Asunnottomien yötä vietetään Rotuaarilla paneelikeskustelun ja musiikin merkeissä

12.10.2022

Julkaistu 12.10.2022Asunnottomien yötä vietetään jälleen 17. lokakuuta YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä. Tämän vuoden teema ”Tulevaisuus ilman asunnottomuutta” haastaa pohtimaan tulevaisuuden ratkaisuja asunnottomuuden poistamiseksi.

Helsingin päätapahtuman lisäksi järjestetään paikallisia tilaisuuksia eri puolilla Suomea. Oulun tapahtuma käynnistyy kello 14 Rotuaarilla. Luvassa on livemusiikin ja ruokatarjoilun lisäksi asunnottomuuteen liittyviä puheenvuoroja ja keskustelua.

Kello 15 kuullaan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juha Hännisen avauspuheenvuoro ja kello 15.30 alkaa dialoginen paneelikeskustelu, jossa pohditaan asunnottomuutta eri näkökulmista. Amira Bushnaiefin vetämään paneeliin osallistuvat Verto-, Katuklinikka- ja Aste-hankkeet, Kenttätien palvelukeskus ja kokemusasiantuntijat Liisa Kytömäki ja Arvi Kestilä. Tapahtumassa kuullaan Markus Pätsin ja muiden oululaisten muusikoiden esityksiä. Illan päätteeksi kello 18.30 esiintyy tuliryhmä Tulikukka. Juontajana toimii Maya Korpela.Oulussa on tuettu asunnottomia nuoria ASTE-hankkeen kauttaPalveluesimies Katja Karppinen kertoo Rotuaarilla asunnottomien tilanteesta Oulun kaupungin päihdepalvelujen näkökulmasta. Oulun kaupungissa on viimeisen kahden vuoden aikana keskitytty hallitusohjelman mukaisesti asunnottomien nuorten auttamiseen. Syyskuussa päättyneen ASTE-hankkeen kohderyhmänä olivat vakavasti päihdeongelmaiset asunnottomat oululaisnuoret, jotka olivat kokonaan palvelujen tavoittamattomissa.Vaikka hanke on päättynyt, verkostomainen yhteistyö eri toimijoiden kanssa jatkuu kaikenikäisten asunnottomien hyväksi. Ratkaisuja on olemassa, kun niitä etsitään yhteistyöllä: ”ASTE-hankkeen aikana 116 ihmistä sai itselleen kodin hankkeen työntekijöiden avulla. Selkeästi suurin osa asunnoista saatiin normaalista asuntokannasta tavanomaisilla vuokrasopimuksilla yksityisiltä vuokranantajilta. Jatkossa yhteistyötä eri vuokrataloyhtiöiden kanssa tulisi tehdä enemmän ja saada siten myös voittoa tavoittelevat isot vuokranantajat asunnottomuustyön talkoisiin mukaan. Tärkeää on myös turvata apua tarvitseville tuki itsenäiseen asumiseen ja pääsy mielenterveys- ja päihdepalvelujen piiriin", Katja Karppinen kertoo.

Oulun oman Asunnottomien yön tapahtuman järjestelyistä vastaa Oulun kaupungissa toimiva päihdetyön verkosto, johon kuuluvat muun muassa Oulun kaupungin päihdepalvelut, A-klinikkasäätiön Katuklinikka-hanke, Nuorten Ystävien Verto, Ehyt ry, Oulun A-Kilta ry, A-kiltojen liitto, Oulun ev.lut seurakunnat, Suojatupa ry, Kriminaalihuollon tukisäätiö, Vuolle Setlementti/Via Vis väkivaltatyö, Osna ry ja SPR Oulun piiri.

 

Asunto kuuluu perusoikeuksiin

Asunnottomien yötä vietetään 17.10. eri puolilla Suomea. Tapahtumista löytyy tietoa valtakunnallisilta sivuilta www.asunnottomienyo.fi.  Osallistua voi myös sytyttämällä Asunnottomien yön tulet kotona kynttilän, led-tuikun tai ulkotulen muodossa kello 19 alkaen. Välittämistään voi osoittaa myös sosiaalisen median julkaisuissa käyttämällä tunnisteita #asunnottomienyö ja #asunnottomuudenpoistaminen.

Asunnottomien yö on puoluepoliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton kansalaisliike, jossa on mukana eri sosiaali- ja terveysalan järjestöjä ja muita toimijoita. Asunnottomien yö muistuttaa, että asunto on perusoikeus ja vaatii päättäjiä toimimaan asunnottomuuden poistamiseksi.