Historia

Oulun Päiviä on järjestetty vuodesta 1962. Se on Oulun vanhin kulttuuritapahtuma ja yksi vanhimpia tapahtumia maassamme. Oulun Päivien ohjelmaa on rakentamassa yli 100 yhteistyökumppanin verkosto ja ohjelmistossa on keskimäärin 100 tapahtumaa. Oulun Päivien kävijämäärä on ollut keskimäärin 55 000.

Oulun Päivät on sisällöltään yleisfestivaali ja sen monipuolisessa ohjelmistossa on ollut muun muasssa musiikkia, tanssia, liikuntatapahtumia, elokuvaa, kirjallisuutta, teatteria, retkiä, toritapahtumia, korttelitapahtumia, merellisiä tapahtumia, tutustumiskohteita, näyttelyitä ja paljon lapsiperheille suunnattua ohjelmaa.

Oulun Päivät on tapahtumasateenvarjo, johon kaikki voivat lähteä mukaan tapahtumajärjestäjäksi tarjoamalla ohjelmistoon omia tapahtumiaan. Oulun Päivät on toiminta-ajatukseltaan yhteisöllinen tapahtumakokonaisuus, jossa yhteisöt rakentavat ohjelmiston. Oulun Päivien tapahtumajärjestäjinä on yrityksiä, yhdistyksiä, julkisen sektorin toimijoita ja myös yksityishenkilöitä. Pääosa yhteistyökumppaneista on oululaisia, mutta tapahtumajärjestäjiä on myös muualta Suomesta.

Oulun Päivien ajankohta on lähes koko sen 60-vuotisen historian ajan ollut syyskuun ensimmäinen viikonloppu. Kun Oulu-seura ry aloitti Oulun Päivien vieton vuonna 1962, se järjestettiin ensimmäisen kerran yksipäiväisenä 26.9., päivämääränä, jolloin Oulu sai kaupunkioikeudet vuonna 1610. Tapahtuma-ajankohta siirrettiin ensimmäisen kerran jälkeen säätilan ja järjestelyiden toteutuksen kannalta suotuisampaan ajankohtaan syyskuun ensimmäiseen viikonloppuun ja pidettiin pitkään kaksipäiväisenä. 2000-luvun puolivälissä ohjelmisto ja kiinnostus tapahtumaa kohtaan oli kasvanut siinä määrin, että tapahtuma-aikaan lisättiin perjantai.

Kuntaliitosvuonna 2013 Oulun Päivien tapahtuma-aikaan tehtiin sen historian radikaalein ja paljon keskustelua herättänyt muutos kuunnellen muun muassa liitoskuntien edustajia ja ulkoilmatapahtumien järjestäjiä. Oulun Päivät muuttui kolmipäiväisestä tapahtumasta yli kolmiviikkoiseksi tapahtumasateenvarjoksi, joka alkoi juhannusta edeltävästä viikonlopusta ja kesti heinäkuun ensimmäiseen viikonloppuun. Tapahtuman toiminta-ajatus pysyi samana kuin ennenkin, mutta tapahtuma muuttui kesäiseksi kaupunkifestivaaliksi ja tapahtumasateenvarjoksi.

Oulun Päivät siirtyy takaisin syyskuun ensimmäiselle viikonlopulle vuodesta 2022 alkaen. Tapahtuma-ajankohta määräytyy syyskuun ensimmäisen lauantain mukaan ja on kestoltaan kolme päivää perjantaista sunnuntaihin. Muutoksen astuessa voimaan vuonna 2022 Oulun Päiviä vietetään 60-vuotisjuhlien merkeissä 2.–4.9.2022. Toivotamme Oulun Päivien puolesta jatkossakin kaikki tervetulleeksi mukaan järjestelyihin. Kaikki ohjelmaehdotukset ja uudet ideat ovat tervetulleita. Tietoa ohjelmaan ilmoittautumisesta julkaistaan näillä nettisivuilla, sosiaalisessa mediassa ja mediatiedotteilla lähempänä vuoden vaihdetta. Pysy kuulolla!