Kaupunkifestivaali Oulun Päivät tuo 60-vuotisjuhlaa kaupunginosiin ja Kuusisaareen

30.08.2022

Kaupunkifestivaalia Oulun Päivät juhlitaan 2.-4.9.2022. Oulun Päivät viettää 60-vuotisjuhlavuottansa. Ohjelmaa on runsaasti keskustassa, mutta juhlavuoden ohjelmisto levittäytyy myös laajasti kaupunginosiin. Kaupunginosatapahtumia järjestetään esimerkiksi Karjasillalla, Raksilassa, Kaijonharjussa, Myllytullissa, Tuirassa, Kiimingissä, Pateniemessä, Ylikiimingissä ja Oulunsalossa.

Oulun Päivien ohjelmassa on sekä uutuuksia että klassikkotapahtumia. Tapahtumat ovat pääsääntöisesti maksuttomia.

Raksila juhlii Pojat-teemalla

Raksila juhlii Oulun Päiviä Pojat-teemalla. Perjantaina 2.9. Opetusneuvos Matti Rossi johdattelee esityksellään Raksilan lukiokampuksen ruokalassa Paavo Rintalan maailmaan ja Pojat-romaanin ajan Ouluun kello 15. Kello 16 kahvi- ja kakkutarjoilu Lippo Junioreiden toimitiloissa, Impolan kiinteistössä ja kello 17 Raksilassa lapsuutensa viettänyt Raksilan poika toimii oppaana kävelykierroksella elokuvan tapahtumapaikoille. Lisäksi kulttuuritalo Valveella esitetään Pojat-elokuva lauantaina 3.9. ja sunnuntaina 4.9. kello 13.

Oulu kylässä -festivaali hurmaa Kuusisaaressa

Oulu kylässä -festivaali Kuusisaaressa hurmaa, osalistaa ja opastaa uusia ja nykyisiä oululaisia kotikaupungin saloihin Oulun Päivänä, eli lauantaina 3. syyskuuta kello 13–20. Kuusisaaressa järjestettävä tapahtuma on maksuton ja avoin kaikille. Oulun Päivien 60-vuotisjuhlavuoden uutuus Oulu kylässä -festivaali kokoaa yhteen oululaisia toimijoita esittelemään toimintaansa. Festivaalin kolmella ohjelmalavalla nähdään oululaista osaamista ja moninaista kulttuuria.

Katutanssia, Rumputuksia ja julistuksia, Syysmarkkinat…

Oulun Päivien ensimmäisenä tapahtumapäivänä eli perjantaina 2.9. on kello 18-20 ohjelmassa luvassa muun muassa Katku ry:n Underground moves -tanssijamit Valkessa, jossa on luvassa tanssiesitys, mutta myös yleisö pääsee osallistumaan jameihin. Monitaiteellinen OFFROAD art fest -festivaali muuttaa Pikisaaren Kulttuurilaboratorion kävijöitä osallistavaksi, kokonaisvaltaiseksi taidekokemukseksi, jossa voi kuulla, nähdä ja kokea uutta kello 18-23.

Oulun Päivien perinteiseen ohjelmaan kuuluu Rumputukset ja julistukset 3.9. kello 12 Rotuaarin aukiolla. Julistukset lukevat Aleksi Nikula ja Renne Sänisalmi, rumputtajina ovat Roope Valtonen ja Jaakko Schroderus. Oulun Päivien puheen pitää Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperä.  Tapahtuman jälkeen lavalla jatkaa Sounds of Oulu -rytmimusiikkifestivaali.

Myös Oulun Päivien toinen klassikkotapahtuma Syysmarkkinat tekee paluun ohjelmistoon. Syysmarkkinat levittyvät Kauppatorille koko Oulun Päivien ajaksi 2.–4.9. Muita tapahtumia, jotka ovat olleet pitkään Oulun Päivien ohjelmassa ovat erilaiset kiertoajelut ja -kävelyt, lättähattuajelut ja avoimien ovien tapahtumat.

Lauantaina 3.9. on Hupisaarilla luvassa muun muassa ympäristötaideteos Äkkilähtöjä ja the Aeon -orkesterin julkaisukonsertti ja Voimalassa Ikuisten nuorten disco.

Oulun Päivien aikaan muistetaan perinteen mukaisesti myös Oulun nuorinta ja vanhinta asukasta. Muistamiset tehdään sunnuntaina. Sunnuntaina ohjelmassa on myös lasten oma taikafestivaali Varjakassa ja vanhoja Oulu-aiheisia dokumentteja elokuvateatteri studiolla, Valveella.

Oulun Päiviä vietetään syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna; tapahtuma-ajankohta määräytyy syyskuun ensimmäisen lauantain mukaan ja on kestoltaan kolme päivää perjantaista sunnuntaihin. Oulun Päivien tapahtumaviikonlopun lauantai on perinteisesti ollut Oulun Päivä. Oulun Päivänä, lauantaina 3.9.2022 suositellaan kaupungissa liputusta. Oulun kaupunki liputtaa Oulun Päivän kunniaksi valituissa kohteissa.

Festivaali on Oulun avoimien ovien päivä, joka tehdään yhdessä oululaisten kanssa. Koko Oulun Päivien ohjelma Muutokset ohjelmassa mahdollisia.