Rehtorin terveiset

Joulukuun rehtorin terveiset

 

Positiiviseen toimintakulttuuriin ja omiin vahvuuksiin tutustumisen osalta olemme syksyn aikana panostaneet ystävällisyyteen ja rohkeuteen. Oppilaat ovat pitäneet aiheista päivänavauksia ja asiaa on huomioitu kohtaamisessa ja oppitunneilla. Lisäksi olemme miettineet henkilökunnan kanssa, mitä on välittävä toimintakulttuuri koulussamme. Tarkoitus on pohtia kevään puolella asiaa myös oppilaiden ja koti-koulutoimikunnan kanssa Vahvuuspedagogiikka on esillä paljon mediassa ja sitä voidaan hyödyntää myös kotona ja työpaikoilla.

Oppilaat ovat työstäneet monialaisia oppimiskokonaisuuksiaan syksyn aikana. Tällöin on tullut opituksi laaja-alaisen osaamisen alueiden asioita mutta myös paljon muuta. Painopisteinämme ovat lukuvuoden aikana ajattelu ja oppimaan oppiminen, osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen sekä itsestä huolehtiminen ja arjen taidot. Kehitämme myös edelleen digitaalisen osaamisen taitoja ja pyrimme lisäämään hyvinvointia koulussa eri tavoin. Opetustoimi on yhteisesti sopinut, että kouluissa panostetaan pedagogiikkaan uuden opetussuunnitelman hengessä. Liittyen liikkuvaan kouluun opetuksen toiminnallisuuden lisääminen ja yhteistyö eri tasoilla ovat osa kehittämistyötämme. Etsimme ratkaisuja myös moninaisen oppilasjoukon tuen järjestämiseen ja turvallisuuden sekä hyvän käyttäytymisen lisäämiseen.

Huoltajat olivat mukana 9.luokan monialaisessa oppimiskokonaisuudessa liittyen uratarinoihin. Myös marraskuussa toteutunut heijastintempaus oli hieno juttu. Tällaista arjen yhteistyötä toivon lisää kouluumme jatkossakin. Kiitos koti-koulutoimikunnalle ja sitä vetäville vastuuopettajille näiden juttujen organisoinnista.

Kalevassa oli uutinen 8.11. tyttöjen nuuskaamisen lisääntymisestä. Tupakointi on meidänkin koulussamme vähentynyt, mutta tilalle on tullut nuuska, jossa nikotiinimäärä on moninkertainen. Nuuskaa on myös välitetty toisille. Luokkien 7.-8. kaikille oppilaille on pidetty HUBU-valistustunti päihteisiin ja myös tupakkatuotteisiin liittyen, mutta toivomme teiltä huoltajilta myös tukea näissä asioissa.

Olemme saaneet palautetta lähialueen muilta toimijoilta oppilaidemme liikennekäyttäytymisestä. Huolestuttavan moni oppilas käyttää liikenteessä puhelinta eikä voi näin ollen havaita ajoissa lähestyviä autoja tai pyöriä. Heijastimia ja pyörien valoja ei ole kaikilla, joten pimeässä näkyminen heikentyy. Liikennesääntöjä tulisi kerrata myös kotona, koska osa oppilaista ajaa pyörällä suojateillä. Koulumme sijaitsee liikenteen solmukohdassa ja tämän vuoksi toivon että tuodessanne lapsenne autolla kouluun, ette ajaisi aivan portin eteen tai ruuhkaiselle takapihalle.

Jouluviikon osalta poikkeavat aikataulut tiedotetaan erikseen. Olette tervetulleita joulukirkkoomme keskiviikkona 19.12. klo 10. Kevätlukukausi alkaa maanantaina 7.1.2019 lukujärjestyksen mukaisesti.

Hyvästä yhteistyöstä kiittäen ja rauhallista joulunaikaa kaikkiin koteihin toivoen

Helena-rehtori

 

Rehtorin terveisiä syys-lokakuulta

Vietimme viime lauantaina Kodin ja koulun päivää molemmissa yksiköissämme. Päivästä jäi todella hyvä mieli, sillä huoltajia oli ilahduttavasti mukana toimintapäivässä. Kotikoulutoimikuntamme Tullitupa oli organisoinut liikuntasaliin luokkien kirpputoritapahtuman yhteistyössä vastuuopettajien kanssa. Oppilaat oppivat luokkien myyntipöytiä hoitaessaan tärkeitä yrittäjyyskasvatuksen taitoja ja osallistuivat aktiivisesti itse luokkansa varainkeruuseen. Kullakin luokkatasolla oli lisäksi oma ohjelmansa mm. 9. luokat olivat soutamassa kirkkoveneillä, 7-luokilla oli leikkimieleiset olympialaiset tukioppilaiden vetämänä ja alakoululaiset työstivät eteenpäin monialaisia oppimiskokonaisuuksiaan. Nuottasaaressa päivä oli rakentunut työpajoista, joissa vanhemmatkin touhusivat mukana. Noin 100 vanhempaa osallistui rehtorin aamukahville, jossa kerroin koulumme pedagogisesta kehittämistyöstä, arvoista ja positiivisesta toimintakulttuurista. Kodin ja koulun päivän teemana oli: Muistitko kiittää? Siihen liittyen huoltajat kirjoittivat kiitoksiaan liimalapuille, joista saimme iloa ja voimaa tulevaan viikkoon. Kiitos koulun puolesta aktiivisille kotikoulutoimikuntamme jäsenille kierrätystapahtuman järjestelyistä.

Lokakuun alussa saimme vieraaksemme lastenpsykiatri Raisa Cacciatoren. Tilaisuudet, joissa hän puhui sisusta, tahdosta ja haastavista tunteista, olimme organisoineet alueemme koulujen ja päiväkotien toimesta. Raisa koulutti ensin iltapäivällä koulumme henkilökuntaa ja illalla tilaisuus oli kohdennettu huoltajille. Sanomaksi koulutuksesta voisi kiteyttää: tunteiden hallintaa ja ymmärtämistä voi oppia, tunteet eivät sinällään ole vahingollisia vaan luonnollisia, huolehdi aikuisena omasta jaksamisestasi, jotta jaksat paremmin kohdata haastavat tunteet ja toimia oikein voimakkaan tunteenpurkauksen aikana sekä sen jälkeen. Raisan oppeja löytyy Väestöliiton sivuilta videoina ja hänen kirjoistaan lisää.

Syysloma on viikolla 43. Tällöin kaupunki järjestää entiseen tapaan paljon erilaista toimintaa lapsille ja nuorille. Syksyn pimenevät illan ja aamut vaikuttavat liikenneturvallisuuteen ja toivon, että keskustelette myös kotona heijastimista, jotka lisäävät turvallisuutta koulutiellä. Nyt on meidän kaikkien aika loistaa!

Hyvää syksyn jatkoa kaikille toivoo

Helena-rehtori