Kiertokaari aloittaa biojätteen lajittelukampanjan – velvoite voimaan heinäkuussa

29.12.2023

Biojätteen lajitteluvelvoite laajenee taajamien omakotitaloihin lähes kaikkialla Kiertokaaren toimialueella ensi vuonna. Kuntien omistama jätehuoltoyhtiö Kiertokaari aloittaa Sinulla on voima -biojätekampanjan tammikuussa ja jalkautuu kirjastoihin ja asukastupiin kertomaan uudistuksesta. 

”Muutos on iso, ja se herättää asiakkaissa varmasti kysymyksiä. Tarjoamme infoissa mahdollisuuden kysyä mieltä askarruttavia asioita biojätteen lajittelusta ja keräämisestä”, kertoo Kiertokaaren erityisasiantuntija Mari Juntunen

Paikan päällä voi myös liittyä Kiertokaaren järjestämään biojätteen erilliskeräykseen. Kiertokaari kannustaa järjestämään biojätekeräyksen kuntoon jo alkuvuodesta. Asiakaspalvelu voi mahdollisesti ruuhkautua kesällä. 

Takarajana heinäkuu 

Kampanjakiertue alkaa torstaina 11.1.2024. Silloin pidetään ensimmäiset tilaisuudet Kiimingin aluekirjastossa kello 12–14 ja Jäälin kirjastossa kello 15–17.  Infoja järjestetään kesäkuulle asti niissä kunnissa, joita uusi velvoite koskee Kiertokaaren toimialueella. 

Biojäte pitää lajitella viimeistään 19.7.2024 Hailuodossa, Iissä, Kempeleessä, Lumijoella, Oulussa ja Pudasjärvellä sijaitsevissa 1–3 huoneiston pientaloissa taajama-alueella. 

Erilliskeräys tai kompostointi 

Biojätteen lajitteluun on kaksi vaihtoehtoa. Biojätteelle voi tilata Kiertokaaren järjestämän erilliskeräyksen.  Vaihtoehtoisesti biojätteet voi kompostoida, jos asukas tarvitsee ravinteikasta multaa omalle pihalle. 

Erilliskeräys tarkoittaa, että asukkaalla on joko oma tai naapuruston kanssa yhteinen biojäteastia, jonka Kiertokaaren kilpailuttama jätehuoltoyritys käy tyhjentämässä. 

Jätelain mukaisesti Kiertokaari vastaa asumisessa syntyvän biojätteen keräilystä taajama-alueilla. Kiertokaari hoitaa keskitetysti biojätepalvelun asiakaspalvelun ja laskutuksen.  

Biojäte on arvokasta raaka-ainetta 

Kampanjan nimi kätkee taakseen ajatuksen siitä, että jokaisella meistä syntyy kotona arvokasta raaka-ainetta – biojätettä. Se on muun muassa biokaasun muodossa hyödynnettävää energiaa, jota käytetään sekä liikennepolttoaineena että teollisuuden lämmön- ja sähköntuotannossa. 

”Biokaasun tuotannolla tullaan korvaamaan vuonna 2023 peräti noin 2,2 miljoonaa litraa fossiilisia polttoaineita. Nimellä herätellään ihmisiä myös muuttamaan asenteita: jokaisella meistä on voimaa tehdä merkityksellisiä tekoja ympäristön hyväksi”, Juntunen kiteyttää. 

Koko kiertueaikataulu on nähtävillä Kiertokaaren verkkosivuilla osoitteessa kiertokaari.fi/voima. Samaan osoitteeseen on koottu tietoa omakotitalojen biojätekeräilystä.