Asuntomessut 2025 Oulussa: Taideohjelma tähtää pitkälle tulevaisuuteen

23.05.2023

Oulussa vuonna 2025 vietettävien asuntomessujen taideohjelma on julkaistu torstaina 23.5.2023. Hartaanselänrannan taideohjelma on ensimmäinen Oulussa aluerakentamiskohteeseen laadittu taideohjelma, jonka toteuttamisesta on päättänyt Oulun yhdyskuntalautakunta.

Taidetta hankitaan Oulun asuntomessualueelle sekä taidemäärärahalla että prosenttitaideperiaatteella. Taideraha muodostuu Oulun kaupungin osuudesta ja Hartaanselänrannan tonttien rakentajilta kerättävästä osuudesta. Prosenttitaide, jonka toteuttamiseen alueen rakennuttajilla on mahdollisuus vaikuttaa, on ollut mukana asuntomessualueen suunnittelussa alusta asti.

Taideteosten valintaa ohjaa niiden laadukkuus ja sopivuus pohjoiseen kaupunkiimme, ja teokset tulevat olemaan ammattitaiteilijoiden tekemiä. Taiteilijoita valitaan sitä mukaa kun alue rakentuu ja valmista on vuoteen 2025 mennessä. Yleisin tapa taiteilijavalintojen tekemiseksi on portfoliohaku, mutta taidekilpailu tai pienimuotoisempi kutsukilpailu voivat olla tapoja löytää sopiva taiteilija tiettyyn kohteeseen.

Ohjelman toteuttamisesta vastaa taideohjelman ohjausryhmän alaisuudessa työskentelevä taidekoordinaattori, kuvataiteilija Moosa Myllykangas. Työtä tehdään pitkäjänteisesti ja teosten toivotaan kestävän aikaa.

”Taide lisää elinympäristön viihtyisyyttä, turvallisuutta ja kuntalaisten hyvinvointia. Tavoitteena on, että taideteoksista muodostuu Hartaanselänrannalle maamerkkejä, jotka kulkevat mukana ihmisten elämänmatkalla ja joista myös tulevat sukupolvet pääsevät nauttimaan”, tiivistää taideohjelman merkitystä taidekoordinaattori Moosa Myllykangas.

Tutustu taideohjelmaan (pdf).

Havainnekuva Hartaansillasta.

Hartaansilta on yksi näkyvimmistä asuntomessualueen taideteoksista. Kuva: Insinööritoimisto Pontek Oy