Pohjoista kirjallisuutta
Nuottikirjasto
Naxos
Naxos Music Library Jazz
Musiikkikirjastot

Jazz tulee Suomeen

Jazzmusiikin väitetään saapuneen Suomeen (Helsinki) höyrylaiva Andanian orkesterin tuliaisina vuonna 1926. Uudentyyppinen soitanta herätti suurta ällistystä ja mielenkiintoa sikäläisissä muusikoissa ja kun Andanian orkesteri palkattiin kesäksi Oopperakellariin eli ravintola Ylä-Opriksen alakertaan, paikalliset edistysmieliset muusikot roikkuivat joka ilta paikalla oppiakseen uutta ihmeellistä musiikkia.

Silloiset olot huomioon ottaen jonkin uuden musiikin suuntauksen leviäminen muualle maahan vei todella aikaa. Radio oli tuolloin hyvin harvinainen värkki ja jos joku sellaisen omisti, ei sieltä ainakaan jazzia tupattu. Tosin sitä saattoi kuunnella lyhytaalloilla ulkomaisilta asemilta, kuten Radio Luxembourg ja BBC. Ruotsin yleisradio oli hyvinkin edistyksellinen musiikkitarjontansa suhteen jo 1930-40-luvuilla.


Jazz tulee Ouluun

[Kuva: Jamppa Tuomisen sekstetti]

Jamppa Tuomisen sekstetti: Vas. Eero Lyttinen, Jamppa Tuominen, Seppo Paavola, Kari Alenius, Pentti "Vinkki" Hiltula. Takana osittain näkyvissä pianisti Arvo Suomalainen. Kuva: Kari Aleniuksen arkistot.


Oululaiset alan edelläkävijät, jotka olivat lähinnä tanssiorkestereiden jäseniä, sivistivät itseänsä kuuntelemalla ulkomaisia radioasemia ja seuraamalla tiiviisti täällä vierailevien eteläsuomalaisten yhtyeiden esityksiä. Nuotteja kopioitiin ahkerasti, levyjä hankittiin lähinnä ulkomailta ja kuuluisien jazz-orkestereiden konsertteja käytiin seuraamassa vähintäänkin Tukholmassa asti. Tämä kaikki tapahtui jo 1940-luvun puolessavälissä.

Seuraavat asiatiedot, muistelukset ja sattumukset perustuvat muutamien oululaisten veteraanimuusikoiden, lähinnä Pentti Kolehmaisen muistiinpanoihin ja muistojen arkistoihin sekä valokuviin. Tulos ei välttämättä ole suurta jazzin historiaa, mutta se on ainakin nostalgiaa parhaimmillaan. 

Teksti: Seppo Nuortimo.
Kirjoittaja on oululainen musiikkijournalisti ja Jazz 20 ry:n kunniapuheenjohtaja.

Tekstien päivitys ja editointi: Juha Sutela, Oulun kaupunginkirjasto.

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku