Pohjoista kirjallisuutta
Nuottikirjasto
Naxos
Naxos Music Library Jazz
Musiikkikirjastot

Tiistai 1984 - 87

Timo "Rautsi" Rautio: laulu
Pekka "Nappi" Rasinkangas: kitara
Mika "April" Friman: basso
Pekka Kauhanen: rummut

Tiistain tunnetuin kokoonpano syntyi 1980-luvun puolivälissä, kun Timo "Rautsi" Rautio tuli yhtyeen solistiksi. Yhtyeen edellinen laulaja Jussi Lotvonen oli siirtynyt Juliet Jonesin Sydämen rumpaliksi. Rautsin lisäksi Tiistaissa soittivat kitaristi Nappi Rasinkangas, basisti Mika Friman ja rumpali Pekka Kauhanen.

Yhtye sävelsi kappaleensa yhteistyönä. Sanoituksista vastasi Rautsi Rautio. Raution mukaan yhtyeen alkuaikojen musiikkia vaivasi tietty linjattomuus. Tiistain musiikki oli eteerisen lyyristä ja romanttista poppia. Rock-lehdissä sitä verrattiin muun muassa Cocteau Twinsiin, The Cureen ja The Smithsiin. Bändi oli poikkeisi myös soundeiltaan tuon ajan suomirockin valtavirrasta: kitarasoundit olivat reilusti efektoituja kun muut vielä pitivät parhaana efektilaitteena kitaran ja vahvistimen välistä piuhaa.

Tiistai teki elinkaarensa aikana yli kolmekymmentä keikkaa. Kolmen vuoden aktiivisen soittamisen ja keikkailun jälkeen yhtye levytti ainoaksi jääneen albuminsa Tuhansien värien tanssi. Jo albumin ollessa miksausvaiheessa Tiistai oli päättänyt vaihtaa laulukielekseen englannin. Englanninkieliselle kokoonpanolle suunniteltiin nimeä Violet Day.

Tiistai hajosi samana päivänä, kun Tuhansien värien tanssi ilmestyi kauppoihin. Yhtyeen jäsenet olivat pettyneitä musiikin miksaukseen ja levykansiin, joihin kumpaankaan he eivät olleet saaneet vaikuttaa. Yhtyeen jäsenistä Friman ja Rasinkangas perustivat China Swallow:n. Rautsi keikkaili Tiistain hajoamisen jälkeen Pirkko Kontkasen ja Anita Kurvisen kanssa akustisena triona. Tämän Vaudeville -nimeä kantaneen kokoonpanon jälkeen Rautsin seuraava kokoonpano oli 1989 perustettu The Peppermints.

Lähteet:

Juho Juntunen: Tiistai - romanttisia runoja. Soundi 1/1988 

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku