Arkkitehti Elissa Aalto -kiertonäyttely Oulussa

16.01.2023

Alvar Aallon puolison ja ansioituneen suunnittelijan elämäntyöstä kertova näyttely avautuu tammikuussa Oulussa. Näyttelyn avoimia avajaisia vietetään torstaina 19.1.2023 klo 17.00 Oulun muotoilukeskus PROTOSSA, Pikisaarentie 17. Tervetuloa!

Elissa Aalto Riolan kirkon rakennustyömaalla Italiassa.

Kuva: Elissa Aalto Riolan kirkon rakennustyömaalla Italiassa. Valokuva © Alvar Aalto -säätiö.

Arkkitehti Elissa Aallon (1922−1994) syntymästä tuli vuonna 2022 kuluneeksi 100 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Alvar Aalto -säätiö tuotti Arkkitehti Elissa Aalto -kiertonäyttelyn, joka esittelee lahjakkaan ja määrätietoisen suunnittelijan elämäntyötä. Näyttely valottaa Elissa Aallon julkista ja yksityistä roolia Alvar Aallon arkkitehtitoimiston arjessa sekä kuuluisan arkkitehtimiehensä rinnalla. Elissa Aalto työskenteli Alvar Aallon rinnalla ja sittemmin hänen työnsä jatkajana yhteensä 45 vuoden ajan, aina kuolemaansa saakka. ”Elissa Aallon elämäntyön pysyviä maamerkkejä ovat lukuisat loppuunsaatetut projektit ja joukko huolella kunnostettuja arvorakennuksia. Hän osallistui laaja-alaisesti keskusteluun Alvar Aallon arkkitehtuuriperinnöstä ja rakennusten säilyttämisestä ja oli mukana perustamassa Alvar Aalto -säätiötä vuonna 1968”, kertoo Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja Tommi Lindh. Elissa Aallon myötävaikutuksella arkkitehtitoimiston piirustus-, valokuva- ja asiakirjakokoelmat siirtyivät Alvar Aalto -säätiön omistukseen ja säilyivät näin yhtenäisenä kokonaisuutena, yhtenä harvoista jakamattomana säilyneistä piirustuskokoelmista maailmassa.

Oulun Muotoilukeskus Protossa 20.1.–11.2.2023 nähtävä näyttely on tuotettu yhteistyössä Alvar Aalto -säätiön, Oulun kaupungin Kulttuuriympäristötyöryhmän, Pohjois-Suomen SAFA:n ja PROTO ry:n kesken. Kiertonäyttely käynnistyi Rovaniemen Lappia-talosta syyskuussa 2022. Se on ollut esillä syksyn aikana kahdessa Alvar Aalto -kaupungissa, Alajärvellä ja Tammisaaressa. Näyttely on osa vuoden 2023 Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien ohjelmaa.

PROTO ry:n toiminnanjohtaja Hanna Rauma iloitsee siitä, että yhteistyössä tuotetun näyttelyn kautta voidaan tuoda esiin suunnittelutyön pohjoista ulottuvuutta: "Arkkitehti Elissa Aalto -näyttelyn saaminen esille Ouluun on meille merkittävä yhteistyön avaus Alvar Aalto -säätiön, Oulun kaupungin ja Pohjois-Suomen SAFA:n suuntaan. Elissa Aallon elämäntarina kytkeytyy vahvasti Pohjois-Suomeen, hän on syntynyt Kemissä ja valmistunut ylioppilaaksi Rovaniemellä. Näyttely sopiikin mainiosti tavoitteeseemme tehdä yleisölle tunnetuksi muotoilijoita, arkkitehteja ja suunnittelijoita, joiden juuret johtavat pohjoiseen."

”On upeaa saada Elissa Aallon näyttely Ouluun”, kertoo Oulun kaupungin yleiskaavapäällikkö Paula Paajanen. Samalla on mahdollista nostaa esiin Alvar Aaltoa, jonka Oulun kohteita esittelevää kuva-aineistoa kaavoitusyksikkö on koonnut näyttelyyn täydentäväksi materiaaliksi. ”Suuri yleisö ei välttämättä huomaa, että Oulussa on merkittäviä Alvar Aallon suunnittelemia kokonaisuuksia Toppilan ja Laanilan teollisuusalueilla. Lisäksi kaupungin identiteettiä luova rakennettu suistoalue vesisuihkuineen on toteutettu Aallon Koskikeskus -asemakaavan mukaisesti. Aallon kohteet on nostettu korostetusti esille myös parhaillaan luonnoksena nähtävillä olevassa Kulttuuriympäristön teemayleiskaavassa.”

Kiertonäyttely: Arkkitehti Elissa Aalto
20.1.–11.2.2022 Muotoilukeskus PROTO
Avoinna to–pe klo 12–18 ja la klo 10–16
Osoite: Pikisaarentie 17, 90100 Oulu

Lisätietoja:
Toiminnanjohtaja Hanna Rauma
PROTO ry
puh. 040 467 16660
hanna.rauma@proto.fi

Näyttelyn sisältö- ja mediatiedustelut:
Yhteyspäällikkö Mari Forsberg
Alvar Aalto -säätiö
puh. 050 325 1909
mari.forsberg@alvaraalto.fi