Pohjoista musiikkia
KirjastoVirma
Hakemisto

Sara Wacklin

[Kuva: Sara Wacklin]

J. E. Lindhin öljymaalaus 1840. Valokuva Ritva Bäckman 1990. Suomen kansallismuseo.


Sara Wacklin (1790–1846) oli ensimmäisiä naiskirjailijoitamme. Hänen teoksensa Hundrade minnen från Österbotten (Sata muistelmaa Pohjanmaalta) ilmestyi kolmena niteenä vuosina 1844 ja 1845.

Sata muistelmaa Pohjanmaalta koostuu nimensä mukaisesti sadasta "minnestä", muistosta, jotka paikantuvat Wacklinin kotikaupunkiin, 1800-luvun alun Ouluun. Kirjailijan henkilökohtaisia muistoja Muistelmissa kuvataan vain vähän. Hän on enemmänkin katsojana ja kuulijana kertomuksissa, jotka varioivat eri tyyleillä ja rakenteilla. Wacklin yhdistelee monenlaisia aineksia: paikallisia kaskuja, uskonnollisuutta, valistusajan luonnontieteellistä ajattelua ja fennomanian aatteita. Kertomusten henkilöt ovat enimmäkseen pikkukaupunkilaisia porvareita, mutta joukossa on myös tunnettuja kulttuurihenkilöitä ja tarmokkaita naisia, jotka valinnoillaan kyseenalaistavat vallitsevat asenteet.

Elämäntyönsä Sara Wacklin teki opettajana. Aikana, jolloin virallinen koulujärjestys tunsi vain poikaoppilaat, hän ehti johtaa kuutta yksityistä tyttökoulua Oulussa, Helsingissä ja Turussa. Hän oli myös ensimmäinen suomalaisnainen, joka suoritti opettajatartutkinnon Sorbonnen yliopistossa Pariisissa 1836.


Teksti: Jaana Märsynaho (2005)

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku

Tutustu myös näihin