Noppasoppa 1992-2006

Pertti Utriainen; kitara, laulu
Jari Alatalo; basso
Mika Kalaoja; kitara
Esa Rättyä; rummut
Kari Ikonen; kosketinsoittimet

Mika Kainua; laulu, kitara

Neljä kaverusta kokoontui soittamaan huvikseen rockia Haukiputaalla vuonna 1992. Aiemmin Darkness-nimisessä yhtyeessä soittanut Pertti Utriainen esitteli toisille biisiaihoitaan ja niitä alettiin yhdessä työstää eteenpäin. Kokeneen muusikkotuttavan Pekka "Nietsu" Niemelinin kannustamana nelikosta muodostui oikeasti bändi. Nimi Noppasoppa keksittiin nopeasti, kun oli tiedossa ensimmäinen keikka Haukiputaan uuteen nuorisokuppilaan. Noppasoppa tarkoittaa armeijaslangissa laihaa keittoa, jossa on sattumina "noppia", lihapaloja. 

Vielä 1992 aikana yhtyeseen liitttyi kosketinsoittaja Kari Ikonen. Vuonna 1994 alettiin suunnitella ensilevytystä. Kolera-yhtyeestä tutun tuottaja Rike Pietilä käytyä katsomassa Noppasopan keikan sovittiin, että hän tekee yhtyeelle pari sanoitusta. Pietilän johdolla yhtye äänitti kappaleet Tuttuun taloon ja Mikkeli-Helsinki-Bryssel. Jälkimmäistä tarjottiin kilpailukappaleeksi Syksyn Säveleen, tosin tuloksetta. 

Yhtye alkoi esiintyä 40-50 keikan vuositahtia. Noppasoppa esiintyi hiihtokeskuksissa ja Oulun isoissa yleisötapahtumissa, mm. Weindorf-viinifestivaaleilla 1998. Bändi nähtiin myös televisiossa: se esiintyi Yle TV 1:n Huomenta Suomi -ohjelmassa sekä MTV:n Jyrkissä. Vuoden 1998 lopussa julkaistiin debyyttialbumi Sampan patiinit. Levyn jakelusta vastasi iso ja tehokas K-TEL, joten levy oli hyvin esillä tarvartalojen ja musiikkikauppojen esittelytelineissä. Tekipä Pirkka-lehti henkilöjutunkin Pertti Utriaisesta, rockia soittavasta lihamestarista. 

1990-luvulla musiikkia alettiin mielellään lokeroida ja markkinoida ennakkoon määritellyille yleisöille. Noppasopan musiikki ei koskaan ole sopinut valmiiseen genreen. Onko se poppia, rockia vai ehkä soulia? 

Laulaja-kitaristi Mika Kainua tuli Noppasoppaan aluksi ulkojäseneksi ja kakkoslevyä valmisteltaessa hän oli jo vakiojäsen ja biisintekijä. Levyä työstettiin uudella Haukiputaan musiikkipajalla 1999-2000. Samaan aikaan bändi keikkaili aktiivisesti.

Yhtye jatkoi levybiisien äänityksiä Mastervox-studiolla 2002 Oulussa. Cd Hullu lehmä ilmestyi lopulta v. 2006 ja sen julkistuskeikka soitettiin Haukiputaan Teateerikuopalla. Verkkomusiikin tulo oli nyt muuttanut julkaisukäytäntöjä eikä kolmoislevy enää ollut samanlainen mediatapaus kuin edeltäjänsä. Yhtye päättikin jäädä tauolle. Utriainen ja Alatalo ovat vuodesta 2008 soittaneet Hurriganes-materiaalia esittävässä Stocholm Express -yhtyeessä. 

 

Lähde: Pekka Niemelin: Noppasoppa-historiikki