Tonics 1963-1974

Kemi - Tornio - Haaparanta
 
Sture Holmberg; laulu, kitara
Esko Kirjavainen; laulu
Jukka Voutilainen; laulu, kitara
Hannu Unnbom; laulu, kitara
Ossi Teräs; urut
Matti Saari; basso, laulu
Reijo Hekkala; rummut, laulu
 
Tonics perustettiin 1960-luvun alussa Ruotsin Haaparannalla. Sen juuret ovat rautalankayhtye Soundcastersisssa. Nimeksi vaihtui Tonics, kun Beatles-innostus syrjäytti rautalankatyylin.
 
Tonicsissa oli aluksi yksi suomalaisjäsen, kitaristi-laulaja Jukka Voutilainen. Alkuvaiheen kokoonpanon muut jäsenet olivat Sture Holmberg, Anders Hyren, Arne Eriksson ja Bo Forsström. 
 
Kun Tonics ja torniolainen Falcons myöhemmin yhdistivät voimansa, uusi Tonics otettiin paremmin vastaan Suomen puolellakin.  Bändin kultaiset vuodet osuivat 1960-luvun lopulle, jolloin se rankattiin parhaaksi popyhtyeeksi niin Pohjois-Ruotsissa kuin Pohjois-Suomessakin. Etelässäkin poikien taidot huomattiin ja laulaja Ankin ansiosta  yhtye pääsi esiintymään mm. Helsingin ykkösklubille Natsalle ja televisioon.
 
Tonics oli myös ensimmäinen levyttämään päässyt pohjoissuomalainen popyhtye. Keväällä 1968 tallentui single Hei Herra Hetkinen / Päätäni särkee. Vaikka sinkku olikin suomenkielinen, Tonicsin keikkaohjelmisto  oli englanninkielistä.  "Levytysprosessi oli hätäinen, mutta enemmän mieltä nostatti esiintyminen Natsalla Topmostin kanssa. Sen jälkeen ei ollut paikkaa, jota olisi tarvinnut jännittää", myöntää Esko.
 
Parhaiten Tonics muistetaan hienosta stemmalaulustaan. "Meidän taika oli siinä, että laulajien luontaiset äänet täydensivät hyvin toisiaan. Oli helppo rakentaa stemmoja", kertoo yhtyeen perustaja Sture.
 
Monet aikailaiset muistavat Pohjois-Suomen ensimmäiset rockfestivaalit, Iin Operaatio Villikissan 1971, jossa Tonics oli pääesiintyjänä. Yhtye nousi lavalle myös ensimmäisessä Kuusrockissa 1973. 
 
Vuosien tauon jälkeen, kesällä 2004 Tonics teki revival-hengessä keikan: "Laulu helähti melkein kuin vanhoina aikoina. Oikein hymyilytti. Minusta Eskon ja Jukan ääni ei ollut muuttunut yhtään, mutta minun  falsetti ei ole enää niin korkea kuin ennen", tunnustaa Sture. Oulu Pop History 2005 -tapahtumassa vuoden 1971 Tonicsista olivat mukana Sturen ja Eskon lisäksi Hannu, Reijo ja Ossi.  Ihan alkuperäisestä ryhmästä mukana oli Jukka, ja uutena jäsenenä basisti Matti Saari, joka muistetaan parhaiten Battaglian riveistä.
 
 
Tiedot: Oulu Pop History
Lähteet:
Arto Junttila: Lapin ensimmäisen popsinkun tarina. Väylän pyörre blogi 1.9.2010
Blues News: Suomibluesin ja -soulin äänite- ja yhtyeluettelo. 
 
Lisätietoa Populappi-tietokannasta - sivulla on äänitys Tonicsin soitosta v. 1966.