Pohjoista musiikkia
KirjastoVirma
Hakemisto

Anu Kaipainen

Kirjailija Anu Kaipainen (1933–2009) työskenteli Oulussa opettajana Karjasillan yhteiskoulussa vuosina 1962–1966. Opettajantyön ohella hän kirjoitti kirjallisuusarvosteluja paikallisiin sanomalehtiin sekä vaikutti kulttuuriradikaalin aikakauslehti Pohjoisen toimituskunnassa ja Merikoski-kerhon varapuheenjohtajana.

[Kuva: Anu Kaipainen]

Anu Kaipainen työn ääressä Oulussa, Kirkkokadulla sijainneessa työhuoneessaan v. 1963. Kuva kirjailijan kotiarkistosta. 


Kaipaisen Oulun liittyviä teoksia ovat palkittu satunäytelmä Ruusubaletti (1966) sekä ennen kaikkea läpimurtoromaani Arkkienkeli Oulussa 1808-1809 (1967), jonka hän on todennut kirjoittaneensa "juuri niin kuin minä ajattelen sen koko Oulun". Se on historiaan etäännytetty satiiri 1960-luvun oululaisesta henkisestä ilmapiiristä sellaisena kuin Kaipainen sen koki.

Teokset merkitsivät käännettä Kaipaisen kirjailijauralla. Hän irtautui aikaisempien teostensa pidättyvästä arkirealismista ja löysi oman, vakavista asioista kepeästi ja kärjistäen kertovan kirjailijalaatunsa. Arkkienkelissä hän rakensi omaperäistä myytti- ja kollaasitekniikkaa sijoittamalla päivänpolttavia kysymyksiä vanhan tarinan kehyksiin. Myyttitekniikasta tuli Kaipaisen tavaramerkki. Arkkienkelin ilmestymisvuonna 1967 hän ryhtyi päätoimiseksi kirjailijaksi.

Teksti: Ilmari Leppihalme (2005)

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku