Pohjoista musiikkia
Hakemisto

Lauri Leskinen

Kiuruvetisestä pienviljelijäkodista kansakoulunopettajaksi urjennut Lauri Leskinen (1918-1979) takoi aapistotuuksia lasten päähän mm. Pyhäjärvellä Ol. ja tekopitäjässään Kiuruvedellä. Hän oli herännäinen ja opiskeli ennen seminaariin menoa körttiläisten kansanopistossa Lapinlahdella.
 
Kiuruvedellä hän oli mukana nuorisoseura- ja seuranäyttämötoiminnassa, mikä sytytti hänen draamainnostuksensa. Myöhemmin hänestä sukeutui yksi palkituimpia ja rakastetuimpia suomalaisia näytelmäkirjailijoita. Hänen tunnettuja ja paljon esitettyjä näytelmiään ovat Läpikäytävä (kantaesitys 1962, julk. 1965), Kunniakuja (1966), Muistoparaati (kantaesitys 1968, julk. 1969), Uudesta luotava maa (1973) ja Valmistumisen aika (1977).

Vuosina 1955-1978 Leskinen toimi opettajana Kuopiossa, ja hänen näytelmänsä ensiesitettiin usein sen kaupunginteatterissa.  Esikoisromaani Ehtoona sitten raukee turhaan... (1948) on kirjoitettu jo Kiuruvedellä. Se, kuten kolme seuraavaa kertovat pohjoissavolaisesta syrjäseudusta.
 
Viimeinen teos, romaani Oskar, kutsumusopettaja julkaistiin postuumisti vuonna 1980. Tällainen opettaja Leskinen oli itsekin, myös kirjailijana puolustaessaan pientä ihmistä, dostojevskilaisittain sorrettuja ja solvattuja.
 
 
Teksti: Kari Sallamaa

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku

Tutustu myös näihin