Pohjoista kirjallisuutta
Nuottikirjasto
Naxos
Naxos Music Library Jazz
Musiikkikirjastot

Kuusrock 1980

Äärimmäisiä tunnelmia kaamoksen kansalle

1980 festivaalin esiintyjälista oli ajankohtainen ja tyylillisesti yhdenmukainen. Pelle Miljoona Oy, Eppu Normaali ja Se edustivat uuden aallon vakiintunutta kaartia. M.A. Nummisen Underground rock -projektin uusinta oli yllättävän vahva.

Rock-suomenmestari Hassisen Kone, Kuusamon Zero Nine ja kotikaupungin Kauko Röyhkä olivat kohuttuja debytantteja. Röyhkän "holtiton vääntelehtiminen" ja yleisölle 'pottuilu' jakoivat mielipiteitä. Yhtye oli festivaalin monipuolisin: musiikkia oli punkista poppiin ja lattarista tangoon.

[Kuva: Kauko Röyhkä]

Kauko Röyhkä ärsytti ja viehätti yleisöä. Kuva: Markku Hänninen.

Britanniassa raskas rock oli nousemassa esiin marginaalista. Kuusrockiin saatu Iron Maiden oli Motörheadin ja Def Leppardin ohella lajin kuumimpia nimiä. Uusi ärhäkkä tyyli oli kaukana klassisesta Deep Purple -linjasta.

Lauantain viimeinen esiintyjä oli englantilainen ska-yhtye Bad Manners. Ison kokoonpanon taidot, positiivinen ilme ja solisti Fatty Bloodvesselin pelleily rentouttivat yleisön. Sunnuntain päätösesiintyjä, louisianalainen zydeco-taituri Rockin' Dopsie oli hyvä valinta juurimusiikin ystäville, mutta jälleen viimeinen esiintyjä sai säestää jo väsyneen yleisön vaellusta kotiin. 

[Kuva: Bad Manners]

Iso mies marssii skan tahtiin. Bad Manners ja solisti Buster "Fatty" Bloodvessel. Kuva: Markku Hänninen.

Iron Maiden ensi kertaa Suomessa

1980 Kuusrockin toinen pääesiintyjä Iron Maiden oli brittiläisen hevimetallin uuden aallon, NWOBHM:n kuuma nimi. Yhtyeen debyyttilevy nousi huhtikuussa 1980 suoraan Britannian albumilistan neljänneksi. Yhtye tuli pistokeikalle Ouluun menestyksekkään Englannin kiertueensa jälkeen. Kuusrock oli Iron Maidenin ensimmäinen keikka Suomessa ja koko Skandinaviassa. Ouluun tulon mahdollisti se, että levy-yhtiö tuki nousevaa yhtyettä ja osallistui kuluihin. Yhtyeen keikkapalkkio oli pääesiintyjäksi kohtuulliset 40.000 mk. Eppu Normaalin esiintyminen maksoi 10.000 mk ja Hassisen koneen 2.000 mk.

Yhtyeen tiukkaakin tiukempi manageri tuli kaksi päivää aikaisemmin tarkistamaan keikkapaikan ja valvomaan, että äänentoistolaitteisto on juuri tilatun kaltainen. Mies huomasi puutteita kalustossa, ja niinpä paikalle jouduttiin tilaamaan lisää tavaraa Helsingistä.

[Kuva: Iron Maiden] Hyökkäykseen särökitarat! Iron Maiden Kuusrockissa. Dave Murray (edessä), Paul DiAnno, Dennis Stratton sekä Steve Harris (takana). Kuva: Markku Hänninen.


Iron Maidenin nokkamies Steve Harris muisteli myöhemmin yhtyeen saapuneen Ouluun niin hyvissä ajoin, että iltaa odotellessa kumoutui tuoppi jos toinenkin. Lavalla energia purkaantui tehokkaasti, mutta kitaristi Dave Murraylla oli ilmeisiä koordinaatiovaikeuksia. Turhauman puuskassa hän heitti parhaan kitaransa yleisön joukkoon. Bändin lavamiehille tuli kiire hakea soitin takaisin.

Vaikka yleisö piti vauhtihevistä, kaupungin rockkriitikot olivat tiukkana: Erään arvion mukaan Iron Maidenin "puoliraaka heavyjyrääminen" tuotti pettymyksen. Vuonna 1980 valtavirran rocklehdistö niin Englannissa kuin Suomessakin suhtautui uuteen metallimusiikkiin alentuvasti. Heavya pidettiin "tyylittömänä" ja "kliseisenä". Soundi-lehdessä puhuttiin "pöhöttyneistä dinosauruksista" ja musiikista, jonka "täydellinen passiivisuus saa turruksiin".

Heavyn uusi suunta oli kuitenkin syntynyt ja sen suosio kasvoi. Kuusrockiin onnistuttiin seuraavinakin vuosina kiinnittämään nousevia heavy-yhtyeitä juuri ennen niiden nousua marginaalista megatähdeksi. Iron Maiden esiintyi Suomessa seuraavan kerran vasta 1983.

Iron Maidenin kokoonpano Kuusrockissa: Steve Harris, b; Paul DiAnno, voc; David Murray, g; Dennis Stratton, g; Clive Burr, dr.

Esiintyjät

Lauantai 19.7.

Zero Nine (Kuusamo)
Yets (Oulu)
Hassisen Kone
Pelle Miljoona Oy
Eppu Normaali
Iron Maiden (Englanti)
Bad Manners (Englanti)

Sunnuntai 20.7.

Se
M.A. Numminen Underground rock
Kauko Röyhkä Combo (Oulu)
Juice Leskinen Slam
Maarit
Rockin Dopsie and the Cajun Twisters (USA)
Kahden päivän pääsylippu 50 mk.

Kauko Röyhkä combo tällä keikalla: Riku Mattila, kitara; Heikki Tikka, rummut ja Harri Sarkkinen, basso. Lisävahvistuksena Jamppa Heikkinen, kitara ja Lare Heikkinen, kosketinsoittimet. 

Lähteet:

Dougie Gordon: Raskas metalli ei lakkoile. Soundi 12/1980.
Heikki Mattila. Pohjolan Työ 22.7.1980.
Kari Mustonen. Oulu-lehti 24.7.1980.
Heikki Sissala. Kaleva 21.7.1980.

Lisätietoa:
Iron Maidenin keikat 1980 

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku