Villa Victorin mentoroin­tiohjelma

Mentoroinnin kohderyhmänä ovat työelämän ulkopuolella tai jo töissä olevat koulutetut maahanmuuttajat, jotka osaavat jo jonkin verran suomea. Maksuton mentorointi sopii hyvin yhteen Villa Victorin suomen kielen nonstop-kurssien kanssa. Kielen avulla on helpompaa päästä osalliseksi yhteiskuntaan sekä oman kotipaikkakunnan toimintoihin. Tästä syystä mentoroinnin pääkieli on suomi.

Mentorointi on tarkoitettu Oulussa ja lähiympäristössä asuville ihmisille. Yhteiset tapaamiset järjestetään Villa Victorin tiloissa Oulu10:ssä, osoitteessa Torikatu 10, 90100 Oulu.

Mentoroinnin tavoitteena on lisätä maahanmuuttajien ammatillisia verkostoja sekä syventää heidän tietojaan suomalaisesta työelämästä ja tavoista. Lisäksi tavoitteena on vahvistaa ja rohkaista mentoroitavaa suomen kielen käytössä, mikä parantaa yleisesti oman elämän hallintaa myös työelämän ulkopuolella.


Mentorointiohjelman aikataulu ja kuvaus

Mentorointiin valitaan n. 10 mentori-aktori-paria ilmoittautumisten perusteella. Mentoroinnin järjestäjä pyrkii muodostamaan sopivat parit koulutusaloittain ja osallistujien toiveiden mukaan.

Aloitustapaaminen järjestetään Oulu10:ssä lokakuussa 2023, jonka jälkeen on yksi ryhmätapaaminen talvella ja yhteinen lopputapaaminen toukokuussa 2024. Näiden yhteisten tapaamisten väleissä mentori-aktori-parit tapaavat 1–2 kertaa kuukaudessa. Mentorointi perustuu siis parityöskentelyyn, jossa mentori ja aktori tapaavat toisiaan omien aikataulujensa mukaan, mutta säännöllisesti. Mentorointikielenä toimii suomi niin ryhmissä kuin paritapaamisissakin. Tarkoituksena on kannustaa aktoreita harjoittelemaan ja käyttämään aktiivisesti suomen kieltä.

Koska mentorointi perustuu vapaaehtoisuuteen, ei siitä makseta erillistä palkkiota. Mentorointiohjelmasta voi kuitenkin aktorin kautta saada monipuolista asiantuntijuutta sekä kansainvälisiä verkostoja omaan työyhteisöön.

Yhteisessä aloitustapaamisessa mentorit ja aktorit saavat runsaasti lisätietoa ja vinkkejä mentoroinnin etenemiseen sekä hyvän materiaalipaketin. Vastuuvetäjänä ja organisaattorina toimii kehittäjäopettaja Riikka-Maija Gardemeister. Riikka-Maijaan voi olla aina yhteydessä mentorointiohjelman aikana. Sähköpostiosoite on riikka-maija.gardemeister (at) ouka.fi.

 

Villa Victorin mentorointi on jatkoa ESR-rahoitteisille hankkeille: Kieli työllistymisen tukena (2015–2018, Oulun kaupunki) sekä Kielen avulla osalliseksi (2018–2021, Oulun yliopisto, suomen kielen oppiaine). Hyvien kokemusten vuoksi toimintaa päätettiin jatkaa Villa Victorissa.
 

Ilmoit­tau­tuminen Villa Victorin mentoroin­tioh­jelmaan

Ilmoittautuminen ensi syksynä alkavaan mentorointiohjelmaan 2023-2024 on nyt auki!

Aktorit: Oletko korkeasti koulutettu, maahanmuuttajataustainen ammattilainen, joka asuu Oulun seudulla ja osaa keskustella työhön liittyvistä asioista suomeksi? Jos haluat itsellesi mentorin, joka on samalla alalla kuin sinä ja joka osaa kertoa sinulle suomalaisesta työelämästä, ilmoittaudu mukaan tästä linkistä. Vastaa kaikkiin kysymyksiin huolellisesti!

Mentorit: Haluatko auttaa kansainvälistä kollegaasi suomalaiseen työelämään liittyvissä asioissa? Asutko Oulun seudulla? Jos vastasit kyllä, ilmoittaudu mentoriksi tästä linkistä.

Seuraa meitä LinkedInissä, Facebookissa ja Instagramissa, niin saat viimeisimmät tiedot mentorointiohjelmasta.

Lisätietoa ja kokemuksia mentoroinnista

Lue lisää aiemmin päättyneessä hankkeessa toteutetusta mentoroinnista (Acatiimi-lehti).