ErasmusPlus-hankkeen helmiä: Espanjan kieltä opiskelemassa Alicantessa

22.09.2023

Kieltenopettaja Maarit Lauri espanjan kieltä opiskelemassa Alicantessa, Espanjassa 12.-16.6.2023

Palmupuiden reunustama katu ja perinteisiin espanjalaisiin asuihin pukeutuneita naisia kulkueessa.

Alicanten kesään kuuluvat erilaiset kulkueet, sillä kesäkuussa juhlitaan Suomen juhannusta muistuttavaa San Juanin yötä.
 

Erasmuskurssikohteekseni valikoitui kollegan suositusten perusteella Alicantessa sijaitseva Escuela Elcano, jossa osallistuin viikon mittaiselle espanjan kielen kurssille. Yhteydenpito ja etukäteisvalmistelut tasotesteineen sujuivat kurssijärjestäjän kanssa sujuvasti ja nopeasti ystävällisen palvelun kera.

Valkoinen kirjahylly täynnä erilaisia kirjoja.

Kulttuuria voi tutkia myös kirjallisuuden kautta.

Koska oleskeluni Alicantessa oli lyhyt, osallistuin yhden jo olemassaolevan opiskelijaryhmän tunneille, jonka lisäksi opiskelin tunnin päivässä toisen opettajan yksityisoppilaana. Kaikki kuusi opiskelijatoveriani asuivat tällä hetkellä pysyvästi Alicantessa ja opiskelivat kieltä joko työllistyäkseen paremmin tai saadakseen pitempään oleskelulupaan tarvittavan todistuksen riittävästä kielitaidosta. Opiskelumotivaatio oli siis kaikilla korkea.

Yhteensä viiden tunnin kurssipäivä piti sisällään mm. kielioppia, uutta sanastoa sekä luetun- ja kuullunymmärtämistehtäviä, mutta pääpaino oli ehdottomasti suullisessa kielen tuottamisessa. Espanjan ollessa meidän kuutta eri kansallisuutta edustavalla ryhmällemme ainut yhteinen kieli, kommunikoinnin oli pakko sujua espanjaksi!

Opetus ei ehkä ollut tekniseltä toteutukseltaan samalla tasolla kuin meillä Oulu-opistolla, mutta molemmilla opettajillani oli selkeästi hyvin vahva sekä espanjan kielen, sen kehityksen ja variaatioiden, mutta myös espanjankielisen kulttuurin ja historian substanssiosaaminen. Opettajien kyky selittää ja avata vaikeidenkin espanjankielisten termien sisältöä hyvin selkeästi ja kärsivällisesti meille opiskelijoille oli huikea. Ilmapiiri tunneilla oli välitön, kannustava ja huumorintäytteinen.

Kuva poistettu.

Maailmakartalta näkee, miten espanjan kieli on levinnyt maailmalle.

Ryhmätunneilla opetuksessa käytettiin oppikirjan tukena omasta opetuksestanikin tuttuja roolileikkejä ja sanaselitystä, yksityistunneilla keskityttiin enemmän keskustelemaan espanjalaisen ja suomalaisen koulun eroista erilaista videomateriaalia keskustelujen pohjana käyttäen.

Yksityistuntien anti oli itselleni mieluisaa: Sain uutta tietoa kielen variaatioista, alueen kulttuurista ja historiasta, mutta myös monta vinkkiä siihen, mitä lähteitä voin itse käyttää opiskellakseni ja oppiakseni lisää Suomeen palattuani. Yksityistuntien sisällön sain toivoa ja päättää haluamanlaisekseni.

Kaupan hyllyillä on paljon erilaisia tavaroita.

Kala-ateria lautasella ylhäältäpäin kuvattuna.

Erilaisia kuvakulmia Alicanten ruokakulttuurista.

Mikä oli Erasmusmatkani paras anti? Toki aurinko, lämpö ja palmupuiset maisemat. Ihan varmasti myös kielitaidon kehittyminen, mutta ehkä juuri sen myötä kaikki kohtaamiset erilaisten ihmisten kanssa. Luokkahuoneessa ja luokkahuoneen ulkopuolella. Hotellissa, museoissa, kahviloissa, kioskeissa ja ravintoloissa. Kieltä opitaan kommunikoimista varten ja ihan parasta on, kun oppimansa uskaltaa ja saa ottaa käyttöön.

Kuva poistettu.

Taidetta tutkimassa.