Pohjoista musiikkia
KirjastoVirma
Hakemisto

Pojat

Pojat on reissu lähihistoriaan - jatkuvasti ajankohtainen kuvaus lasten viattomuuden tahriintumisesta aikuisten järjestämässä kaaoksessa
(Paavo Rintala)

[Kuva: Raksilan pojat]

Paavo ja Raksilan pojat elokuussa 1957. Kuvaaja Eero Troberg. Otavan kuva-arkisto.


"Pojat ovat poikia ja Paavo on yksi heistä"

Rintalan laaja sotaan liittyvä tuotanto, jonka aloittaa teos Pojat (1958), kasvaa hänen lapsuudenkokemustensa pohjalta. Se jatkaa Teuvo Pakkalan aloittamaa Oulun poikien kuvauksen perinnettä, vaikka poikkeaakin edeltäjistään.

Pojat on neljäntoista toisiinsa kiinteästi liittyvän kertomuksen kokoelma sota-ajan Oulusta, kuvia vv. 1941-44 Oulun poikien suhteesta ajan suureen ihanteeseen, sotaan ja sen edustajiin, saksalaisen vuoristoarmeijan alppijääkäreihin. Teoksen päähenkilö on kollektiivi, Raksilan poikasakki, johon kuuluvat Immu, Pate, Urkki, Jake ja Matti. Immun ja Paten myöhempiä vaiheita kuvataan romaanissa Pikkuvirkamiehen kuolema (1959).

[Kuva: Pojat]

Joukkoa pitää koossa samankaltainen tausta. Iältään pojat ovat alun toisella kymmenellä, käyvät koulua Oulun lyseossa ja ovat lähtöisin vaatimattomista kodeista rautatieläisten asuttamassa Raksilassa. Patea ja Mattia yhdistää myös Karjalan evakkous. Aikuisten kautta piirtyy näkyviin sota-ajan yhteiskunnan kaksinaisuus: toisaalta isänmaallisuus ja sankaruuden ihailu, toisaalta moraalin höltyminen ja perheiden hajoaminen.

Sota ja saksalaisen univormun läsnäolo tuo Oulun poikien arkeen väriä ja jännitystä. Sotilaiden kanssa käydään limppu- ja kaljakauppaa, sotilaita ja heidän heilojaan "vaanimalla" opitaan alkeet miesten ja naisten välisestä kanssakäymisestä. Sodan tragiikka koskettaa poikasakkia läheltä. Äitinsä hylkäämä, itsemurhaan ajautuva Jake saa sijaiskärsijän roolin. Immu joutuu villapaitakauppaa käydessään saksalaissotilaan teloituksen silminnäkijäksi. Tuiran pojille käy kohtalokkaaksi yhteistyössä tehty ammusvarkaus.

Ei tullut Raksilan poikien mieleen mahdollisuutta, että kaksi Tuiran poikaa odotti parhaillaan sairaalassa leikkaussaliin pääsyä, ja että kaksi muuta, illan sankarit, lepäsivät jo sairaalan viileässä pimeässä kellarihuoneessa valkoinen liina hennon pojanruumiin peitteenä. Kun hoitajatarneiti kohotti hellävaroen valkoista liinaa sankareitten kasvoilta, omaiset olivat näkevinään niillä hämmästykseksi jäykistyneen ilmeen. (Pojat, 278).

Rintalan teos vakava ja järkyttävä, mutta myös hauska ja humoristinen.


"Kirjamarkkinoiden kohaus"

Poikien ilmestyttyä sanomalehti Kalevan Valtteri, päätoimittaja Valde Näsi, arvioi sitä pakinassaan:

Pojat ovat poikia ja Paavo Rintala on yksi heistä. Hänen muistelutarinansa ei saata kaikkia miellyttääkään ja hyvällä syyllä voidaan olettaa, että romaanista tulee yksi tämän syksyn kirjamarkkinoiden kohaus. Jos nyt Oulun kaupunginraati joutuu punnitsemaan, jotta kenelle tämän kirjasesongin oululaispalkinto annetaan, niin vaikeaa taitaa olla tätä poikien tarinaa sivuuttaa.

Oululaisen Liiton kriitikko närkästyi. Rintala oli hänen mukaansa "halventanut yksimielistä maanpuolustustahtoa kuvaamalla hassahtaneiksi innokkaimmat puolustustahdon lietsojat". Paavon koulumenestystä arvostelija epäili, koska kirjailija kuvaa jotkut opettajista "itsetuntoisiksi pöyhkeilijöiksi". Teos saavutti kuitenkin lukijoiden suuren suosion ja ehti jo ilmestymissyksynä toiseen painokseen. Paikallisissa kirjakaupoissa Pojat oli kolmen eniten myydyn teoksen joukossa. Oulun kaupunki antoi tunnustusta myöntämällä v. 1959 ensimmäistä kertaa kirjallisuuspalkintoa jakaessaan toisen palkinnoista Paavo Rintalalle.


Pojat valkokankaalla ja näyttämöllä

Uudelleen Raksilan pojat ponnahtivat tietoisuuteen neljä vuotta teoksen ilmestymisen jälkeen. Marraskuussa 1962 Oulussa sai ensi-iltansa Mikko Niskasen ohjaama Pojat-elokuva. 1990-luvulla sekä Oulun että Helsingin kaupunginteattereissa esitettiin samannimistä näytelmää. Raksilaan pojat palasivat kesällä 2000, jolloin Raksilan Uuden Taiteellisen Teatterin Pojat näki päivänvalon 8.8., tasan vuosi Paavo Rintalan kuoleman jälkeen.

Lähteet:

Fält, Olavi K. 1999: Idyllistä uuteen sotaan 1920-1944. Teoksessa Oulupolis. Oulun kansainvälisyyden historia. Oulu: Oulun kaupunki, 89-108.

Liuskari, Heleena 1984: Sodan ja rauhan lapset Paavo Rintalan tuotannossa. Kotimaisen kirjallisuuden pro gradu -tutkielma. Turun yliopisto. Toukokuu 1984.

Oululainen varhaisnuoriso ja sota Paavo Rintalan uusimman romaanin aiheena. Liitto 14.12.1958.

Rinnekangas, Reijo 1990: Sotanuoruuden viattomat kasvot. Suomen kuvalehti 4/1990, 20-25.

Rousti, Kalevi 1958: Romaani Oulun pojista. Kaltio 7-8/1958, 184.

Seppälä, Juha 1982: Toinen maailmansota Paavo Rintalan tuotannossa. Kotimaisen kirjallisuuden pro gradu -tutkielma Turun yliopistossa toukokuussa 1982.

Waltarin Feliks Onnellinen sekä Paavo Rintalan Pojat menekkiteoksia Oulun kirjakauppojen syysmarkkinoilla. Kaleva 9.11.1958.

Valtteri 1958: Elämäkertaa… Kaleva 17.10.1958.

OUTI-verkkokirjasto



 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku