Pohjoista kirjallisuutta
Nuottikirjasto
Naxos
Naxos Music Library Jazz
Musiikkikirjastot

Dead Allison 1988 - 1993

St. Francis: kitara, laulu
Jurtsa Häikiö: kitara
Make Annunen: basso
Marko "Nikke" Nikula: rummut  

Dead Allison perustettiin Oulussa loppuvuodesta 1988. Yhtyeen johtohahmo ja biiisintekijä St. Francis (Rami Posio) tunsi Annusen ja Nikulan tunsivat lapsuusvuosilta. Ennen Dead Allisonia he soittivat punkia yhtyeessä Idiot Clan.

Dead Allisonia inspiroivat The Stooges ja varhainen Alice Cooper. Ensimmäisen demonsa, jolla oli kuusi kappaletta bändi äänitti helmikuussa 1989. Sen ansiosta rocktuottaja Miettinen kiinnitti bändin Gaga-Goodies -levymerkilleen. Demolta poimitut Francis / You bitch julkaistiin bändin ensisinglenä ja bändi pääsi keikalle Helsingin arvostetulle Tavastia-klubille.

Yhtye teki melko lyhyessä ajassa kolme albumia: Toys and Dreams (1990), Second Coming (1991) ja Sceam of a Raven (1993). Gaga-Goodiesin niukoilla budjeteilla studiotyö täytyi tehdä nopeasti, mutta tämä tuntui sopivan yhtyeelle hyvin. Levyarvioissa Dead Allisonia verrattiin Stoogesin ohella sellaisiin kuuluisuuksiin kuin The Saints ja New York Dolls. Kolmannella albumilla tyyli oli muuttunut: hitaammat ja raskaammat soundit tulivat lähelle alkuaikojen Black Sabbathia.

Lavalla bändi oli raivoisan energinen. Tyypillinen keikkasetti kesti puolisen tuntia. Yleisön reaktiot olivat positiivisia, mutta levyt herättivät vain niukasti huomiota. Keikkojakin oli vähän eikä radiosoittoa lainkaan, mikä lisäsi yhtyeen turhautumista. Treenaaminen vaikeutui Häikiön muutettua Helsinkiin. Viimeisen keikkansa bändi veti tammikuussa 1993, juuri ennen kolmannen albumin ilmestymistä. Rumpali Nikula vaikutti myöhemmin Luxury Spit -yhtyeessä, Häikiö mm. helsinkiläisessä Dark Sunissa.

Lähteet:

Kari Sammo: Ruumis lelukasassa. Rumba 7/1990.
Noise for Heroes nro 22, 1992. [Hakupäivä 19.9.2011] 

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku