valokuvanäyttely Meistä – About us 4.3. - 1.4. 

Kulttuurikeskus Valve (Hallituskatu 7)

Meistä - About Us on Aleksandra Lemken valokuvanäyttely, jonka tavoitteena on voimauttaa ja lisätä etnisiin vähemmistöihin kuuluvien ja rodullistettujen sateenkaari-ihmisten näkyvyyttä Suomessa. Näyttely haastaa sateenkaariyhteisön valkoisuuden ja tuo näkyviin yhteiskunnassamme ilmenevän moniperustaisen syrjinnän sekä tarinoita, jotka kuuluvat myös sateenkaari-Suomeen.

Meistä - About Us haluaa herättää sekä etnisiä että sateenkaarevia vähemmistöjä pohtimaan monimuotoisuutta yhteisöjen sisällä, kannustaa suurta yleisöä keskustelemaan vähemmistöjen kokemasta syrjinnästä sekä edistää vastakkainasettelujen purkamista – ihmisillä voi olla monenlaisia identiteettejä ja yhdenvertaisuus tulisi olla tavoitteena taustoista riippumatta.

Aleksandra Lemke (s.1989) on puolalaistaustainen vantaalainen ammattilaisvalokuvaaja, joka on erikoistunut muotokuva- ja muotivalokuviin. Ihmiset, vaatteet, paikat ja luonnonvalo toimivat hänen inspiraationsa lähteinä.

Näyttelyhankkeen ovat toteuttaneet oikeusministeriön tuella Pohjois-Suomen Etno ja Oulun kaupunki yhteistyössä kulttuuritalo Valveen kanssa.

 

Kirjanäyttely 21.-27.3. 

Oulun kaupungin pääkirjasto (Kaarlenväylä 3)

Oulun pääkirjaston lainausosastolla on kirjallisuutta liittyen muun muassa antirasismiin ja  maahanmuuttajiin. Tarjolla on sekä kauno- että tietokirjallisuutta aiheesta, myös maahanmuuttajien itsensä kirjoittamia kirjoja.

 

Haaste­kampanja 2022

Meille ovat tervetulleita kaikki -logo

 

Tervetuloa mukaan "Meille ovat tervetulleita kaikki" -haastekampanjaan

 

Oulun kaupunki yhteistyökumppaneineen haastaa teidät mukaan valtakunnalliseen rasisminvastaiseen viikkoon 21.-27.3. teemalla ”Meille ovat tervetulleita kaikki”. Viikon ohjelmaan voi osallistua eri tavoin.

1. Printtaa Meille ovat tervetulleita kaikki -juliste ja kiinnitä se näkyvälle paikalle, esim. toimitilanne ulko-oveen, ikkunaan tai lisää organisaationne nettisivuille.

2. Kun otatte haasteen vastaan, ilmoittakaa organisaationne virallinen nimi ja tieto haastekampanjaan osallistumisesta sähköpostitse: villavictor@ouka.fi. Organisaationne nimi lisätään Monikulttuurikeskus Villa Victorin Oulu loves me -nettisivulle.

3. Viikon käynnistää Oulu loves me -tapahtuma, joka julkaistaan Mun Oulussa maanantaina 21.3. klo 13. (linkki lisätään tälle sivulle). Ryhmien ilmoittautumiset Oulu loves me -tapahtumaan sähköpostitse: villavictor@ouka.fi 18.3. klo 16 mennessä.

4. Viikon aikana järjestetään erilaisia tapahtumia eri puolella kaupunkia. Kaikkiin viikon tapahtumiin on vapaa pääsy.

5. Oulu loves me -sivuilta löytyviä materiaaleja voi vapaasti käyttää keskustelun tai työpajan suunnittelussa ja toteutuksessa.

6. Voit osallistua viikkoon myös lisäämällä Oulu loves me -somekehyksen profiilikuvaasi. Somekehyksen voit ladata kopioimalla oheisen linkin: https://www.twibbonize.com/oululovesmesomekehys ja lisäämällä kehykseen haluamasi profiilikuvan.


Punaisen Ristin rasisminvastaiset toimintaohjeet:

Pyrin tunnistamaan omat ennakkoluuloni ja muuttamaan käsityksiäni tarpeen mukaan. Tutustun ennakkoluulottomasti erilaisiin ihmisiin, suhtaudun heihin tasavertaisesti ja kohtaan jokaisen ihmisen yksilönä.

Pyrin omalla toiminnallani vaikuttamaan ihmisten ja koko yhteiskunnan asenteisiin. Käytän asemaani vaikuttaakseni siihen, että yhteiskunta edistää syrjimättömyyttä ja yhdenvertaisuutta.

Tiedostan syrjinnän kokemusten moninaisuuden. Rasistisen sorron lisäksi syrjintää voi kokea monesta muustakin syystä, esimerkiksi sukupuolen, seksuaalisuuden, vammaisuuden tai koulutustason vuoksi. Kaikenlainen syrjintä on väärin.

Puutun rasistisiin tilanteisiin ja vihapuheeseen arjessani. Osoitan rasismin kohteeksi joutuvalle, että en hyväksy rasistista käytöstä tai vihapuhetta ja että olen hänen tukenaan. Minun ei tarvitse hyväksyä myöskään itseeni kohdistuvaa rasismia tai vihapuhetta.

Kuuntelen, kouluttaudun ja opin. Tutustun aiheeseen dokumenttielokuvien, kirjojen ja verkkosivujen avulla. Verkostoidun ja osallistun luentosarjoihin, keskustelutilaisuuksiin ja kansalaistapahtumiin.

 

Me olemme mukana:

Monikulttuurikeskus Villa Victor, Oulun kaupungin nuorisopalvelut, Punaisen Ristin Oulun piiri, Pohjois-Suomen ETNO, Vuolle Oulu Vuolteen Ystävyyskeskus, Tyttöjen talo, Poikien talo ja Tietoiseksi-hanke, DIAK, Rauhankasvatusinstituutti, Alueellinen romaniasiain neuvottelukunta, Kulttuuritalo Valve, Parasta Lapsille ry., Nuorten Ystävät, Oulunlahden koulu ja Sarasuon sivukoulu, Oulun yliopisto, Oulun Kulttuurisäätiö, PSK-Aikuisopisto, Kiertokaari Oy, Oulu10 -palvelut, Kauppakeskus Valkea, Kaijonharjun yhteisötila Kaijontupa, Kellon asukastupa, Byströmin ohjaamo, Oulun yliopiston ylioppilaskunta (OYY) 

Yhteystiedot

Mia Lindberg 

p. 044 703 1326
mia.lindberg[at]ouka.fi

Materiaaleja ja lukusuosituksia

Alla olevista linkeistä löytyy materiaaleja ja kirjaston lukusuosituksia eri-ikäisille käytettäväksi opetuksessa ja kerhotoiminnassa. Materiaalit on koottu yhteistyössä Punaisen Ristin, Rauhankasvatusinstituutin, Oulun kaupungin nuorisopalveluiden ja Valveen elokuvakoulun, koulujen elokuvaviikon kanssa. 

Varhaiskasvatukseen sadutusta, musiikkityöpaja, tehtäviä ja värityskuvia sekä lukusuosituksia.

Perusopetukseen lukusuosituksia, työpajoja, videoita, harjoituksia ristiriitojen ja konfliktien ratkaisuun sekä erilaisia tehtäviä ja keskustelunherättäjiä vihapuheteeman käsittelyyn. 
Katso esimerkkinä Oulunlahden ja Sarasuon koulujen viikko-ohjelma rasisminvastaiselle viikolle 2022.

Oppilaitoksille valmiita työpaja-/tuntisuunnitelmia harjoituksineen ja materiaaleineen, videoita ja lukusuosituksia. 

Oulunlahden koulun sanataideteos

Oulunlahden koulun sanataideteos, joka syntyi rasisminvastaisella viikolla 2022.

Suunnittele oma Rauhankone

Tee kuva omasta Rauhankoneestasi. Kaikki Rauhankone-kuvat säilytetään ja niitä käytetään suuren Rauhankoneen valmistuksessa. Kuvia ja käytttöohjeita julkaistaan Oulu2026-viestintäkanavissa ja kuvista voidaan koota näyttely. Alla olevista linkeistä enemmän tietoa aiheesta sekä ohjeet.

Auta meitä rakentamaan Rauhankone

Ohjeet Rauhankoneen prototyypin tekoon

Mitä on rasismi?

Rasismilla tarkoitetaan tietyn ihmisryhmän tai henkilön arvottamista alempiarvoiseksi esimerkiksi ihonvärin, kulttuurin, äidinkielen, uskonnon tai etnisen taustan vuoksi. 

Ole kanssani -biisi

Rasisminvastaisella viikolla vuonna 2018 julkaistiin oululaisten nuorten tekemä rasisminvastainen biisi Ole kanssani. 

Kuuntele "Ole kanssani" videoklipistä.

Ennakkoluuloväittämiä