Siirry suoraan sisältöön

Rehtorin terveiset Rehtorin terveiset

 

Isot miehet virtsaavat asfaltille

Nyt kun lukuvuodesta on kulunut jo kohta kuudennes, on oikea hetki syysterveisille. Vanha totuus tutuu olevan, että heinäkuun Suomi on lomalla ja miltei kiinni eikä mitään tapahdu, elokuussa heräillään venytellen kesäunesta ja syykuussa päästään vähitellen oikean rytmin jäljille.

Maikkulan koulu jatkaa tänä vuonna jotakuinkin samankokoisena kuin se on ollut jo 3 – 4 vuotta. Koulun oppilasmäärä näyttää vakiintuneen 530 – 540 oppilaan vaiheille. Mitään dramaattisia muutoksi oppilas- ja henkilöstömäärään ei ole tulossa seuraavien 6 – 7 vuoden aikana, jollei joku taho keksi pistää kouluverkkoa lähimaisemissa uusiksi. Hyvä näin. Olemme tyytyväisiä siihen, että tilat ja oppilasmäärä ovat keskenään hyvässä balanssissa.

Suomalainen perusopetus nauttii hyvästä maineesta maailmalla. Meitä käydään edelleen katsomassa ja meiltä udellaan mm., miksi ihmeessä olette onnistuneet taltuttamaan kiusaamisen. Tai miten teidän ysiluokkalaisten englannin kielen taito vastaa keskieurooppalaista high-school-tasoa? Vastaus kuuluu, meidän kaikissa peruskouluissa on laadukas opetus, vaikka joidenkin mielestä se on vanhahtavaa ja aikansa elänyttä. Niin tai näin, emme usko opetuksen vallankumoukseen, vaan järkeviin reformeihin, joihin on käytettävä aikaa ja energiaa ketään kuitenkaan liikaa rasittamatta. Yksi keskeisimpiä reformeja on oppilaiden osallisuuden lisääminen sekä oppilaiden vastuuttaminen omasta oppimisestaan. Kukapa muu kuin oppija itse on oman oppimisensa omistaja. Tärkeiden reformien toteuttamiseen tarvitsemme myös huoltajien panosta.

Lopuksi vakavaa mietittävää teiltä ja aitovieriltä, joiden elämän täyteisillä liepeillä sattuu ja tapahtuu, kuten kaikki tiedämme. Monien liikuntaintoilijoiden tavoin minullakin on tapana tehdä iltaisin sauvakävelylenkki; 45 minuuttia riittää mukavasti. Reipas kävely virkistää mieltä. En ole mikään moralisti, mutta vähän ärtyneenä olen voinut syysiltoina panna merkille, että isot, aikuiset miehet virtsailevat aivan julkisesti kauppojen, baarien ja julkisten rakennusten asfalttipihoilla sekä kävelyteillä. Mikähän nyt oikein mättää? Ja mikähän tätä maata oikein vaivaa, kun aikuiset ihmiset tieten tahtoen käyttävät loukkaavaa ja rivoa kieltä? Olisi varmaan taas aika kerrata, mitä ne hyvät tavat ovat, vaikka meiltä itseltämme virtsa ei karkailisikaan.