Pohjoista kirjallisuutta
Nuottikirjasto
Naxos
Naxos Music Library Jazz
Musiikkikirjastot

The Boots 1987 -

Jarmo Heikkinen: laulu, kitara
Petri Heikkinen: basso
Raimo Raappana: rummut

Vuonna 1987 Jarmo Heikkinen perusti oman yhtyeen, johon hän pyysi mukaan veljeään Petrin ja rumpaliksi Raimo Raappanan. Jarmo Heikkinen oli aiemmin vaikuttanut muun muassa Kauko Röyhkä & Narttu –yhtyeessä sekä Ramblersissa, ja nyt hän koki ajan olevan kypsä omaa yhtyettä varten. Yhtye sai nimekseen The Boots.

Yhtye kuvasi alkuaikojensa musiikkia rockabillyn, rockin ja kantrin omituiseksi sekoitukseksi, jolle ei löydy yhtä selvää lokeroa. Ensimmäinen äänite oli single Alligator river / Silver queen, joka julkaistiin vuonna 1989. Samana vuonna ilmestyi myös The Bootsin ensimmäinen albumi, joka kantoi nimeä Alligator River. Jo tällä albumilla yhtye osoitti selviä merkkejä omaleimaisesta tyylistä ja otteesta.

Nopeatempoinen, rockabillyä ja poprock-elementtejä sekoitellut, debyyttialbumi sai seuraajan vuonna 1991 Funky Road –albumin ilmestyessä. Kiistämättömästä laadustaan huolimatta albumi ei löytänyt suuressa mittakaavassa kohdeyleisöään. Myös keikkarintamalla oli varsin hiljaista. Funky Road jäi samalla The Bootsin viimeiseksi levytykseksi Euros –levymerkille yhtyeen siirryttyä Rockadillo Records –levymerkin siipien suojiin.

Kolmas täyspitkä albumi Turn to Tree julkaistiin vuonna 1994. Levyllä oli kuultavissa muun muassa naislaulua ja viulua. Tyylillisesti Turn to tree oli aiempaa popmaisempi ja melodisempi. Yleissoundiltaan se kajahteli harkitun voimakkaana. Neljäs levy Marketplace ilmestyi vuonna 1996. Se jatkoi yhtyeen kehitystä kohti entistä popmaisempaa ulosantia. Myös kokoonpanossa oli tapahtunut muutoksia, kun aiemman trion ympärille yhtyeeseen olivat liittyneet kosketinsoittaja-laulaja Arto Piispanen, viulisti-laulaja-perkussionisti Pirkko Kontkanen, laulajat Satu Pohja ja Merikukka Kiviharju sekä mandoliinia soittanut Veli-Petteri Rajanti.

Vuonna 1999 ilmestyi The Bootsin neljäs albumi Joutomies, joka oli yhtyeen ensimmäinen suomenkielinen albumi. Tällä albumilla Petri Heikkinen oli jättänyt yhtyeen. Raappanan, Piispasen, Pohjan, Kontkasen ja Jarmo Heikkisen lisäksi tällöin The Bootsissa vaikuttivat laulajat Annika Nykänen ja Merikukka Kiviharju, kitaristi Tommi Laine, basisti Mats Hulden, bongoja soittanut Matti Soini ja perkussionisti Kari Hipponen.

Ensimmäiset ulkomaankeikkansa The Boots pääsi tekemään vuonna 1995. Tällöin yhtye soitti ensin pari keikkaa Malesian Kuala Lumpurissa ja matkasi sen jälkeen Kanadan Torontoon musiikkiviikoille soittamaan kolme keikkaa.

The Boots on monella tapaa hyvin mielenkiintoinen yhtye. Se on tavallisesti harjoitellut hyvin vähän; jäsenet ovat lähetelleet toisilleen demonauhoja kappaleista ja tätä kautta uutta materiaalia on syntynyt. Itse treenaaminen on usein tapahtunut vasta studiossa. Toisaalta alati suuremmaksi kasvaneen kokoonpanon liikuttaminen paikasta toiseen oli myös yhdenlainen haaste.

Vuonna 2008 ilmestyi yhtyeen viides albumi, Long way to morning. Uudessa kokoonpanossa bassoa soittaa Kari Södö.

Lähteet:

The Boots
Juntunen, J; Vainio, R. 1996. Soundi. Kilpaile vain itsesi kanssa: the Bootsilla ei ole kiire mihinkään. 1996: 7, s. 52
Niemi, J. 1994. Soundi. Boots: psykologisia rytmejä ja tyhjä tila nuottien välissä. 1994:8, s. 21-23
Rumba. These Boots are made for rocking. 1989:11, s. 27
Kari Utoslahti: Bootsit eivät sammaloidu. Forum24 10.4.2008, s. 30. 

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku