Villa Victorin mentorointiohjelma
Mentoroinnin kohderyhmänä ovat työelämän ulkopuolella tai jo töissä olevat koulutetut maahanmuuttajat, jotka osaavat jo jonkin verran suomea. Maksuton mentorointi sopii hyvin yhteen Villa Victorin suomen kielen nonstop-kurssien kanssa. Kielen avulla on helpompaa päästä osalliseksi yhteiskuntaan sekä oman kotipaikkakunnan toimintoihin. Tästä syystä mentoroinnin pääkieli on suomi.
Mentorointi on tarkoitettu Oulussa ja lähiympäristössä asuville ihmisille. Yhteiset tapaamiset järjestetään Villa Victorin tiloissa Oulu10:ssä, osoitteessa Torikatu 10, 90100 Oulu.
Mentoroinnin tavoitteena on lisätä maahanmuuttajien ammatillisia verkostoja sekä syventää heidän tietojaan suomalaisesta työelämästä ja tavoista. Lisäksi tavoitteena on vahvistaa ja rohkaista mentoroitavaa suomen kielen käytössä, mikä parantaa yleisesti oman elämän hallintaa myös työelämän ulkopuolella.
Mentorointiohjelman aikataulu ja kuvaus
Mentorointiin valitaan n. 10 mentori-aktori-paria ilmoittautumisten perusteella. Mentoroinnin järjestäjä pyrkii muodostamaan sopivat parit koulutusaloittain ja osallistujien toiveiden mukaan.
Aloitustapaaminen järjestetään Oulu10:ssä lokakuussa 2023, jonka jälkeen on yksi ryhmätapaaminen talvella ja yhteinen lopputapaaminen toukokuussa 2024. Näiden yhteisten tapaamisten väleissä mentori-aktori-parit tapaavat 1–2 kertaa kuukaudessa. Mentorointi perustuu siis parityöskentelyyn, jossa mentori ja aktori tapaavat toisiaan omien aikataulujensa mukaan, mutta säännöllisesti. Mentorointikielenä toimii suomi niin ryhmissä kuin paritapaamisissakin. Tarkoituksena on kannustaa aktoreita harjoittelemaan ja käyttämään aktiivisesti suomen kieltä.
Koska mentorointi perustuu vapaaehtoisuuteen, ei siitä makseta erillistä palkkiota. Mentorointiohjelmasta voi kuitenkin aktorin kautta saada monipuolista asiantuntijuutta sekä kansainvälisiä verkostoja omaan työyhteisöön.
Yhteisessä aloitustapaamisessa mentorit ja aktorit saavat runsaasti lisätietoa ja vinkkejä mentoroinnin etenemiseen sekä hyvän materiaalipaketin. Vastuuvetäjänä ja organisaattorina toimii kehittäjäopettaja Riikka-Maija Gardemeister. Riikka-Maijaan voi olla aina yhteydessä mentorointiohjelman aikana. Sähköpostiosoite on riikka-maija.gardemeister (at) ouka.fi.
Villa Victorin mentorointi on jatkoa ESR-rahoitteisille hankkeille: Kieli työllistymisen tukena (2015–2018, Oulun kaupunki) sekä Kielen avulla osalliseksi (2018–2021, Oulun yliopisto, suomen kielen oppiaine). Hyvien kokemusten vuoksi toimintaa päätettiin jatkaa Villa Victorissa.
Aktorit:
Kuka voi olla aktori eli mentoroitava?
Voit osallistua ohjelmaan jos:
- asut Oulussa ja saat laillisesti työskennellä Suomessa,
- sinulla on riittävä suomen kielitaito (noin B1+),
- olet valmistunut ammattikoulusta, ammattikorkeakoulusta tai yliopistosta ja/tai sinulla on ammatistasi kansainvälistä työkokemusta,
- sinulla on vähän tai ei yhtään työkokemusta ammatistasi Suomessa, ja
- olet tällä hetkellä työtön tai vajaatyöllistetty (esim. et työskentele alalla, johon olet erikoistunut).
Onko suomen kielen taitoni tarpeeksi hyvä, että voin osallistua?
Suomen kielen taitotasosi pitäisi olla noin B1. Sinulla tulisi siis olla riittävä suomen kielen taito, jotta voit keskustella mentorisi kanssa suomeksi ja jatkossa toimia oman alasi työssä.
Mikä on roolini aktorina eli mentoroitavana ohjelmassa?
Mentoroitavana olet vastuussa omasta työnhaustasi sekä aktiivisesta osallistumisesta mentorointiohjelmaan. Tämä tarkoittaa sitä, että olet säännöllisesti yhteydessä mentoriisi ja osallistut aktiivisesti ryhmätapaamisiin ohjelman ajan. Oletamme, että toimit mentorisi antamien neuvojen mukaan.
Tarvitsenko harjoittelua tai tukea ennen ohjelmaan rekisteröitymistä?
Et tarvitse. Aikaisemmalle harjoittelulle ei ole tarvetta. Ennen kuin aloitat tapaamiset mentorisi kanssa, sinulle lähetetään kutsu osallistua aloitustapaamiseen. Siellä saat kuulla enemmän rooleista ja velvollisuuksista. Aloitustapaaminen on kaikille mentori-aktori-pareille yhteinen ryhmätapaaminen.
Miten saan mentorin?
Me pyrimme etsimään sinulle sopivan mentorin koulutuksesi ja/tai työkokemuksesi sekä toiveidesi perusteella. Mentorit eivät osallistu tähän prosessiin. Jos sinusta tuntuu, että yhdistäminen ei onnistunut, kerro tämä mentorillesi (tai mentorivalmentajallesi) mahdollisimman aikaisin mentorisuhteen aikana.
Mitä saan osallistumisesta ohjelmaan? Löytääkö mentorini minulle työpaikan?
Mentorisi tehtävä ei ole löytää sinulle työpaikkaa. Hänen roolinsa on tarjota vinkkejä tehokkaista työhakustrategioista ja ammatillisen verkoston kasvattamisesta. Mentorisi voi antaa neuvontaa siitä, miten suomalainen työnhakuprosessi toimii, arvioida CV:si ja auttaa sinua valmistautumaan työhaastatteluun.
Yhdessä voitte keskustella palkkausprosessin eroista Suomessa ja maissa, joissa olet asunut. Mentorisi auttaa sinua myös ymmärtämään suomalaista työ- ja tapakulttuuria.
Voit harjoitella puhumista suomeksi mentorisi kanssa ja parantaa suomen kielen taitoasi.
Kuinka usein minun täytyy tavata mentorini? Pitääkö minun tavata mentorini henkilökohtaisesti?
Tapaat mentorisi kanssa 1-2 kertaa kuukaudessa riippuen teidän aikatauluistanne. Voitte tavata henkilökohtaisesti tai etänä.
Kuinka monta ryhmätapaamista tulee olemaan? Mistä puhumme ja mitä teemme tapaamisissa?
8 kuukautta kestävän jakson aikana sinulla on kolme ryhmätapaamista. Ensimmäinen on lokakuun alussa. Välitapaaminen on helmikuussa ja viimeinen toukokuun lopussa.
Ensimmäisen tapaamisen aihe on orientaatio, jossa opit lisää roolistasi ja velvollisuuksistasi. Myöhempien tapaamisten aiheet ilmoitetaan myöhemmin.
Kuinka kauan ohjelma kestää? Kuinka monta tuntia viikossa/kuukaudessa olen mukana?
Ohjelma kestää noin 8 kuukautta. Voitte tietenkin olla yhteydessä mentorisi ja muiden osallistujien kanssa myös ohjelman päättymisen jälkeen, jos haluatte.
Jokainen ryhmätapaaminen (yhteensä kolme tapaamista ohjelman aikana) kestää noin 2 tuntia. Henkilökohtaisia tapaamisia mentorisi kanssa on noin 1–2 kertaa kuussa riippuen sinun ja mentorisi aikatauluista. Sovit tapaamiset yhdessä mentorisi kanssa. Yleensä tapaaminen kestää noin 1–2 tuntia.
Onko osallistuminen maksutonta?
Kyllä.
Keneen voin ottaa yhteyttä, jos minulla on kysymyksiä ohjelman aikana?
Yhteyshenkilö mentorointiohjelmassa on Riikka-Maija Gardemeister, riikka-maija.gardemeister(at)ouka.fi.
Miten saan eniten hyötyä mentorointikokemuksestani?
Avoin kommunikointi on avain mihin tahansa hyvään suhteeseen. On tärkeää, että keskustelet mentorisi kanssa siitä, täyttyivätkö molempien alussa asettamat tavoitteet.
Pysy aktiivisena mentorointisuhteessasi, ole innostunut ja käytä tämä tilaisuus viisaasti hyödyksi.
Mentorit:
Kuka voi olla mentorina?
Voit olla mentori, jos
- asut ja työskentelet Oulussa,
- voit sitoutua muutaman tunnin ajaksi kuukaudessa 8 kuukauden ajaksi,
- haluat jakaa tietoa ammattialastasi muiden kanssa ja
- haluat kehittyä ammattilaisena.
Mikä on roolini mentorina ohjelmassa?
Mentorina autat aktoriasi
- neuvomalla häntä hänen ammattiinsa tai alaansa liittyvissä asioissa, jotta voit auttaa häntä valmistautumaan työllistymiseen Suomessa,
- tarjoamalla tietoa työllistymis- ja/tai koulutusmahdollisuuksista,
- antamalla vinkkejä ammatillisten verkostojen kasvattamiseen,
- tukemalla ja tsemppaamalla aktoriasi, jotta hän kykenee säilyttämään itseluottamuksensa uudessa yhteiskunnassa,
- kertomalla suomalaisesta työelämästä ja tapakulttuurista, ja
- auttamalla aktoriasi tunnistamaan oman potentiaalinsa ja sen, miten hän pystyy antamaan panoksensa suomalaiselle yhteiskunnalle.
Pohjautuuko mentorointi vapaaehtoisuuteen?
Kyllä. Mentoroinnista ei siis makseta palkkiota.
Miksi minun kannattaa alkaa mentoriksi?
Mentorina sinulla on loistava mahdollisuus
- kasvattaa valmennus- ja ohjaustaitojasi,
- nähdä oma alasi kansainvälisestä näkökulmasta,
- kehittää taitojasi kulttuurienvälisessä viestinnässä,
- kasvattaa ymmärrystäsi haasteista, joita tulokkaat Suomessa kohtaavat, ja
- oppia lisää toisesta kulttuurista.
Antamalla vain muutaman tunnin ajastasi kuukaudessa voit saada aikaan merkittävän positiivisen muutoksen toisen ihmisen elämässä.
Tarvitsenko harjoittelua tai tukea ennen ohjelmaan rekisteröitymistä?
Et tarvitse. Ennen kuin aloitat tapaamiset mentoroitavasi kanssa, sinulle lähetetään kutsu osallistua aloitustapaamiseen, jossa saat paljon lisätietoa roolistasi ja velvollisuuksistasi. Se on kaikille mentori-aktori-pareille yhteinen ryhmätapaaminen.
Kuinka usein tapaan aktorini? Täytyykö minun tavata aktorini henkilökohtaisesti?
Tapaat aktorisi 1-2 kertaa kuukaudessa riippuen teidän aikatauluistanne. Voitte tavata henkilökohtaisesti tai etänä.
Järjestämme myös ryhmätapaamisia, joihin kutsumme kaikki mentori-aktori-parit.
Kuinka monta ryhmätapaamista tulee olemaan? Mistä puhumme ja mitä teemme tapaamisissa?
8 kuukautta kestävän jakson aikana sinulla mahdollisuus osallistua kolmeen ryhmätapaamiseen. Ensimmäinen on lokakuussa, seuraava helmikuussa ja viimeinen toukokuussa. Aloitus- ja lopputapaaminen ovat ”pakollisia”, välitapaamiset vapaaehtoisia (mutta suositeltavia).
Ensimmäisen tapaamisen aihe on orientaatio, jossa opit lisää rooleistasi ja velvollisuuksistasi. Myöhempien tapaamisten aiheet päätetään myöhemmin. Välitapaamisissa on myös mahdollisuus päästä vaihtamaan kuulumisia, kokemuksia ja vinkkejä muiden mentori-aktori-parien kanssa.
Kuinka kauan ohjelma kestää? Kuinka monta tuntia viikossa/kuukaudessa olen mukana?
Ohjelma kestää noin 8 kuukautta. Voitte tietenkin olla yhteydessä aktorisi ja muiden osallistujien kanssa myös ohjelman päättymisen jälkeen, jos sovitte niin.
Jokainen ryhmätapaaminen (yhteensä kolme tapaamista) kestää noin 2 tuntia. Henkilökohtaisia tapaamisia mentoroitavasi kanssa on noin 1–2 kertaa kuussa riippuen sinun ja aktorisi aikatauluista. Sovitte tapaamisaikataulut yhdessä aktorisi kanssa. Yleensä tapaaminen kestää noin 1–2 tuntia.
Keneen voin ottaa yhteyttä, jos minulla on kysymyksiä ohjelman aikana?
Yhteyshenkilö mentorointiohjelmassa on Riikka-Maija Gardemeister, riikka-maija.gardemeister(at)ouka.fi.
Ilmoittautuminen Villa Victorin mentorointiohjelmaan
Ilmoittautuminen ensi syksynä alkavaan mentorointiohjelmaan 2023-2024 on nyt auki!
Aktorit: Oletko korkeasti koulutettu, maahanmuuttajataustainen ammattilainen, joka asuu Oulun seudulla ja osaa keskustella työhön liittyvistä asioista suomeksi? Jos haluat itsellesi mentorin, joka on samalla alalla kuin sinä ja joka osaa kertoa sinulle suomalaisesta työelämästä, ilmoittaudu mukaan tästä linkistä. Vastaa kaikkiin kysymyksiin huolellisesti!
Mentorit: Haluatko auttaa kansainvälistä kollegaasi suomalaiseen työelämään liittyvissä asioissa? Asutko Oulun seudulla? Jos vastasit kyllä, ilmoittaudu mentoriksi tästä linkistä.
Seuraa meitä LinkedInissä, Facebookissa ja Instagramissa, niin saat viimeisimmät tiedot mentorointiohjelmasta.