Rehtorin terveiset

Rehtorin terveisiä syys-lokakuulta

Vietimme viime lauantaina Kodin ja koulun päivää molemmissa yksiköissämme. Päivästä jäi todella hyvä mieli, sillä huoltajia oli ilahduttavasti mukana toimintapäivässä. Kotikoulutoimikuntamme Tullitupa oli organisoinut liikuntasaliin luokkien kirpputoritapahtuman yhteistyössä vastuuopettajien kanssa. Oppilaat oppivat luokkien myyntipöytiä hoitaessaan tärkeitä yrittäjyyskasvatuksen taitoja ja osallistuivat aktiivisesti itse luokkansa varainkeruuseen. Kullakin luokkatasolla oli lisäksi oma ohjelmansa mm. 9. luokat olivat soutamassa kirkkoveneillä, 7-luokilla oli leikkimieleiset olympialaiset tukioppilaiden vetämänä ja alakoululaiset työstivät eteenpäin monialaisia oppimiskokonaisuuksiaan. Nuottasaaressa päivä oli rakentunut työpajoista, joissa vanhemmatkin touhusivat mukana. Noin 100 vanhempaa osallistui rehtorin aamukahville, jossa kerroin koulumme pedagogisesta kehittämistyöstä, arvoista ja positiivisesta toimintakulttuurista. Kodin ja koulun päivän teemana oli: Muistitko kiittää? Siihen liittyen huoltajat kirjoittivat kiitoksiaan liimalapuille, joista saimme iloa ja voimaa tulevaan viikkoon. Kiitos koulun puolesta aktiivisille kotikoulutoimikuntamme jäsenille kierrätystapahtuman järjestelyistä.

Lokakuun alussa saimme vieraaksemme lastenpsykiatri Raisa Cacciatoren. Tilaisuudet, joissa hän puhui sisusta, tahdosta ja haastavista tunteista, olimme organisoineet alueemme koulujen ja päiväkotien toimesta. Raisa koulutti ensin iltapäivällä koulumme henkilökuntaa ja illalla tilaisuus oli kohdennettu huoltajille. Sanomaksi koulutuksesta voisi kiteyttää: tunteiden hallintaa ja ymmärtämistä voi oppia, tunteet eivät sinällään ole vahingollisia vaan luonnollisia, huolehdi aikuisena omasta jaksamisestasi, jotta jaksat paremmin kohdata haastavat tunteet ja toimia oikein voimakkaan tunteenpurkauksen aikana sekä sen jälkeen. Raisan oppeja löytyy Väestöliiton sivuilta videoina ja hänen kirjoistaan lisää.

Syysloma on viikolla 43. Tällöin kaupunki järjestää entiseen tapaan paljon erilaista toimintaa lapsille ja nuorille. Syksyn pimenevät illan ja aamut vaikuttavat liikenneturvallisuuteen ja toivon, että keskustelette myös kotona heijastimista, jotka lisäävät turvallisuutta koulutiellä. Nyt on meidän kaikkien aika loistaa!

Hyvää syksyn jatkoa kaikille toivoo

Helena-rehtori

 

Elokuun rehtorin terveiset

Ennätyslämmin kesäloma on takana ja uusi kouluvuosi odottaa oppilaita ja koulun henkilökuntaa. Energisinä ja levänneinä käymme yhdessä oppimaan uutta. Tuleva lukuvuosi tuo mukanaan uuden opetussuunnitelman 8.luokan oppilaille, joten enää koulun vanhin ikäluokka opiskelee entisen opetussuunnitelman mukaisesti.

Koulun alkaessa on tärkeää, että arki tukee hyvinvointiamme ja jaksamistamme koulutyössä. Riittävä uni, monipuolinen ravinto, hyvät harrastukset ja ruutuajan rajoittaminen auttavat siinä. Koulutehtävistä huolehtiminen ja säännöllinen koulunkäynti ovat tärkeitä, jotta opinnot edistyvät toivotulla tavalla.

Liikenteessä on koulun alkaessa paljon eri-ikäisiä koululaisia. Pyöräillessä kannattaa ehdottomasti pitää kypärää ja noudattaa liikennesääntöjä. Monet kolarit syntyvät liian suuresta tilannenopeudesta ja siitä, että samalla käytetään esimerkiksi puhelinta. Toivottavasti turvallisin koulureitti on ehditty suunnitella yhdessä kotona jo ennen koulun alkamista.

Hyvän ja toimivan yhteistyön avaimet ovat kädessämme tänäänkin. Opettajat tarvitsevat kotien tukea kasvatustyöhönsä. Arvostava ja asiallinen vuorovaikutus yhteistyössä kantavat asioita parhaiten eteenpäin. Pääasiallinen viestintäkanavamme on Wilma. Opettajilla on myös työpuhelimet, joihin voi soittaa tai jättää tarvittaessa viestiä. Huolista kannattaa olla yhteydessä silloin, kun ne ovat pieniä, sillä silloin ratkaisukin on todennäköisesti vielä helpompi löytää.

Lukuvuoden painopisteinä ovat hyvinvoinnin tukeminen, opetuksen kehittäminen (ajattelu- ja oppimaan oppimisen taidot), tieto- ja viestintätekniikan taitojen edistäminen sekä myönteisen toimintakulttuurin vahvistaminen. Lähdemme yhdessä luomaan oululaista opinvoimaa, joka antaa lapsille juuret ja siivet elämää varten.

Hyvää alkavaa kouluvuotta kaikille!

Helena-rehtori