Rehtorin terveiset

Rehtorin terveiset

 

Koulu alkoi taas ja kaiken piti olla mahdollista. Ainakin odotukset olivat sen suuntaisia, että olisimme voineet aloittaa ilman rajoituksia ja pelkoja. Mutta ei. Edelleen saamme olla varovaisia ja onnellisia jokaisesta päivästä terveenä. Ehdotan, että jokainen ottaa vastuun omasta terveydestään ja huolehtii, että jaetut ohjeet toteutuvat niin hyvin kuin mahdollista.

Meidän ei kannata kuitenkaan lamaantua rajoituksille, vaan katsomme eteenpäin niin, että kehitämme kouluamme nyt näissä olosuhteissa ja näillä mahdollisuuksilla. Tämän asenteen osoitimme jo keväällä, kun otimme haltuun etäopetuksen niin koulussa kuin kodeissa pääasiassa onnistuen. Miksi emme siis onnistuisi jatkossakin?

Koulutyömme painopisteet ovat pitkäkestoisesti valittuina pedagogiikka, kouluyhteisön hyvinvointi, oppilaan tuki ja digitaalisuus. Talvikankaan koulu on lisäksi painottamassa erityisesti kestävää kehitystä. Sen halutaan realisoituvan pitkäjänteisessä työssä läpi kouluvuoden esimerkiksi monialaisissa oppimiskokonaisuuksissa.

Talvikankaalla ei suvaita kiusaamista. Siksi kitkemme sen pois välittömällä puuttumisella ja teemme uusia avauksia kiusaamisen estämiseksi jo ennakolta. Yksi keino voisi olla oppilaiden osallisuuden lisäämisellä. Tutkitusti osallisuus oppimisen, käytänteiden ja sopimusten suunnittelussa ennaltaehkäisee kiusaamista. Myös lapsen ja nuoren osallistuminen säännölliseen harrastamiseen on tärkeä tekijä. Siksi jokaisella pitäisi olla joku harrastus vapaa-aikanaan.

Kokonaiskuva Talvikankaalta näyttää hyvältä; oppilaat ovat rauhallisia, opettajat sitoutuneita ja yhteistyö sujuu kotien kanssa. Siksi voin valppaan rauhallisena toivottaa hyvää alkanutta kouluvuotta 2020-2021!

 

Markku Veteläinen