Pohjoista kirjallisuutta
Nuottikirjasto
Naxos
Naxos Music Library Jazz
Musiikkikirjastot

KirjoSwing

[Kuva: KirjoSwing]

Kuva: Hannu Ronkainen.


KirjoSwing erottuu muista oululaisista kuoroista sekä myös useimmista suomalaisista kuoroista sillä, että sen ohjelmistoon kuuluu pääasiassa jazz-musiikkia. Alun perin Kirjo-nimellä tunnettu kuoro perustettiin vuonna 1973. Se muutti nimensä pian muotoon Laulu- ja soitinryhmä Kirjoset, sillä osa laulajista oli myös soittotaitoisia ja he säestivät kuoroa esiintymisissä.

Alussa kuoro esitti paljon kansanlauluja ja Carl Michael Bellmannin sävellyksiä. Ohjelmistoon alettiin kuitenkin ottaa myös negrospirituaaleja, klassista musiikkia sekä elokuva- ja musikaalisävellyksiä.

Kuoron perustajat olivat kyllästyneet kuorojen musiikilliseen karsinointiin ja kuoron mottona onkin alusta lähtien ollut "Mikään inhimillinen ei ole vierasta, kunhan se on korkeatasoista". Kari Veisterän tultua kuoronjohtajaksi ohjelmisto muuttui jazz-painotteiseksi, joten nimeä vaihdettiin vielä kerran. Kuoro alettiin tuntea nimellä KirjoSwing.

Ensimmäisten 20 vuoden ajan kuoronjohtajana toimi Panu Vuori. Hänen jälkeensä kuoroa johti Ahti Sepp. Vuonna 1996 kuoron johtajaksi tuli Oulun kaupunginteatterin kapellimestari Kari Veisterä. Vuodesta 2011 kuoroa on johtanut musiikkipedagogi Jaana Raivio. Jäseniä kuorossa on ollut parikymmentä, joista puolet on naisia ja puolet miehiä. Vuodesta 2016 Kirjoswing on keikkaillut septetin vahvuisena laulyhtyeenä.

Ohjelmisto

Nimensä mukaisesti KirjoSwingin ohjelmistoon kuuluu paljon swing-musiikkia eli 1930- ja 1940-luvuilla suuressa suosiossa ollutta melodista jazzia. KirjoSwing esittää mm. sellaisten jazz-muusikoiden kuin Duke Ellingtonin, Cole Porterin, Fats Wallerin ja Chick Corean sävellyksiä, mutta ohjelmistossa voi olla mukana myös Bachin tai Bellmannin teos.

KirjoSwing esittää sekä Kari Veisterän kuorolle sovittamia kappaleita että alkuperäissovituksia. Joitakin kappaleita kuoro esittää ilman säestystä, mutta usein kuoroa säestää kolmihenkinen jazz-yhtye, jonka instrumentteina ovat koskettimet, basso ja rummut. Lisäksi Kari Veisterä soittaa saksofonia tai huilua joissain kappaleissa. Saksofoni- ja huilusoolojen lisäksi esitykset sisältävät laulusooloja. KirjoSwingin laulusolisteja ovat Anu Salmenkorva, Merja Pasanen ja Esa Korhonen. KirjoSwingin ohjelmisto on erittäin vaikea, joten kuoron jäseniltä vaaditaan paljon. Useimmat heistä joko opettavat musiikkia ammatikseen tai opiskelevat sitä.


Kirjoswingin esiintymiset

KirjoSwing on esiintynyt monenlaisissa tilaisuuksissa, erilaisiin juhlissa häistä pikkujouluihin. Esiintymispaikkana on ollut konserttisalit, baarit ja kaikki siltä väliltä. KirjoSwing panostaa taidokkaan laulun ja soiton lisäksi myös esityksiinsä, sillä tärkeä osa heidän esiintymisiään ovat kappaleiden teemoihin liittyvät koreografiat.

KirjoSwing on esiintynyt Suomen lisäksi myös ulkomailla ja ottanut osaa kilpailuihin. KirjoSwing esiintyi vuonna 2003 Pohjois-Italiassa Alta Pusterian kansainvälisillä kuorofestivaaleilla ja sai sieltä diplomin. Kuoro on palkittu myös Tampereen kansainvälisillä kuorofestivaaleilla vuonna 1999. Lisäksi KirjoSwing on esiintynyt Saksassa Kielin juhlaviikoilla vuonna 2001 ja Viron laulujuhlilla vuonna 2000. Kuoro on tehnyt esiintymismatkoja myös Ranskaan ja Turkkiin.

KirjoSwing on tehnyt yhteistyötä Oulun kaupunginteatterin kanssa jo vuodesta 1979 lähtien osallistumalla näytelmä-, ooppera- ja musikaaliproduktioihin. Esimerkiksi vuonna 2002 KirjoSwing oli mukana Oulun kaupunginteatterin Milanon ihme -musiikkinäytelmässä. 2010-luvulla kuoro on esiintynyt mm. teatterin musikaaleissa Albtrossi ja Heiskanen sekä Kilpakosijat (2012).


Harjoitteleminen

KirjoSwing harjoittelee Teuvo Pakkalan koululla sunnuntai-iltaisin. Kuoroleirejä järjestetään pari kertaa lukukaudessa. Kuoron kokoa ei haluta kasvattaa, joten kuoroon otetaan uusi jäsen vain siinä tapauksessa, että joku lähtee siitä pois. KirjoSwing on rekisteröity yhdistys, joten sillä on hallitus, joka tekee kuoron toimintaa koskevat päätökset. Hallitus valitaan kerran vuodessa.


Diskografia

KirjoSwing-nimellä:
Löylyä lissää. Nuolilevyt, 2009.
KirjoSwing. KirjoSwing ry, p2004

Kilpakosijat. Sari Kaasisen säveltämä kansanmusikaali. 2012.

Kirjoset-nimellä:
Ystäville. Oulu: Kirjoset, 1990
Viinit ja impyet. Oulu: Kirjoset, 1978

Lähteet:

Kirjoswingin FB-sivu

Aho, Esko 2003. KirjoSwing haasteena. Kaleva 28.5.2003.
Haapsamo, Risto 2003. Porvariston hillitty charmi. Kaleva 30.5.2003.
Kenttä, Risto 2003. KirjoSwing Seurahuoneelta Italiaan. Forum24 23.5.2003.
Pekkarinen, Risto: Re: Musiikin ja säveltäjien Oulu-projekti. Vastaanottaja: Sanna-Maija Haapala 18.3.2005
Veisterä, Kari: Re: Musiikin ja säveltäjien Oulu –projekti. Vastaanottaja: Sanna-Maija Haapala. 22.3.2005
KirjoSwing. Hakupäivä 23.3.2005.

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku