Ajankohtaista

Tuloksia ei löytynyt.

Voit varata kevään luontokouluohjelmia varauskalenteristamme osoitteesta https://urly.fi/3qHO

Huomaathan, että kevään luontokouluohjelmat ovat tarkoitettu ensisijaisesti niille luokille, jotka eivät ole vielä päässeet luontokouluohjelmiin tänä lukuvuonna.

Muistathan merkitä itsellesi ylös varaamasi päivän 😊! 

 

Kevättä kohti! luontokoulukirje kevätkaudelle

Luontokoulun varauskalenteri kevätkauden ohjelmien osalta (viikot 9-13 ja 15-20) avautuu ti 6.2.24 klo 14 luontokoulun nettisivuilla Koulumme ->Ajankohtaista-kohdassa
https://www.ouka.fi/timosenkosken-luontokoulu/ajankohtaista


Koska kaikki halukkaat eivät ole vielä ehtineet saada luontokouluohjelmaa tälle kouluvuodelle, kevään luontokouluohjelmat ovat tarkoitettu ensisijaisesti niille luokille, jotka eivät ole vielä tänä lukuvuonna olleet luontokouluohjelmassa. 

Kevätkauden ohjelmissa nautimme kevättalven ja kevään (toivottavasti😊) aurinkoisista keleistä siellä teidän koulunne pihalla matkalaukkuohjelmien merkeissä ja luontokoulupäivinä täällä Timosessa. Varattavat ohjelmat on esitelty seuraavalla sivulla. Muistathan tarkistaa, millä viikoilla haluamasi ohjelma on tarjolla ja onko se matkalaukkuohjelma vai luontokoulupäivä. 

Matkalaukkuohjelma kestää 90 minuuttia.  Tulen itämään sitä sinne teidän koulullenne. Matkalaukkupäivää varten koulultanne pitäisi löytyä kaksi luokkaa, joille pidämme peräkkäin matkalaukkuohjelman. Jos teillä on yhteisopettajuus, niin sitten riittää yksi luokka, jolloin pidämme puolelle porukasta ensin ohjelman ja sitten perään toiselle puoliskolle    (2 x 90 min). 

Ohjelmien ei tarvitse olla molemmille luokille samoja. 

Luontokoulupäivä luontokoululla Timosessa kestää klo 9-13 ja koulunne vastaa kyytikuluista ja retkieväistä. Mukavinta meillä on täällä, jos pääset tulemaan vain oman luokkasi kanssa, mutta voimme ottaa tarvittaessa kaksi luokkaa samaan luontokoulupäivään.  Luontokoululla pääsee myös paikallisbusseilla 9, 10 ja 35.

Kevätkauden matkalaukkuohjelmat siellä teidän koulunne pihalla

kesto 90 min (mielellään klo 9-13)

Viikot 9-13:

  • Ulkona kuin lumiukko (1.-2.lk): ohjelmassa rakentelemme lumiukkoja ja tutustumme lumiukkojen talveen (onnistuu säällä kun säällä, kunhan lunta löytyy😊)
  • Koulun lähiluonto tutuksi aistien avulla (1.-2.lk): ohjelmassa tutkimme koulunne lähiluontoa aistitutkimusten avulla. 
  • Eläimet talvella (3.-4. lk): ohjelmassa oppilaat tutustuvat eläinten elämään talvisessa luonnossa koulupihallanne ja lähiluonnossa. 
  • Lähiluonnon lumitilanne tutuksi (3.-4. lk): ohjelmassa tutkimme tämän talven lumitilannetta.
  • Lumiukkojen tulevaisuus on uhattuna (5.-6. lk): ohjelmassa rakennamme lumiukkoja, joilla on tärkeää asiaa meille kaikille. Mitä asiaa? -sen päätätte te ohjelmaan liittyvässä ennakkotehtävässä, jossa teette lumiukoille mielenosoituskylttejä.
  • Talvinen lähiluonto tutuksi (5.-6. lk): ohjelmassa tutkimme koulunne talvista lähiluontoa.

Viikot 15 -17:

  • Matematiikkaa pihalla (1.-2. lk): ohjelmassa harjoitellaan matemaattisia taitoja koulun pihalla.
  • Monimuotoinen koulupiha (3.-4. lk): ohjelmassa tutustumme kaupunkiluontoon ja kartoitamme, kuinka monimuotoista luontoa koulupihaltanne löytyy. 
  • Keke ulkona (5.-6. lk): ohjelmassa tutustutaan kiertotalouteen, kasvihuoneilmiöön ja omiin vaikutusmahdollisuuksiin ulkoleikkien ja –pelien avulla.

luontokoulupäivät luontokoululla klo 9-13:

  • Talven taikaa (1.-6. lk): ohjelmassa vietämme leppoisan talviulkopäivän lumirakentelemalla ja tutkimalla talvista luontoa (tarjolla viikoilla 9-13)
  • Nokkavaa (1.-2. lk): Päivän aikana harjoitellaan tutkimuksen tekoa Konsta -koulutontun linnunnokka-ongelman merkeissä sekä tutustutaan muutenkin muuttolintuihin. (tarjolla vkot 18-20)
  • Mikä tuolla lentää? (3.-4.lk): Tutustutaan toiminnallisesti vesistöjen lintuihin. (tarjolla vkot 18-20)
  • Jos metsään haluat mennä nyt (5.-6. lk): Luontokoulupäivän aikana harjoitellaan luonnossa liikkujan taitoja sekä valmistetaan itse ruokaa retkikeittimillä ja nuotiolla luonnonantimia mahdollisuuksien mukaan hyödyntäen. (tarjolla vkot 18-20) Huom! voin ottaa ohjelmaan vain yhden luokan/ päivä!

     

Tule pitämään yökoulua Timosen majoitusrakennukseen

Syksyn aikana muutamat luokat ehtivätkin jo testaamaan Timosen majoitustiloja järjestämällä täällä omatoimisesti yön yli kestävän retken. Majoitusrakennuksessa on yhdeksän yöpymishuonetta (n. 30 hlölle), pieni keittiö, 2 vessaa, suihkutila (1 suihku) ja yhteinen aulatila. Yöpyminen tapahtuu omilla patjoilla lattialla. Aulatilaa voi myös varata kokouksia ja koulutuksia varten. Ole tilavarauksista yhteydessä Tero Ahoon (tero.aho@ouka.fi, p. 040 358 4593).

Luontokoululla on oppikirjojen kierrätyspiste Kirjatori

Luontokoululla toimii oppikirjojen kierrätyspiste Kirjatori. Voitte toimittaa meille hyväkuntoisia, opetussuunnitelman mukaisia oppikirjoja, joille teillä ei enää ole käyttöä. Tai kysellä Kirjatorilta kirjoja, joille teillä olisi käyttöä. Kirjatori-asioissa laita minulle sähköpostia luontokoulu@eduouka.fi

Mukaan vihreä lippu-toimintaan!

Vihreä lippu -ohjelma ohjaa kestävän kehityksen mukaisten toimintatapojen ja -kulttuurin rakentamiseen pitkäjänteisesti projekti kerrallaan. Se sopii kehittämisen työkaluksi kaikille lähtötasosta riippumatta ja antaa toiminnalle rungon, jonka ympärille määritellään itse omat tavoitteet ja toimenpiteet.

Vihreä lippu -esite kertoo tarkemmin, mitä projekti pitää sisällä ja miksi koulun kannattaa lähteä mukaan. Projektin voi ilmoittautua mukaan nyt kevään aikana ja polkaista se käyntiin heti elokuussa koulun alettua. Autan mielelläni kouluasi pääsemään mukaan Vihreä lippu -toimintaan.

Voit tutustua Vihreä lippu -toimintaan myös esittelytilaisuudessa, joka järjestetään Teams-etäkokouksena ti 6.2. kl 14-15. Esittelytilaisuus myös nauhoitetaan ja voit katsoa sen kevätlukukauden ajan.  Alkuinfo sisältää Vihreä lippu -perusasioita sekä pienen perehdytyksen siitä, kuinka päästä alkuun Vihreässä lipussa. Info sopii vasta Vihreä lippu -ohjelmassa toimintansa aloittaneille tai ohjelmaan liittymistä harkitseville. Infon lopussa on aikaa kysymyksille.

 

auringonpaistetta ihaillen
                 Outi

Outi Mustonen
luontokoulun ope, Timosenkosken luontokoulu 

Seuraa meitä Istassa @timosenkoskenluontokoulu

PS.

Onko MAPPA.fi jo sinulle tuttu?

MAPPAsta löydät tuhansia maksuttomia materiaaleja ja lukuisia muita työkaluja opetukseen ja kasvatukseen. Jos sivusto on sinulle uusi tuttavuus, voit tutustua siihen videon avulla. MAPPAsta löydät vaikkapa:

Alakoulun talvirastipolku -uskallusta ulkonaoppimiseen

Monipuoliset ja helppokäyttöiset OPS:n mukaan luokitellut rastitehtävät alakoulun talviajan ulkona oppimiseen! Käytä osana oppituntia tai rakenna näiden pohjalta koko oppitunti.  Talvirastipolut löytyvät myös yläkoulun puolelle. Löydät materiaalit selaamalla sivua alaspäin.

Linturetkikone Luo linturetki valitsemallesi paikkakunnalle. Retkikone näyttää sinulle helposti tunnistettavia lintulajeja, joita on juuri tällä hetkellä helppo havaita lähiluonnossa hyödyntämällä laji.fi -palvelun havaintotietoja reaaliaikaisesti.

Mokin aiheeksi monimuotoisuus?

Luonnon monimuotoisuus -oppimiskokonaisuus on valmis WWF:n laatima materiaali alakouluun monialaisen oppimisen tarpeisiin. Se tarjoaa ideoita monipuolisten oppimisympäristöjen hyödyntämiseen sekä tukee ekososiaalisen sivistyksen mukaiseen elämäntapaan ja kulttuuriin kasvamista. Materiaalin avulla koulu voi toteuttaa opetussuunnitelman tavoitteiden mukaisen monialaisen oppimiskokonaisuuden.
Luonnon monimuotoisuus -monialainen oppimiskokonaisuus on jaettu ikäryhmittäin neljään eri teemaan:  Lähiluonto tutuksi, Vesistöjen äärellä, Mennään metsään ja Suomen uhanalaiset – tapausesimerkkinä saimaannorppa. Kukin teemakokonaisuus voidaan toteuttaa yhden viikon aikana tai hajautettuna pidemmälle ajanjaksolle.  

Lähiluonto tutuksi -teema on suunniteltu vuosiluokille 1–2. Vesistöjen äärellä -teema on tarkoitettu toteutettavaksi vuosiluokkien 3–4 kanssa. Mennään metsään -teema on koottu vuosiluokille 5–6. Suomen uhanalaiset – tapausesimerkkinä saimaannorppa -teema on suunniteltu toteutettavaksi koko alakoulun yhteisenä monialaisena oppimiskokonaisuutena.   

Jotta kokonaisuudesta tulisi monipuolinen, WWF ehdottaa koululle jokaisesta teemasta kolmea erilaista toimintaa: Tutki, Toimi ja Kerro.