Pohjoista kirjallisuutta
Nuottikirjasto
Naxos
Naxos Music Library Jazz
Musiikkikirjastot

Veikko Juntunen

[Kuva: Veikko Juntunen]

Kuva: Veikko Juntusen arkisto.


Kiiminkiläinen säveltäjä-sanoittaja Veikko Juntunen (s. 1946) on ollut iskelmämusiikin merkittävin vaikuttaja alueella. Hänen laulunsa Aamu toi, ilta vei oli Jamppa Tuomisen läpimurtolevytys. Erityisesti juuri Tuominen ja Matti Esko ovat menestyneet Juntusen suomalaiseen makuun istuvilla kappaleilla. Muita Juntusen tuotantoa levyttäneitä oululaisartisteja ovat mm. Keijo Minerva, Bamperos, Lare Inkala, Annette Tuominen, Allan Tuppurainen ja Aura Stenroth.

Juntunen aloitti kuten moni muukin 1960-luvun alussa rautalankayhtyeessä. Kitaransoittoa opetelleesta Juntusesta tuli 1965 Gene & the Coyotes -yhtyeen bassokitaristi. Vuotta myöhemmin oli vuorossa beat-yhtye The Hooks, jonka kokoonpanoon kuului myös sähköurut ja saksofoni. Hooksin toiminta loppui soittajien armeijaan menoon.

Rockin tilalle tuli tanssimusiikki: Juntunen keikkaili EJ- ja CB-kvinteteissä sekä omalla Veikko Juntusen orkesterillaan. Keikkailun hän jätti 1970-luvun puolivälissä ja keskittyi lauluntekoon. Alusta alkaen Juntunen oli kiinnostunut tekemään kappaleita itse. Juntunen työskenteli offsetasemoijana kirjapainossa. Samassa talossa työskenteli myös hänen bändikaverinsa EJ-kvintetistä, Matti Eskonniemi (myöhemmin Esko). Eskonniemi levytti vuonna 1970 laulun Nuoruus on hetki vain, josta tuli ensimmäinen levylle päätynyt Juntusen sävellys ja sanoitus. Jamppa Tuomisen läpimurto vuonna 1977 teki Juntusesta kysytyn säveltäjän. Juntunen säilyi Tuomisen luottosäveltäjänä: kahden ja puolen sadan levytetyn laulun joukosta Juntusen tekemiä oli noin kolmannes.

Juntusen toisenlaista profiilia edusti nuorisopassio, Noussut hän on. Aloite hengellisen popteoksen säveltämisestä tuli seurakunnan puolelta. 1970-luvun alussa Oulun vanhoilliset piirit vastustivat ankarasti popmusiikin tuomista kirkkoon. Pop-passion ensiesitys pääsiäisenä 1972 Oulun tuomiokirkossa oli menestys. Solisteina toimivat Matti Esko sekä Salme ja Sinikka Palojärvi. Passio levytettiin samana vuonna. Paasio uusittiin vuotta myöhemmin ja se toteutettiin 1980-luvulla Rovaniemellä isona kirkkonäytelmänä.

Monet kotimaisen iskelmän kärkinimet ovat levyttäneet Juntusen musiikkia: mm. Souvarit, Jari Sillanpää, Matti ja Teppo, Eero Magga, Reijo Kallio, Anita Hirvonen, Markus Allan, Eila Torvela, Tarja Ylitalo, Anne Mattila ja Jukka Raitanen. Kun lasketaan sekä sävellykset että sanoitukset, Juntusen laulujen määrä nousi vuoteen 2008 mennessä jo yli kahden ja puolen tuhannen. Levyttäneitä artisteja ja yhtyeitä on lähes 300. Uusia levylauluja Juntuselta syntyy yhä 50 - 60 vuodessa.

Oulun kaupunginkirjasto julkaisi 2010 Veikko Juntusen nuotit kirjaston kotisivulla.   

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku