Pohjoista kirjallisuutta
Nuottikirjasto
Naxos
Naxos Music Library Jazz
Musiikkikirjastot

Kuusrock 1988  

Vetäjät vaihtuvat, työ jatkuu

Kuusrockissa oli odotettavissa uutta ilmettä, kun festivaalin järjestelytiimi vaihtui. Uudet organisaattorit olivat Ilpo Sulkala ja Harri Määttä. Ohjelmahankinnassa tehtiin yhteistyötä Jouko Karppasen ohjelmatoimiston kanssa. Oulun sosialidemokraattinen työväenyhdistys jatkoi huoltopuolen eli muonituksen vastaavana.

Yleispiirteiltään vuoden 1988 ohjelma ei kovin paljon poikennut aiemmista vuosista. Tyylihajontaa oli kuitenkin karsittu ja päivien ohjelmaprofiileja terävöitetty. Enää ei tarjottu jokaiselle jotakin, vaan ohjelma profiloitiin selkeämmin. Lauantain yhdeksästä esiintyjästä kuusi oli heavynimeä ja loputkin kolme voitiin määritellä ainakin hard rockiksi. Sanomalehti Kalevassa puhuttiin "hevikansan kirkastusjuhlista". Sunnuntain ohjelma oli lähinnä bluesia ja perusrockia.

[Kuva: Melrose]

Melrose oli huippukaudellaan oululaisyleisön suosikki. Kuva Jouko Aho.


Metallikansan suosikit

Raskaan rockin kielenkäytössä "metalli" alkoi syrjäyttää "hevin". Amerikkalainen pääesiintyjä Death Angel ja kotimainen Stone edustivat äärimmäisen nopeaa ja rujoa speed- ja thrash-metallia, saksalainen U.D.O. puolestaan tyyliä, jota myöhemmin alettiin kutsua power-metalliksi. Festarin "oma bändi" Zero Nine, sekä kuopiolainen Tarot olivat perinteisempiä heavy-yhtyeitä. Kemiläinen Santa Lucia oli genressä harvinainen nuorten naisten bändi.

Death Angelin Kuusrock-keikka oli bändin ensimmäinen Suomessa. Valinta oli alanharrastajien mieleen ja antoi festivaalille valtakunnallista huomiota. Uuden heavytyylin diggarien muuttunut ulkoasu panttin merkille: vanhojen hevityyppien eli niittivyökansan tilalle oli tullut bermudasortsi-lippis-tennari-porukka.

Bailaaminenkin oli muuttunut rankemmaksi. Vannoutuneet metallimiehet harrastivat "moshausta" eli "aggressiivista ja huitovaa tanssia, jossa törmäillään tahallaan toisiin". Tyyliin kuului myös kiivetä lavalle ja retkauttaa sieltä yleisön niskaan (stage dive). Hurjan näköinen touhu oli pääosin harmitonta, mutta vanhempi yleisönosa alkoi tässä vaiheessa jäädä suosiolla pois lauantain tapahtumista.

Metallimusiikin harrastajille lauantai oli mannaa. Tasokas ohjelma houkutteli yleisöä kauempaakin. Rocklehti Rumban toimittaja Zeus Mattila kuvasi Death Angelin keikkaa hurmioituneeksi. Entisen yhtyeensä Acceptin materiaalia esittänyt Udo Dirkschneider oli hänen mielestään odotettua parempi. Kotimaiset Tarot ja Stone olivat myös tiukkoja paketteja. 


Bluesia Teksasin ja Irlannin aksenteilla

Sunnuntain tuontianti oli kaksi kertaa Teksas ja Irlanti. Suomalaisjuurinen multi-instrumentalisti Erik Hokkanen viihdytti rocklavalla yhtä tehokkaasti kuin Kaustisen folkjuhlillakin. Miehen country-folk-blues-rock -fuusiossa vauhtia, taitoa ja ronskia meininkiä. Aidon juurimusiikin meininki oli myös irlantilaisella Mary Coghlanilla. Hänen bluesinsa oli elämänmakuista ja tummasävyistä. Joku tosin kritisoi turhan siististi soittanutta säestysyhtyettä.

Bluesrockkepittäjä Stevie Ray Vaughan oli esiintynyt Oulussa klubikeikalla jo 1984, mutta silloin virtuoosin "Hendrix-kukkoilua" ei vielä ymmärretty. Vaughanin arvostus oli kohonnut edelliskerrasta, ja nyt mies soittikin vahvan ja vetreän setin keskellä aurinkoista sunnuntai-iltapäivää. Osa ei tosin vieläkään huomannut tunnetta, vaan tekniikkanäytöksen. Kolme vuotta myöhemmin lento-onnettomuudessa kuolleen muusikon Kuusrock-keikka kiersi tämän jälkeen maailmaa lukuisina bootleg-kopioina.

Stevie Ray Vaughanin keikkasetti Kuusrockissa sunnuntaina, 17.7.1988: Don't Lose Your Cool - Say What - Lookin Out The Window - Look At Little Sister - Mary Had A Little Lamb - Texas Flood - Love Struck Baby - Pride and Joy - Superstition - Willie the Wimp - Cold Shot - Couldn't Stand The Weather - Life Without You - Voodoo Oulu (Slight Return) (Vaughan kuulutti Woodoo Chilen näin).

[Kuva: Dave Lindholm]

Dave Lindholm. Kuva: Jouko Aho.


Esiintyjät

Lauantai 16.7. 

Santa Lucia (Kemi)
Tarot
Stone
Zero Nine
Havana Blacks
Melrose
Boycott
Peer Günt
U.D.O. (L-Saksa)
Death Angel (USA)

Sunnuntai 17.7.

Erik Hokkanen (USA)
Mary Coghlan (Irlanti)
Eppu Normaali
Popeda
Dave's Twelwe Bar
Stevie Ray Vaughan & Double Trouble (USA)

Kahden päivän pääsylippu 180 mk (portilta 220).

Lähteet:

Eeva Kauppinen. Kaleva 17.7.1988
Arto Kiuru. Kaleva 19.7.1988
Zeus Mattila. Rumba 14/1988

Lisätietoa:
U.D.O.: www.udo-online.de/
Bootleg-äänitys Stevie Ray Vaughanin Kuusrock-setistä Youtubessa 

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku