Hävikkiruuan logistiikkakeskus sai lentävän lähdön Oulussa: ruokaa jaetaan jo tuhansia kiloja viikossa

27.01.2022

Syksyllä avatun Prikka kiertoon -hävikkiruuan logistiikkakeskuksen toiminta on käynnistynyt vauhdikkaasti Oulussa. Hävikkiruokaa haetaan jo lähes 50 kaupasta, vapaaehtoisia on 40 ja ruoka-apua jakaa vakituisesti 25 toimijaa. Ruokaa jaetaan tällä hetkellä noin 20 000 kiloa kuukaudessa. Keskitetty malli takaa elintarviketurvallisuuden ja vapauttaa ruoka-aputoimijoiden aikaa logistiikan sijaan auttamiseen.

Elokuussa Oulun Hiukkavaaran kasarmialueelle avatun Prikka kiertoon -logistiikkakeskuksessa käy päivittäin kova kuhina. Autot kuljettavat hävikkiruokaa kaupoista, kouluista ja tukuista keskukseen, jossa ne lajitellaan ja jaetaan paikallisten ruoka-aputoimijoille eteenpäin jaettavaksi.

”Jo tässä lyhyessä ajassa on käynyt hyvin selväksi, että tällaisella ruoka-avun logistiikan keskitetyllä mallilla on runsaasti etuja aiempaan verrattuna”, projektipäällikkö Katja McQueen-Winberg kertoo.

Keskitetty malli on houkuttanut lahjoittajiksi myös sellaisia uusia tahoja, jotka eivät ole aiemmin halunneet tehdä sopimuksia pienten yksittäisten toimijoiden kanssa.

”Ammattimaisella toiminnalla olemme pystyneet takaamaan ruoka-avun elintarviketurvallisuuden ja esimerkiksi katkeamattomat kylmäketjut. Keskitetyn logistiikan myötä biojätettä syntyy todella vähän, koska kaikki ruoka lajitellaan ja jaetaan ruoka-aputoimijoille tarpeen mukaan”, McQueen-Winberg sanoo.

Keskitetty logistiikka vapauttaa aikaa auttamiseen

Logistiikkakeskuksen ja ruoka-aputoimijoiden yhteistyö on lähtenyt erinomaisesti käyntiin: loppuvuonna tehdyssä kyselyssä hanke sai ruoka-aputoimijakumppaneilta yhteistyöstä arvosanan 9 ½.

”Aivan erityisen hienoa on ollut myös kuulla ruoka-aputoimijoiden viesti siitä, että keskitetyn logistiikkakeskuksen myötä aikaa on vapautunut ihmisten auttamiseen logistiikan hoitamisen sijaan”, Katja McQueen-Winberg sanoo.

Toiminta on kiinnostanut hyvin myös vapaaehtoisia, joita logistiikkakeskuksessa onkin jo nelisenkymmentä. Vapaaehtoiset toimivat esimerkiksi keskuksessa autonkuljettajan apuna, ruuan lajittelutehtävissä, tilojen järjestämisessä ja tapahtumissa. Vapaaehtoisten lisäksi keskus työllistää tällä hetkellä 11 työntekijää ja työkokeilijaa.

Prikka kiertoon on ESR-rahoitteinen hanke, jossa ratkotaan kahta ajankohtaista haastetta yhtäaikaisesti: hävikkiruuan parempaa hyödyntämistä sekä haasteellisessa työmarkkina-asemassa olevien työllistymistä. Logistiikan ohessa luodaan kiertotalouden työkokeilu- ja työpaikkoja sekä etsitään alalle johtavia ura- ja työllisyyspolkuja

Toiminta numeroina (09-12/2021):

  • Ruoka-apua annettu 11 112 henkilölle (osa samoja henkilöitä)
  • Ruoka-aputoimijoita vakinaisesti 25 + 9 satunnaista
  • Ruokailuja 107
  • Ruokakassien jakotapahtumia 229
  • Lahjoittajina 46 kauppaa tai elintarvikealan yritystä
  • Vapaaehtoistyöntekijöitä 40
  • Työssä tai työkokeilussa olleita 15
  • Ruokaa vastaanotetaan tällä hetkellä (01/2022)) 500–1500 kg / arkipäivä, eli n. 20 000 kiloa kuukaudessa

Prikka kiertoon -hankkeen kotisivut


Lisätietoa:
Prikka kiertoon -hanke: projektipäällikkö Katja McQueen-Winberg, Diakonissalaitos, katja.mcqueen-winberg[at]hdl.fi, 050 528 5093