Pohjoista kirjallisuutta
Nuottikirjasto
Naxos
Naxos Music Library Jazz
Musiikkikirjastot

Kansanturvamusiikkikomissio 1983 - 86

Antti Penttilä: laulu
Jarno Mällinen: kitara
Pekka Salonsaari: basso
Jyrki Raatikainen: rummut

Kansanturvamusiikkikomission (alun perin Kansan turvamusiikkikomissio) perustivat vuonna 1983 Jarno Mällinen, Jyrki Raatikainen ja Pekka Salonsaari. Laulajaksi pestattiin Antti "Penttla" Penttilä. Mällinen kertoo laulajanvalinnasta Radiopuhelimet-kirjassa seuraavaa: "Tutustuimme Penttlaan, Penttilän Anttiin. Ei osannut laulaa, mutta huumorintaju täsmäsi. Päätös: tulet laulajaksi."

Kokoonpanon vakiinnuttua KTMK aloitti treenaamisen ja omien kappaleiden työstämisen. Ideoita ja aihioita musiikkiinsa yhtye sai tuolloin muun muassa uskonnosta, kommunismista ja propagandasta. Ensimmäinen keikka oli vuoden 1984 tammikuussa Oulussa Rauhalan punk-iltamissa. Tämän jälkeen keikkoja oli säännöllisin väliajoin.

Ensimmäisen kerran bändi suuntasi nauhoittamaan vuonna 1984, jolloin purkkiin päätyi viisi kappaletta. Barabbas Records julkaisi kappaleet Yalta Hi-Life –kokoelmalla. Sama yhtiö julkaisi myös vuonna 1985 KTMK:n albumin 666. Näihin aikoihin toiminta alkoi kuitenkin kangerrella: sisäiset ristiriidat, innostuksen hiipuminen, uuden kappalemateriaalin ehtyminen sekä Mällisen hetkellinen kiinnostuksen menettäminen musiikkiin järsivät yhtyettä sisältäpäin. Salonsaari ehdotti ratkaisuksi ongelmaan toisen kitaristin kiinnittämistä kokoonpanoon, minkä seurauksena Jukka "Kankku" Kangas liittyi pian yhtyeen vahvuuteen.

Kankaan mukaan tuleminen piristi ilmapiiriä yhtyeen sisällä ja toiminta saatiin käyntiin uudestaan. Jäsenten välillä alkoi kuitenkin ilmetä riitoja ja erimielisyyksiä jo niin paljon, että KTMK oli saapumassa tiensä päähän. Yhtye äänitti vielä vuonna 1986 ep:n Seitsemäs Pasuuna ja teki muutaman keikan. Kansanturvamusiikkikomission viimeinen keikka oli Muhoksella Mimmiteekissä 1.3.1986, johon loppui myös yhtyeen toiminta yleensäkin. Pari viikkoa tämän jälkeen Mällinen ja Raatikainen perustivat Radiopuhelimet -yhtyeen.

KTMK:n tuotanto julkaistiin cd-formaatissa v. 2007 nimellä Valkenee.

Lähteet:

Radiopuhelimet toim. Juha Hurme, J.A. Mäki Like, 2011. 978-952-01-0684-3.
Radiopuhelimet

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku