Älykäs kaupunkiopas Atla tuo kulttuuri- ja luontokohteet puhelimeesi

19.01.2023

Oulussa ja Kuusamossa on otettu tänään käyttöön uusi digitaalinen opas Atla. Atla-palvelu kokoaa kiinnostavimmat kulttuuri- ja luontokohteet sekä tapahtumat yhdelle alustalle.

Atla suosittelee kohteita ja valmiiksi suunniteltuja, elämyksellisiä reittejä käyttäjän kiinnostuksen, sijainnin ja aikataulun mukaan.

Atlaa voit käyttää sekä puhelimella että tietokoneella.

Erilaisia reittejä ja tekemistä

Atlasta löydät sekä paikallisia että matkailijoita kiinnostavia valmiiksi suunniteltuja elämyksellisiä reittejä, kuten katutaidekävelyitä, luontopolkuja sekä kaupunki- ja historiakierroksia. Reittien varrella olevista kohteista palvelu tarjoaa tietoa, kuvia ja videoita, ja auttaa löytämään perille näihin kohteisiin. 

Oulussa Atlasta voi löytää esimerkiksi keskustan urbaania muraalitaidetta, Pikisaaren kulttuurihistoriaa sekä Letonniemen suojelualueen luontokohteita. 

Esteettömät, lapsille sopivat, ilmaiset ja lemmikkiystävälliset kohteet on myös koottu omiin kokoelmiinsa. Atlasta saat tietoa esimerkiksi siitä, soveltuuko reitti apuvälineellä tai vaunuilla kuljettavaksi ja onko kohteessa lastenhoitotilat.

Uusi keino jakaa paikallistuntemusta

Valmiiden kohde- ja reittiehdotusten lisäksi käyttäjät voivat tehdä Atlaan omia listojaan. Mistä löytyvät instagrammattavimmat näköalat ja itselle kiinnostavimmat museot? Aluetta tuntevat pääsevät jakamaan palvelussa arvokasta paikallistuntemustaan. Näin Atlasta löytyy persoonallisia vinkkejä, joita ei muista palveluista löydy.

Palveluun on tulossa kevään aikana myös lisättyä todellisuutta eli AR-sisältöjä. Tulevaisuudessa voi esimerkiksi löytää gallerian näyttelyn rinnalla digitaalisia varjoesityksiä, tai historiallisessa kohteessa eläytyä siihen, miten paikassa on eletty sata vuotta sitten.

Palvelu laajenee myös Espooseen myöhemmin tänä vuonna. Atla toimii sekä mobiili- että desktop-versiona, ja alkuvuoden aikana siitä julkaistaan myös Android- ja iOS-sovellukset.

Atla on kehitetty Oulun, Kuusamon ja Espoon yhteisessä DigiCult-hankkeessa. Hankkeen tavoitteita ovat kaupunkien palveluiden vaikuttavuuden lisääminen, tiedon hyödyntäminen palvelutarjonnassa sekä vähemmän tunnettujen kulttuuri- ja luontokohteiden tuominen paremmin esille.

Tutustu Atlaan: www.atla.fi