Pohjoista kirjallisuutta
Nuottikirjasto
Naxos
Naxos Music Library Jazz
Musiikkikirjastot

Limingan Tulli 1991 - 98

Jari Pietilä: kitara, mandoliini
Antti Sutela: laulu, kitara
Juha Sutela: huilu, laulu
Esa Yliherva: basso
Kari Kuivamäki: kosketinsoittimet
Pekka Niemelin: rummut, lyömäsoittimet
Jarkko Aro: rummut, lyömäsoittimet, laulu
Antti Tukio: basso, kitara, laulu

Yhtye sai alkunsa 45 Specialin jameihin kootusta tilapäiskokoonpanosta. Settiin napattu Jethro Tullin kappale Locomotive Breath tuntui istuvan bändille kuin rallihanska, mistä syntyi ajatus tribuuttibändin perustamisesta. Nimeksi keksittiin kotikielinen väännös, Limingan Tulli, joka oli osuva myös siksi, että kolme bändin jäsenistä Limingantullin kaupunginosan tuntumassa.

Esikuvabändin biisit lähinnä vuosilta 1969-75 harjoiteltiin nopeasti esityskuntoon. Kokoonpano laajeni kahdeksanmiehiseksi kun mukaan tuli laulaja-huuliharpisti Jukka 'Averel' Pajuniemi. Treenipaikka oli Tahkokankaan keskuslaitoksen pommisuojassa. Käytön ehtona oli esiintyminen silloin tällöin laitoksen juhlissa, joissa yleisö oli helposti mukaan tempautuvaa mutta myös vaativaa.

Limingan Tulli keikkaili ahkerasti Oulussa (45 Special, Grammari, Rauhala, Pohjankartano, Kujasen baari), mutta teki vain yhden keikan kauemmas seutukunnan ulkopuolelle, Tornioon. Yhdessä suhteessa se oli jopa esikuvaansa parempi: laulun ja huilun yhtäaikaiset osuudet oli mahdollista soittaa 'niin kuin levyllä', sillä bändissä oli erikseen laulusolisti ja huilisti.

Uutta materiaalia etsittäessä otettiin avuksi akustiset kitarat, mandoliini ja tinapilli. Biisitauot olivat oma performanssinsa kun soittajat vaihtoivat instrumentteja keskenään: "mandoliini nyt sulle, lähettäkää se basso tänne, kenelle tämä akustinen on menossa?" Eräällä keikalla kitaristi oli unohtanut capon - ei muuta kuin spikkaamaan "olisiko yleisössä kellään lainata capoa?". Sellainen löytyi ja kulki kädestä käteen lavalle, ja biisi saatiin soitetuksi.

Yliherva ja Niemelin jäivät pois yhtyeestä työkiireiden takia. Basistiksi tuli monitaitoinen Antti Tukio ja toiminta jatkui kuusimiehisenä. Tukion ansiosta myös yhtyeen laulupuoli sai lisää ulottuvuutta ja sävyjä.

Limingan Tullin säännöllinen toiminta päättyi 1990-luvun lopussa, mutta yhtye on myöhemmin koottu satunnaisesti keikalle - esim. Räntärockiin v. 2011. Yhtyeen jäseniä on nähty mm. Sinisen rytmiluun, Far Ardenin ja Blaster Masterin riveissä. 

Lähteet:

Arto Kiuru: Bändi pohjoisesta. Kaleva 8.2.1992, s. 16.
Janne Blomqvist: Limingan Tulli tulee ja menee mielensä mukaan. Oulu-lehti 7.5.1998, s. 9.  

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku