Alueelliset palveluverkkoselvitykset 2022-2023
Tälle sivulle kootaan sivistys- ja kulttuuripalveluiden alueelliset palveluverkkoselvitykset ja niihin liittyvät materiaalit.
Vuosien 2022 ja 2023 aikana laaditaan kaikista kaupungin suuralueista alueellinen palveluverkkoselvitys. Sivistys- ja kulttuuripalveluiden aluemallin mukaisesti tehdään yksi selvitys kultakin alueelta, yhteensä 14 selvitystä.
Palveluverkkoselvitysten pohjana ovat sivistys- ja kulttuuripalveluiden palveluverkon palvelulinjaukset 2030, jotka kaupunginvaltuusto hyväksyi huhtikuussa 2022. Sivistys- ja kulttuuripalveluiden palveluverkon palvelulinjaukset 2020 (kv 4.4.2022 § 37)
Miksi palveluverkkoselvitykset tehdään?
- Lasten määrä vähenee: perusopetusikäisten määrä vähenee Oulussa 4000 oppilaalla vuoteen 2030 mennessä.
- Palvelut halutaan koota ehjiksi palvelukokonaisuuksiksi tukemaan hyvinvointia ja oppimista. Tämä tarkoittaa sitä, että alueiden palvelut (esim. päiväkoti, koulu, kirjasto ja nuorisotalo) ovat lähellä toisiaan.
- Oppilasmäärän vähenemisen takia Oulun kaupungin taloudellinen tilanne huononee, koska Oulu saa nykyistä vähemmän valtionosuuksia. Kaupungin rakentamishankkeita on priorisoitava.
Alueelliset palveluverkkoselvitykset:
(Suluissa käsittelyvaihe)
- Laanila, Myllyoja, Hiukkavaara ja Korvensuora (kaupunginvaltuuston päätös 4.4.2022)
- Kello, Kiviniemi ja Takkuranta (sivistys- ja kulttuurilautakunta käsitellyt 21.6.2022)
- Kiiminki ja Jääli (sivistys- ja kulttuurilautakunta käsitellyt 21.6.2022)
- Kaakkuri ja Kaukovainio (sivistys- ja kulttuurilautakunta käsitellyt 21.6.2022)
- Haukipudas (kuulemistilaisuus pidetty 8/2022)
- Maikkula (kuulemistilaisuus pidetty 9/2022)
- Sanginsuun erillisselvitys (kuulemistilaisuus pidetty 9/2022)
- Tuira (sivistyslautakunta päättää 21.3.2023)
- Oulunsalo
- Pateniemi ja Rajakylä
- Yli-Ii
- Keskusta
- Ylikiiminki
- Ritaharju, Kuivasjärvi, Pöllönkangas, Puolivälinkangas ja Koskela
Sivistyslautakunta käsittelee palveluverkkoselvitykset 25.4.2023 kokouksessaan.
Kaupunginvaltuusto päättää palveluverkkoselvityksistä 19.6.2023.
Kuulemistilaisuudet
Kuulemistilaisuuksissa on kyseessä kuntalain 22 §:n ja hallintolain 41 §:n mukainen osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varaaminen. Ne pidetään ennen sivistyslautakunnan käsittelyä.
Vuonna 2023
Tähän täydennetään kevään 2023 kuulemistilaisuuksien ajat ja paikat.
Vuonna 2022
- Haukipudas: Haukiputaan lukiossa 31.8.
- Sanginsuun erillisselvitys: Sanginsuun koulussa 1.9.
- Maikkula: Maikkulan monitoimitalossa 5.9.
- Kiiminki-Jääli: Kiiminkipuiston koulussa 31.5.
- Kaakkuri-Kaukovainio: Kaakkurin koulussa 1.6.
- Kello-Kiviniemi: Kellon koulussa 2.6.
Verkkokysely kuntalaisille ja erityisesti huoltajille 13.-26.3.2023
Kuntalaisten, ja erityisesti huoltajien, näkemyksiä ja mielipiteitä Keiskan, Takkurannan, Tirinkylän, Ylikylän, Pikkaralan, Lämsänjärven, Sanginsuun ja Kuivasojan kouluyksiköitä koskien kysytään verkkokyselyn avulla.
Kuntalaisille suunnattuun kyselyyn osallistuminen on vapaaehtoista ja vastaaminen tapahtuu anonyymisti. Kysely on avoinna 13. - 26.3.2023 osoitteessa: https://zef.fi/s/sjjrvxrx/
Kaupunginvaltuusto päätti 4.4.2022 Laanilan, Myllyojan, Hiukkavaaran ja Korvensuoran alueellisen palveluverkkoselvityksen pohjalta, että rakennettavaan Jääkärinkankaan monitoimitaloon siirtyvät
- Laanilan yläkoulu
- Myllyojan koulu
- Myllyojan kirjasto
- Myllyojan nuorisotalo.
Siirtymisen yhteydessä em. yksiköt lakkaavat ja syntyy uusi Jääkärinkankaan monitoimitalo palveluineen.
Kun Laanilan yläkoulu siirtyy Jääkärinkankaan monitoimitaloon, Laanilan lukion kokoa kasvatetaan. Lukioikäisten määrä kasvaa lähivuosina, joten Laanilan lukio voi ottaa nykyistä enemmän opiskelijoita.
Myllyojan koulun Sanginsuun sivukoulua koskevat ratkaisut päätetään erikseen.
Laanilan, Myllyojan, Hiukkavaaran ja Korvensuoran alueen palveluverkkoselvitys (kv 4.4.2022 § 38)
Jatkossa kolme monitoimitaloa
Myllyojan, Hiukkavaaran ja Korvensuoran palveluverkko rakentuu kolmen monitoimitalon ympärille: Hiukkavaaran monitoimitalo, Talvikankaan monitoimitalo ja Jääkärinkankaan monitoimitalo.
Monitoimitalot muodostavat keskeisen palveluverkon varhaiskasvatukselle, yhtenäiselle peruskoululle, nuorisopalveluille, kirjastolle ja yhteisöpalveluille sekä yhteiskäyttötilojen muodossa Oulu-opistolle ja kulttuuri- ja liikuntapalveluille.
Monitoimitalojen palvelukokonaisuutta täydentävät yksityiset ja kunnalliset päiväkodit sekä Hintan, Oulujoen ja Hönttämäen koulut.
Alueen kirjastopalvelut tarjotaan Hiukkavaaran ja Jääkärinkankaan monitoimitaloissa. Nykyinen Myllyojan kirjasto siirtyy Jääkärinkankaan monitoimitaloon.
Kello-Kiviniemi-Takkuranta-alueen palveluverkkoselvitys käsiteltiin sivistys- ja kulttuurilautakunnassa 21.6.2022.
Sivistys- ja kulttuurilautakunta esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle hyväksyttäväksi, että Takkurannan ja Kiviniemen koulut yhdistetään hallinnollisesti Kellon yhtenäisperuskouluun.
Kellon koulun hankeselvityksessä 2022-2023 tarkentuu palveluverkon kokonaisuus oppilasmäärineen ja sen jälkeen tehdään tarvittavat poliittiset päätökset.
Tutustu Kello-Kiviniemi-Takkuranta-alueen palveluverkkoselvitykseen 21.6.2022 (§ 106)
Sivistys- ja kulttuurilautakunta käsitteli Kiiminki-Jääli-alueen palveluverkkoselvityksen 21.6.2022.
Sivistys- ja kulttuurilautakunta esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle hyväksyttäväksi, että Kiiminkijoen koulu yhdistetään Kiiminkipuiston kouluun. Siirtymisen yhteydessä Kiiminkijoen koulu lakkaa ja syntyy uusi, Kiiminkipuiston yhtenäinen peruskoulu sekä monitoimitalo palveluineen.
Mikäli oppilasennusteet Kiimingin suuralueella toteutuvat arvioidun mukaisesti, mahtuvat Alakylän koulun ja Tirinkylän opetusyksikön oppilaat samaan koulurakennukseen Alakylän koululle arvion mukaan noin v. 2026-2027. Samoin Huttukylän koulun ja Ylikylän koulun oppilaat mahtuvat samaan koulurakennukseen noin v. 2025-2026. Muutokset edellyttävät erillistä poliittista päätöstä.
Tutustu Kiiminki-Jääli-alueen palveluverkkoselvitykseen (21.6.2022 § 107)
Kaukovainion ja Kaakkurin alueen palveluverkkoselvitys käsiteltiin sivistys- ja kulttuurilautakunnassa 21.6.2022.
Sivistys- ja kulttuurilautakunta esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle hyväksyttäväksi, että Kaakkurin palvelukeskittymässä lapsimäärien vähentyessä tilapäisistä vuokratiloista, pienistä yksiköistä sekä perusparannustarpeessa olevista tiloista luovutaan asteittain.
Kaukovainion alueella palvelutarpeen kasvaessa selvitetään Hiirihaukkatalon laajennusta olemassa olevaa tonttivarausta hyödyntäen varhaiskasvatuspaikkojen lisäämiseksi.
Tutustu Kaukovainion ja Kaakkurin alueen palveluverkkoselvitykseen (21.6.2022 § 108)
Sivistyslautakunta päättää Tuiran alueen palveluverkkoselvityksestä 21.3.2023. Tuiran alueellinen palveluverkkoselvitys sisältää vain varhaiskasvatusta koskevat palvelut.
Päätösesitys:
Sivistyslautakunta päättää palveluverkkoselvityksen mukaisesti, että kunnallista varhaiskasvatuksen kapasiteettia vähennetään Tuiran alueella asteittain vuoteen 2030 mennessä. Tämä tarkoittaa laskennallisesti 8 lapsiryhmää ja 168 päiväkotipaikkaa.
Sivistyslautakunta päättää seuraavista toimenpiteistä:
- Lassin jatketun aukiolon päiväkoti lakkaa syksyllä 2023. Vuorohoidon varhaiskasvatus keskitetään Heinätorin päiväkotiin.
- Merikosken ja Kangaspuiston päiväkodeista luovutaan Tuiran monitoimitalon yhteyteen rakentuvan Merikosken päiväkodin uudisrakennuksen myötä. Nykyisen Merikosken päiväkodin tontille suunnitellaan rakennettavaksi uusi 8-ryhmäinen päiväkoti vuonna 2027 (asia esitellään ja päätetään osana Tuiran alueen varhaiskasvatuksen hankeselvitystä). Uusi päiväkoti tulee olemaan kiinteä osa Tuiraan rakentuvaa uutta monitoimitalokokonaisuutta.
- Kisakentän ja Kalliolan päiväkodit jatkavat toistaiseksi normaalisti ja niiden jatkoa arvioidaan seuraavien peruskorjausten yhteydessä.
- Karusellin tilaelementistä luovutaan vuoteen 2030 mennessä. Vuokrasopimusta jatketaan määräaikaisin sopimuksin vuodesta 2024 alkaen.
Lue lisää
Syntyvyys pienenee ja vanhusväestön osuus kasvaa – nyt hahmotellaan, miten ja missä kaupungin palvelut tulevaisuudessa järjestetään (Mun Oulu 15.3.2023)
Kuntalaisten ja erityisesti huoltajien näkemyksiä ja mielipiteitä kysytään osana Oulun palveluverkkotarkastelua (ouka.fi 13.3.2023)
Oulun palveluverkoista tehdään laaja selvitys – lasten näkemyksiä kysytään ensimmäisenä (Mun Oulu 28.2.2023)
Kaupunki laatii ennakkovaikutusten arvioinnit osana palveluverkkoselvityksiä – lasten näkemyksiä kysytään ensimmäisenä (ouka.fi 28.2.2023)
Lisätietoja
Sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä
p. 044 7039012, mika.penttila[at]ouka.fi
Aluepäälliköt
Pohjoinen alue, Pirjo Koret
p. 044 7035335, pirjo.koret[at]ouka.fi
- Kello, Kiviniemi ja Takkuranta
- Haukipudas
- Pateniemi ja Rajakylä
- Ritaharju, Kuivasjärvi, Pöllönkangas, Puolivälinkangas ja Koskela
Keskinen alue, Leena Sankilampi
p. 050 341 3980, leena.sankilampi[at]ouka.fi
- Tuira (varhaiskasvatuksen palveluverkko)
- Keskusta
Itäinen alue, Pasi Mäkikyrö
p. 040 0100 088, pasi.makikyro[at]ouka.fi
- Kiiminki ja Jääli
- Sanginsuun erillisselvitys
- Yli-Ii
- Ylikiiminki
Eteläinen alue, Harri Kauppinen
p. 050 3414221, harri.kauppinen[at]ouka.fi
- Kaakkuri ja Kaukovainio
- Maikkula
- Oulunsalo