Pohjoista kirjallisuutta
Nuottikirjasto
Naxos
Naxos Music Library Jazz
Musiikkikirjastot

Narttu 1977 - 79

Sukupuu: Untillo ► Narttu
Kauko Röyhkä; laulu, basso
RukiVehr; kitara
Pupu Lihavisto; urut
Ilkka Laru; rummut
Juha Pousi; kitara
Jukka Savilaakso; rummut

[Kuva: Röyhkä]

Kuva: Hannu Karjalainen.


Merikosken lukiota käynyt Kauko Röyhkä, tuolloin vielä Jukka-Pekka "Välde" Välimaa, värväsi koulukaverinsa bändiin. Untillo oli asenteellisesti sukua punkille, mutta soittajien yhteiset musiikilliset inspiroijat olivat enemmänkin amerikkalaista undergroundia ja garagea: Lou Reed, Captain Beefheart, Pere Ubu ja Iggy Pop.

Kauko Röyhkä oli yhtyeen pääideoija. Bändikaveri Pupu Lihaviston mukaan Röyhkä kykeni suvereenisti vangitsemaan mielenkiinnon omaperäisen yksinkertaisella soittotyylillään. Kitaristi RukiVehr oli musiikillinen linjanvetäjä ja tiukka ideologi. Mukana meiningissä pyöri aluksi myös Tiltzeitungin vetäjä Reijo Virtanen. Elettiin pienlehtien kukoistusaikaa. Oululainen Tiltzeitung oli eräänlainen Untillon pää-äänenkannattaja. Lehdestä tuli yllättävän suosittu ja vaikutusvaltainen, mutta sen tyyli ei taatusti miellyttänyt kaikkia.

Untillo inhosi pysähtynyttä keskiluokkaisuutta ja vasemmistolaisesti suuntautunutta "pehmeää kulttuurihumanismia". Oulun rockelämä oli heidän mielestään täysin kuolleessa tilassa. Kaikki vain kopioivat joko brittipunkkia tai vanhoja rockstaroja. Jotkut olivat vaihtaneet rockin iskelmään, mikä oli Untillon näkökulmasta sietämätöntä.

Perinteinen teknisesti hyvä soittotaito ei ollut Untillo-ryhmän mielestä oleellista. Tärkeämpää olivat oman musiikin tekeminen ja omaperäisyys. Aluksi yhtyeen soitto olikin hillitöntä metelöintiä ja suoranaista kaaosta, mutta tästä puristuksesta alkoi muotoutua kappaleita (Ihmisen paras ystävä, Dora), jotka päätyivät pari vuotta myöhemmin Röyhkän debyytti-LP:lle. 1979 kokoonpano muuttui. Mukaan tulivat kitaristi Juha Pousi ja rumpali Jukka Savilaakso, ja bändin nimi vaihdettiin Nartuksi. Bändi alkoi keikkailla tiiviisti. Rattorissa vastaanotto oli innostunutta, mutta joillakin keikoilla yleisö saattoi buuatakin.

Kokoonpano hajosi, kun Röyhkä muutti saman vuonna opiskelujen takia pois kaupungista ja perusti Turussa uuden Narttu-version. Lihavisto ja RukiVehr jatkoivat jonkin aikaa bändiä, kunnes jälkimmäinen muutti opiskelemaan Tampereelle. Röyhkä palasi vuoden kuluttua taas Ouluun ja perusti seuraavan Nartun, johon tulivat Ramblers-muusikot Riku Mattila ja Hessu Tikka. Tämä kokoonpano esiintyi Kuusrockissa heinäkuussa 1980. Manageri Antti Porkan luotsaamana yhtye lähestyi rockin valtavirtaa. Onnistuneen debyyttilevyn (ja kirjan) jälkeen Röykästä tuli merkittävä kansallinen rock-tekijä.

RukiVehr ja Lihavisto jatkoivat 1990-luvulla ankaran tinkimätöntä linjaa Leo Bugariloves -yhtyeessään. Yhteistyö Röyhkän kanssa jatkui 500 kg lihaa -yhtyessä.

Lähteet:

Kirjeenvaihto: Samuli Kerola. RukiVehr.
Oulu-lehti 15.10.1979
Kaleva, Peto-liite 14.8.2003
Untillon/Nartun alkuvaiheista: Pupu Lihaviston muistelut

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku