Pohjoista kirjallisuutta
Nuottikirjasto
Naxos
Naxos Music Library Jazz
Musiikkikirjastot

Sentenced 1989 - 2005

Taneli Jarva: basso, laulu
Miika Tenkula: kitara, laulu
Sami Lopakka: kitara
Vesa Ranta: rummut

Vahvalla death metallilla aloittanut, myöhemmin melodisen metallin kautta raskaan rockin jättiläiseksi kasvanut Sentenced perustettiin Muhoksella vuonna 1989. Sitä edelsi vuotta aiemmin perustettu yhtye Deformity. Sentencedin alkuperäiseen kokoonpanoon kuuluivat kitaristi-laulaja Miika Tenkula, kitaristi Sami Lopakka, basisti Lari Kylmänen sekä rumpali Vesa Ranta. Kokoonpano nauhoitti kaksi demoa; vuoden 1990 When Death Joins Us... sekä vuoden 1991 Rotting Ways to Misery.

When Death Joins Us –demo poiki yhtyeelle pienimuotoisen levytyssopimuksen ranskalaiselle Thrash Recordsille. Juuri ennen debyyttialbumin Shadows of the Past äänityksiä Lari Kylmäsen tilalle basistiksi liittyi Taneli Jarva. Shadows... on melkoisen tyypillistä, laadukasta death metallia. Vuonna 1992 yhtye nauhoitti promonauhan Journey to Pohjola, joka avasi levytyssopimuksen vasta-aloittaneen Spinefarm Recordsin kanssa.

Sentencedin toinen täyspitkä albumi North from Here ilmestyi vuonna 1993. Nyt musiikki oli muuttunut selkeästi melodisempaan suuntaan. Kappaleet ovat hyvin tehtyjä ja levy on ilman muuta yksi suomalaisen melodisen death metallin merkkitöitä. Merkittävin muutos albumilla aiempaan oli Jarvan siirtyminen Tenkulan tilalle yhtyeen laulajaksi. Vielä samana vuonna yhtye julkaisi minialbumin The Trooper, jolla on kuultavissa Iron Maiden –coverin lisäksi yhtyeen omia kappaleita. Trooper herätti saksalaisen Century Media recordsin mielenkiinnon ja pian Sentenced solmikin levytyssopimuksen kyseisen levy-yhtiön kanssa.

Vuonna 1995 ilmestyi yhtyeen kolmas albumi Amok. Yhtyeen musiikki jatkoi kehitystä kohti hitaampaa, melankolisempaa ja entistä melodisempaa ulosantia. Albumia pidetään yhtenä Sentencedin parhaista, ellei jopa parhaana. Amok sai hyvän vastaanoton ja yhtyeellä riitti keikkoja enemmän kuin koskaan aiemmin. Myöhemmin samana vuonna ilmestyi vielä minialbumi Love & Death, joka kulkee Amokin viitoittamaa melodisen metallin polkua.

Uransa huipulla ollut Sentenced koki pahan vastoinkäymisen pian minialbumin julkaisun jälkeen, kun Taneli Jarva ilmoitti eroavansa yhtyeestä. Seuraaja hänelle löytyi vain muutama viikko ennen tulevan Down –albumin äänityksiä. Laulajaksi tuli Ville Laihiala, jonka äänenkäyttö oli huomattavasti puhtaampaa kuin Jarvan. Laihiala on kertonut, että Vesa Ranta pyysi baarissa häntä liittymään yhtyeeseen, eikä liittyminen ollut hänelle vaikeaa yhtyeen jäsenistön ollessa samanlaisia luusereita kuin hän itsekin.

Yhtyeen vuonna 1996 ilmestynyt neljäs albumi Down, vei yhtyettä yhä kevyempään ja melodisempaan suuntaan. Samalla se myös tarkoitti uuden aikakauden alkua yhtyeelle. Levyllä Miika Tenkula soittaa myös bassoa. Albumia seuranneilla keikoilla basistiksi yhtyeeseen liittyi Sami Kukkohovi - aluksi sessioperiaatteella mutta vuodesta 1997 vakituiseksi jäseneksi. 1997 ilmestyi yhtyeen kokoelmalevy Story – Greatest Kills.

Viides albumi Frozen ilmestyi vuonna 1998. Yhtyeen musiikillinen kehitys jatkuu albumilla edelleen. Erona aiempaan on Kukkohovin ja etenkin Laihialan merkittävämpi asema albumilla. Vuonna 2000 ilmestyi kuudes täyspitkä albumi Crimson, jonka musiikki on paikoin luokiteltavissa melankoliseksi raskaaksi rockiksi. Albumia on pidetty yhtyeen heikoimpana. Toisaalta levyltä lohkaistu sinkku Killing me, Killing you toi ennätyksellisen paljon radiosoittoa ja sen musiikkivideota näytettiin paljon eri tv-kanavilla. Albumi kohosi myös ensimmäisenä Sentenced-albumina Suomen virallisen albumilistan kärkipaikalle.

Vuonna 2002 ilmestyi seuraava albumi The Cold White Light. Se ylsi myös Suomen virallisella albumilistalla ykköspaikalle, ollen ensimmäisenä kahden viikon ajan. Parannus edelliseen Crimson-albumiin oli ilmeinen. Seuraavana vuonna Sentenced äänitti Routasydän-kappaleen, josta tehtiin kannustuslauluksi Oulun Kärpille.

Alkuvuodesta 2005 Sentenced ilmoitti tulevan The Funeral Albumin jäävän sen viimeiseksi studioalbumiksi. Seurasi pitkät jäähyväiskiertueet sekä viimeiseltä keikalta tallennettu konserttitallenne Buried Alive, joka julkaistiin niin cd-kuin dvd-formaatissakin. Viimeisen konsertin yhtye soitti 1.10.2005 Oulun Teatrialla. Sentenced kuopattiin harkiten elävältä, mutta sen musiikki tulee synnyttämään jälkeläisiä roppakaupalla.

Sentenced-jäsenet ovat vaikuttaneet musiikkimaailmassa eri tavoin yhtyeen hajoamisen jälkeen. Ville Laihiala on toiminut Poisonblack-yhtyeessä kitaristi-laulajana. Edellinen laulaja Taneli Jarva on musisoinut The Black League –yhtyeessä. Sami Lopakka perusti musiikin harrastajille oman Metallion Hardwear -vaatemerkin ja julkaisi v. 2014 metalliyhtyeen kiertueesta kertovan romaanin Marras. Vesa Ranta on yhtenä omistajana pääsiäisenä 2007 avatussa PSK Kaupunni –ravintolassa. Baarissa oli nähtävillä Sentencedin -hauta-arkku. Ranta tunnetaan myös omaperäisenä valokuvaajana.

Lähteet:

Sentencedin kotisivu
Päivi Parhi-Riikola: Sentencedin haudalta löytyy viisi varsin valoisaa nihilistiä. Kaltio 6/2005. 
[Hakupäivät: 26.4.07] 

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku