Yläkoulu ja lukio: Eväitä opiskeluun

Eväitä opiskeluun - tiedonhankinnan opas verkossa tarjoaa maistiaisia tai tuhdimmat eväät verkossa toimimiseen. Sivustolta löydät paljon tietoa Tiedon luotettavuuden arvioinnista, erilaisista tiedonlähteistä, verkkotiedonhausta, kuvahausta, digitaalisesta jalanjäljestä jne. Tutustu tarkemmin: Eväitä opiskeluun -sivusto.

Eväitä opiskeluun -sivustolta löytyvät myös yläkoulun ja 2. asteen oppimiskokonaisuudet. Ne on julkaistu lisenssillä CC BY-NC-SA 4.0 Nimeä - Ei kaupallinen - Jaa samoin. Mikäli haluat kirjastossasi tai koulullasi käyttää näitä oppimiskokonaisuuksia, suosittelemme niiden käyttöä suoraan Kirjastoreitti-sivuilta esimerkiksi linkittämällä oman kirjaston tai koulun verkkosivuille. Sivuston sisältö on vapaasti käytettävissä missä tahansa.

Valopäät verkossa – 7.-9. luokat

Eväitä opiskeluun -sivuston Valopäät verkossa -oppimiskokonaisuus  on tarkoitettu 7. – 9. luokan oppilaille. Oppimiskokonaisuuden tavoitteena on, että oppilas tutustuu Eväitä opiskeluun -sivuston sisältöihin ja osaa käyttää monipuolisesti erilaisia tiedonlähteitä ja hakutapoja. Hän osaa myös hyödyntää kirjastojen aineistoja ja palveluja ja osaa käyttää verkkokirjastoa omatoimisesti. Oppilas osaa toimia tekijänoikeuksia kunnioittaen. Hän osaa myös tutkia ja vertailla lähteiden luotettavuutta ja suhtautua kriittisesti löytämäänsä tietoon. Tehtävät voidaan tehdä koulussa opettajan johdolla tai itsenäisesti kotona.

Valopäät verkossa oppimiskokonaisuus löytyy myös Qridi-oppimisympäristöstä, jossa oppilaan etenemistä voi seurata. Sisällöt ja varsinaiset tehtävät ovat kuitenkin Eväitä opiskeluun -sivustolla.


Lähteeks - Tiedon opaskartta opiske­li­joille

Lähteeks-oppimiskokonaisuus on tarkoitettu lukion ja 2. asteen opiskelijoille. Oppimiskokonaisuuden tehtävät ohjaavat opiskelijaa tutustumaan Eväitä opiskeluun -sivuston eri osiin.

Eväitä opiskeluun -sivuston avulla tutustutaan erilaisiin tiedonlähteisiin, tiedonhankinnan eri vaiheisiin ja tapoihin etsiä tietoa. Aineistossa syvennetään tiedonhaun taitoja ja menetelmiä tiedon luotettavuuden arvioinnissa. Kokonaisuus tukee kriittisen monilukutaidon kehittymistä niin, että opiskelija osaa analysoida ja arvioida monimuotoisia tekstejä sekä tunnistat niiden tavoitteita.