Auto Varjakan satamassa

Kansainvälistä tekoälytaidetta Martinniemessä ja Varjakassa 22.–25.3.2024

Valveen kaupunginosakulttuuri toteuttaa yhteistyössä australialaisen Madeleine Flynn ja Tim Humphrey -taiteilijakaksikon kanssa 22.–25.3.2024 Bellwether – Kellokas -nimisen teoksen, jossa Oulun Martinniemessä ja Varjakassa ajelee tekoälyä hyödyntävä ajoneuvo. Teos tarjoaa kyytiin hyppääville matkustajille yhdistelmän autoretkeä, keväisiä maisemia ja keskusteluja tekoälyn kanssa.
12.03.2024

Taiteilijat ovat syöttäneet tekoälylle Varjakan ja Martinniemen asukkaiden kertomia tarinoita ja muistoja. Tekoäly yhdistelee luotettavia ja epäluotettavia kertomuksia verkkolähteisiin tuottaen tarinaa autoa ympäröivästä maisemasta, epätodennäköisyyksistä ja tulevaisuuden kertomuksista. Teos syntyy jaetusta matkakokemuksesta yllättävien tarinoiden, totuuden ja epävarmuuden äärellä. Auton ikkunoista näkyvät Pohjois-Pohjanmaalaiset maisemat vaikuttavat vahvasti teoksen tunnelmaan. 

Hyppää tekoälyauton kyytiin! 

“Käytännössä osallistujat pääsevät siis tilataksin kyytiin, ja ympäristöä katsellessaan he voivat keskustella ajoneuvonsa kanssa tekoälyn avustuksella. Tekoälyn tiedot pohjautuvat paikallisten haastatteluihin. Tämä on kiinnostava, täysin uudenlainen juttu. Bellwether Kellokas antaa mahdollisuuden nähdä meille tutun ympäristön uudesta näkökulmasta”, kertoo Valveen kaupunginosakulttuurin vastaava tuottaja Ari-Matti Lappalainen.

Teoksen toteutuksessa ovat olleet mukana myös Jaakko Junnila ja Taikabox ry sekä Martinniemen ja Varjakan asukkaat. Flynn ja Humphrey ovat toteuttaneet aikaisemmin vastaavan teoksen Skotlannissa.

Bellwether-sanalla on kaksoismerkitys: se on tulevan trendin varhainen indikaattori ja lauman johtava lammas – pohjoisen asukkaille tuttu käännös sanasta voisi olla kellokas.

Tekoälyauto ajelee Martinniemessä 22.23.3. ja Varjakassa 24.25.3.2024. Täällä lisätietoja aikatauluista ja matkalipuista.