Pohjoista kirjallisuutta
Nuottikirjasto
Naxos
Naxos Music Library Jazz
Musiikkikirjastot

Kuusrock-festivaali 1973 – 1991

[Kuva: Yleisö]

Kuva: Markku Hänninen.

Oulun Kuusisaaressa järjestettiin vuosina 1973-91 yhteensä 19 kertaa Kuusrock. Heinäkuinen juhla kasvoi 1970-luvun puolivälissä erääksi Suomen tärkeimmistä rockfestivaaleista.

Vuosittain-sivuilla on linkki kunkin kesän festaritapahtumiin sekä useiten esiintynyt "bändien vakiokalusto". Alkuvaiheissa kerrotaan millaisen prosessin kautta Kuusrock syntyi sekä rockfestivaalien historiasta yleisesti. Kitkaa-sivulla on raportoitu festivaalin herättämistä ennakko-odotuksista ja -luuloista.

Kuusrockin järjestäjät onnistuivat usein poimimaan vahvan, nousevan ulkomaisen pääesiintyjän. Osalle näistä Kuusrock oli myös ensiesiintyminen Suomessa. Esiintyjälistaa ovat komistaneet vuorollaan uudet löydöt Dr. Feelgood (1975), Iron Maiden (1980), Scorpions (1983), Savatage (1986) ja Anthrax (1987). Procol Harum esiintyi voimansa päivinä 1976. Veteraaniksi jo luokiteltu Slade yllätti positiivisesti 1982. Stevie Ray Vaughanin keikkaa vuodelta 1988 muisteltiin kauan.

Kotimaisille yhtyeille Kuusrock oli pohjoisen päätapahtuma. Juice Leskinen ja Alwari Tuohitorvi olivat alkuvuosien kestokiinnityksiä. Pohjoisen yhtyeet saivat usein kunnian avata juhlat. Esiintyminen 8000 ihmisen edessä kesäisenä iltapäivänä oli monen nuoren yhtyeen tulikoe.

1980-luvulla Kuusrockin kaavio oli vakiintunut. Musiikkia oli kaksi päivää. Lauantaista oli rankka heavy metal -juhla, sunnuntai koko perheen leppoisa piknik-konsertti. Lopuksi pidettiin päätösjamit klubissa.

Viimeiset pari vuotta tuottivat raskaat tappiot. Ulkomaisten esiintyjien palkkiovaatimukset olivat nousseet ja yleisö oli tullut nirsommaksi. Amerikkalainen Blues Brothers Band soitti Kuusrockin saattosävelet v. 1991. 

Tämän osion tekstien päivitys ja editointi: Juha Sutela, Oulun kaupunginkirjasto.

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku