Tukea ja intoa lukemiseen – seuraa kirjaston Selkis-kampanjaa

19.01.2024

Lukuinto ja lukeminen eivät ole aina yksinkertaisia juttuja. Sopivan kirjan valitseminen voi tuntua mutkikkaalta. Lukemisessa on hankaluutta, rivit tai kirjaimet hyppivät, keskittyminen takkuaa tai lukemiseen väsyy.

Kirjaston valikoimista ja palveluista voi löytyä ratkaisu. 

Selkis-valikoimassa on selkokirjoja ja helppolukuisia kirjoja eri ikäisille. Selkokirjat on sijoitettu monissa kirjastoissa Selkis-hyllyihin, jotka tunnistaa pöllöstä tai Selkis-tekstistä. Selkokirjat sopivat hyvin myös suomen kielen opiskelijoille. 

Kirjan kuunteleminenkin on tapa lukea. Kuunteleminen voi antaa pontta tarttua myös painettuun kirjaan. Pohjoisen eKirjaston valikoimasta löytyy e-kirjoja ja e-äänikirjoja. E-kirjan tekstiä on mahdollista muokata niin, että se on selkeämpää ja luettavampaa.

Pienten lasten lukemisen valmiuksia kehittävät moniaistiset Selkis-kassit. Ne sisältävät kuvakirjoja, äänikirjoja, elokuvia, pelejä, kuva- ja viittomakortteja sekä kirjojen leluhahmoja. Kirjojen tarinoita voi kuunnella, katsella, tutkia ja lukea yhä uudestaan. Ja keksiä lisää tarinaleikkejä. 

Kirjallisuusdiplomien ja lukuhaasteiden avulla lapset ja nuoret tutustuvat monipuolisesti kirjoihin. Mukavat, innostavat lukukokemukset ovat tosi tärkeitä, kun kirjan jaksaa lukea kannesta kanteen. Kirjallisuusdiplomeissakin on vaihtoehtoja: Selkis-diplomissa on valmiita ehdotuksia selkokirjoista ja helppolukuisista kirjoista. Lisäpotkua ja vaihtelua lukemiseen saa 100 minuutin lukuhaasteesta, Selkis-passista tai lukuhetkestä lukulemmikille.

Kirjastossa voi hakeutua Celian äänikirjapalvelun asiakkaaksi, jos painetun kirjan lukeminen on vaikeutunut. Ota yhteyttä lähimpään kirjastoon.

Kuluneen syksyn ja talven aikana kirjasto on nostanut somessa esiin Selkis-valikoimaa ja -palveluita kaikille lukijoille. Kampanja jatkuu keväällä. Seuraa kirjaston Selkis-tiedotusta ja tutustu lukemisen tukeen