Lähteeks - Tiedon opaskartta opiskelijoille

Oppimiskokonaisuus on tarkoitettu lukion ja 2. asteen opiskelijoille. Opiskelija voi tehdä tehtäviä itsenäisesti tai niitä voidaan käsitellä opettajavetoisesti oppitunnilla. 

Oppimiskokonaisuuden tavoitteet

Opinnoissasi joudut hakemaan tietoa eri oppiaineissa tehtäviä töitä varten. Tiedonhaun taitojasi syventämällä opit käyttämään tiedonhaun työkaluja tehokkaasti ja monipuolisesti. 

Opiskeluun sisältyy entistä enemmän itsenäistä tiedonhakua ja tiedon soveltamista sekä arviointia eri oppiaineissa. Eväitä opiskeluun -sivuston avulla tutustut erilaisiin tiedonlähteisiin, tiedonhankinnan eri vaiheisiin ja tapoihin etsiä tietoa. Aineistossa syvennetään tiedonhaun taitoja ja menetelmiä tiedon luotettavuuden arvioinnissa. Kokonaisuus tukee kriittisen monilukutaidon kehittymistä niin, että osaat analysoida ja arvioida monimuotoisia tekstejä sekä tunnistat niiden tavoitteita.

Alla olevat tehtäväkokonaisuudet ohjaavat sinua tutustumaan Eväitä opiskeluun -sivuston eri osiin. Voit tehdä ne haluamassasi järjestyksessä.

Materiaali on julkaistu lisenssillä: CC BY-NC-SA 4.0. Sivun kuvat: Pexels ja Pixabay.

1. Lähdekritiikki

Jokaisen tiedonlähteen kohdalla on arvioitava, kuinka luotettavaa lähteen esittämä tieto on. Tällöin puhutaan lähdekritiikistä. Nykyisen tietotulvan aikana tiedon oikeellisuuden arviointi ei ole yksinkertaista.

Tiedonlähteiden arviointi ja lähdekritiikki

Mis- ja disinformaatio

  • Väärää tietoa leviää tahattomasti, mutta sitä tuotetaan myös tietoisesti. Selvitä Mis- ja disinformaatio -sivulta, mitä eroa virheellisen tiedon eri muodoilla on? Miten niitä voi tunnistaa? Pohdi myös millainen merkitys omilla tunteilla, arvoilla ja asenteilla voi olla informaation tulkinnassa?

2. Verkkotiedonhaku

Internetissä on valtavasti tietoa, jota ei ole järjestetty. Hakukoneilla netin tiedosta löytyy vain osa. Lisäksi suuri osa Internetissä olevista tiedoista on kaupallista – muista lähdekritiikki käyttäessäsi Internetistä löytyvää aineistoa töidesi lähdemateriaalina.

Googlen tehokäyttö

  • Lue lisää verkkotiedonhausta ja opi hyödyllisiä vinkkejä Googlen edistyneempään käyttöön sivulta Googlen tehokäyttö. Miten haet Googlella viimeisen kuukauden aikana julkaistua tietoa tai miten saat etsittyä Googlella vain pdf-tiedostoja?
  • Etsi Google Scholarissa artikkeli oppimistekniikoista.

Digitaalinen jalanjälki

  • Tutki sivuston Digitaalinen jalanjälki -osiota ja pohdi, että mitä tietoja haluaisit itsestäsi löytyvän netistä. Hahmottele oma digitaalinen jalanjälkesi sivulta löytyvän tehtävän mukaisesti.

3. Kuvahaku ja julkaiseminen

Kuvilla sekä ääni- ja videopätkillä voit helposti elävöittää opiskelutehtävääsi. Kuviin, niiden hakuun, julkaisemiseen ja tekijänoikeuksiin kuitenkin liittyy paljon asioita, joita on hyvä tietää. Esimerkiksi Internetissä suuri osa kuvista ja videoista on tekijänoikeuden alaista.

Kuvahaku ja kuvien julkaisu

  • Perehdy Kuvahaku ja kuvien julkaisu -sivuun ja tutustu ainakin kahteen vapaasti käytettävien kuvien hakupalveluun. Mieti, millaisia kuvia yleensä itse käytät ja huomioitko tekijänoikeudet kuvia käyttäessäsi?

Käänteinen kuvahaku

4. Verkkokirjaston tiedonhaku ja eKirjasto

Opinnoissasi joudut hakemaan tietoa useista lähteistä, joita et välttämättä löydä suoraan Internetistä. Kirjastot ovat valtavia tietovarantoja ja niissä olevaa tietoa voit hakea monella tavalla esimerkiksi menemällä kirjastoon ja katselemalla, mitä hyllyistä löytyy. Laajemman aineistokokoelman saat käyttöösi hakemalla tietoa verkkokirjastosta.

Haku OUTI-verkkokirjastosta

  • Siirry Verkkokirjasto ja eKirjasto sivulle. Tee sivulta löytyvät OUTI-verkkokirjaston harjoitustehtävät lukioon ja 2. asteelle. Jos asut muussa kuin OUTI-kirjastojen kunnassa, voit hakea tietoa tehtäviin oman kuntasi verkkokirjastosta.

Pohjoisen eKirjasto

  • Voit lainata kirjastostasi myös e-kirjoja ja e-äänikirjoja, lukea e-lehtiä ja lainata vaikkapa elokuvia. Ja kaikki vain kirjastokortilla ja PIN-koodilla, ilman ylimääräisiä maksuja! Saat käyttöösi muun muassa laajat sanoma- ja aikakauslehtiaineistot, joita voit käyttää hyödyksesi esimerkiksi kielten opiskelussa tai tutustuessasi ajankohtaisiin asioihin eri puolilla maailmaa. Lue lisää Verkkokirjasto ja eKirjasto -sivulta.
  • Mene oman kirjastosi verkkokirjastoon ja etsi mistä palvelusta löydät vieraskielisiä e-äänikirjoja. Millä kaikilla kielillä löydät e-äänikirjoja? Miten voisit hyödyntää eri kielisiä e-kirjoja ja e-äänikirjoja opinnoissasi?