Pohjoista kirjallisuutta
Nuottikirjasto
Naxos
Naxos Music Library Jazz
Musiikkikirjastot

Oulun Poliisilaulajat

[Kuva: Oulun Polliisilaulajat]

Kuva: Kuoron arkisto.


Oulun Poliisilaulajat ry. on maamme pohjoisin poliisikuoro. Se perustettiin vuonna 1958, ja yhdistykseksi se rekisteröitiin seuraavana vuonna, 22. huhtikuuta 1959.

Oulun Poliisilaulajat on mieskuoro, jonka kaikki jäsenet toimivat Oulussa tai sen lähiympäristössä poliisimiehinä. Mukana on myös eläkeläisjäseniä. Vaikka kuorossa pysytäänkin pitkään liittymisen jälkeen, on kuoron kokoonpano ehtinyt ajan myötä muuttua alkuperäisestä melkein kokonaan. Aktiivilaulajia kuorossa on parisenkymmentä, ja uusia laulajia tulee mukaan laulutaitoisista poliisimiehistä.


Musiikki

Musiikkia Oulun Poliisilaulajat esittää laidasta laitaan. Perinteisen mieskuorolaulun lisäksi kuoro esittää myös joulumusiikkia, isänmaallista musiikkia, hengellistä musiikkia, sekä yhä enenevässä määrin viihdemusiikkia.


Kuoronjohtajat

Aikojen saatossa on kuoronjohtajina on toiminut Toivo Kukkonen, Kalervo Kullas, Tapani Alikoski, Tibor Garanvölgyi, sekä syksystä 2003 asti kuoroa johtanut Seppo Härkönen.

Oulun Poliisilaulajien ilme on muuttunut aina johtajien vaihtuessa. Erityisesti Tibor Garanvölgyi, joka johti kuoroa vuodesta 1991 vuoteen 2003, sovitti sekä vanhaa ohjelmistoa uusiksi, että toi uusia kappaleita kuoron esitettäväksi luoden näin kuorolle uutta suuntaa ja ilmettä.

Vuonna 1994 ilmestyneellä Vesille Vennon Vierahille -äänitteessä oli useita Garanvölgyin sovituksia, samoin kuin vuonna 1999 ilmestyneellä Joulun Sävel Soi -äänitteellä, jossa on tuttujen joululaulujen lisäksi Suomessa vähemmän tunnettuja kappaleita. Kuoron nykyinen johtaja, Seppo Härkönen, on tuonut kuorolle esitettäväksi muiden kuorolle uusien kappaleiden lisäksi myös omia sävellyksiään.


Esiintymiset

Kuorolla on vuodessa parisenkymmentä esiintymistä. Tärkeimpiä ja vaativimpia näistä ovat kuoron omat kevät- ja joulukonsertit. Kuorolla on myös edustustehtäviä on viran puolesta, ja muuten kuoro esiintyy kaikenlaisissa tilaisuuksissa häistä hautajaisiin, avustaa jumalanpalveluksissa, pitää laitoskonsertteja sekä esiintyy eri yhteisöjen tilaisuuksissa. Helmikuussa 2005 kuoro esimerkiksi esiintyi kahden muun kuoron kanssa Kempeleen seurakunnan järjestämässä musiikkitilaisuudessa, jonka tuotto meni Aasian katastrofin uhreille.

Oulun Poliisilaulajat tekee yhteistyötä eri kuorojen kanssa niin kotimaassa kuin ulkomailla. Levy Joulun sävel soi tehtiin yhteistyössä Naiskuoro Niittykivisten kanssa. Kuoro on tehnyt myös esiintymismatkoja muun Suomen lisäksi muun muassa Espanjaan, Viroon, ja Unkariin, sekä erityisesti Ruotsiin, jossa on käyty useammin.


Diskografia

Tunnelmoiden. 1987
Vesille Vennon Vierahille. 1994
Joulun sävel soi yhteistuotantona naiskuoro Niittykirvisten kanssa. 1999

Lähteet:

Arto Heikkilä: Laulaminen yhdistää ja lähentää. Kaleva 22.4.2004
 

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku