Okariino
Satukallio
Satumetso
 
Hakemisto

Pohjoinen lasten- ja nuortenkirjallisuus

Pohjoinen on lasten- ja nuortenkirjallisuudessa sadun ja seikkailun maa. Sadut sisällyttävät siihen myyttejä ja magiaa, syvän luontoyhteyden ja usein jumaluuskokemuksen. Nuortenkirjoissa pohjoinen esitettiin varsinkin aiemmin modernin eteläsuomalaisen kaupunkielämän arvokkaana vaihtoehtona ja vastakohtana.

Saamelainen lasten- ja nuortenkirjallisuus on ollut suomalaisille tuntematonta. Syynä lienee se, että saamelaiset kirjoittajat ovat kirjoittaneet äidinkielellään saameksi, eikä teoksia ole juuri suomennettu.


Lasten ja nuorten sanataidetoiminta Suomessa

Opetushallitus lisäsi sanataiteen, arkkitehtuurin ja elokuvakasvatuksen osaksi taiteen perusopetusta 1990-luvulla. Sanataidetta ei ollut aiemmin huomioitu taidekasvatuksen kentässä, vaikka lasten ja nuorten lukemisesta onkin huolehdittu julkisissakin keskusteluissa siitä saakka, kun lasten- ja nuortenkirjallisuus vakiintui lajina muutama sata vuotta sitten.

Oulussa toimii Valveen sanataidekoulu. Oulun lisäksi esimerkiksi Vantaalla on yksityinen sanataidekoulu. Tampereella toimii aktiivinen sanataideyhdistys Yöstäjä, Jyväskylässä on Keski-Suomen Sanataideyhdistys Rapina, Joensuussa sanataidejärjestö Sanaratas, Turussa toimii Sanataidekoulu Kratti ja Kirkkonummella on sanataidekoulu Sanapaja.

Pohjois-Suomessa lasten ja nuorten sanataidetoimintaa on Oulun lisäksi Kajaanissa ja Rovaniemellä, jossa on sanataideyhdistys Papperpuu. Suomen sanataideopetuksen seura on perustettu vuonna 2003. Seura järjestää monia erilaisia tapahtumia ja julkaisee muun muassa tiedotuslehti Sanaajaa.


Teksti: Vuokko Hirvonen, Liisi Huhtala ja Myry Voipio
 

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku

Tutustu myös näihin