Kuvassa neljä kongressin kävijää.

Kongressit houkuttavat kansainvälisiä osaajia Ouluun

18.03.2024

Oulussa järjestettiin 25 tilastoitua kansainvälistä kongressia, joihin osallistui 1747 henkilöä viime vuoden aikana. Tämä tuotti noin 2,4 miljoonaan euron matkailutuotot kokonaisrahankäytön ollessa 1400 euroa henkilöä kohden. Parhaimmillaan kongressitulot Oulussa ovat yltäneet 4–5 miljoonaan euroon vuodessa.

”Oulun kaupungin ja Oulun yliopiston yhteistyön näen kovasti tarpeellisena ja tässä on tehty jo hyvää yhteistyötä. Sujuva yhteistyö on todella tärkeässä roolissa”, toteaa fysiikan professori ja vetytutkimusjohtaja Marko Huttula Oulun yliopistolta. 

”Kansainväliset kongressien avulla on mahdollisuus saada lisää verkostoja ja päättäjiä vierailemaan Oulussa. Nämä vierailut ovat tärkeitä investointien, tunnettuuden sekä saavutettavuuden näkökulmasta. Tähtäämme viiden suosituimman kongressikaupungin joukkoon Suomessa”, toteaa Oulun kaupungin markkinointipäällikkö Riina Aikio. 

Eniten kongresseja järjestettiin luonnontieteiden ja matematiikan alalla. Muita merkittäviä sektoreita olivat yhteiskuntatieteet, historia ja turvallisuus. Osanottajamäärien mukaan suurimpia aloja olivat luonnontieteiden ja matematiikan lisäksi teknologia, tietotekniikka ja arkkitehtuuri.

Vuodelle 2024 näkymät ovat valoisat: Ouluun odotetaan tuhansia kongressivieraita eri tieteenaloilta.  
   

Kongressit oheistoimintoineen ovat mielikuva, joka kaupungista syntyy

”Oheistoiminta, lounaat ja illalliset, joissa tulee kohtaamisia, syntyy uusia ajatuksia ja ideoita sekä kommunikointia tutkimuksen näkökulmalta”, näillä voi herättää kansainvälisen vierailijan kiinnostusta ”, toteaa Huttula.

Suomessa järjestettiin viime vuonna 529 kansainvälistä kongressia, joista 84 % järjestettiin fyysisenä tapahtumana. Määrä on suurempi kuin edellisvuonna, ja tulevat vuodet näyttävät valoisilta.

Hybriditapahtumien määrä on laskussa edellisistä vuosista, ja niitä oli noin 15 % kaikista kongresseista. Pelkästään virtuaalisena kansainvälisiä kongresseja järjestettiin enää hyvin vähän.

Sekä järjestäjät että osallistujat uskovat kasvokkain tapahtuvien kohtaamisten voimaan.

Helsingissä järjestettiin 202 kongressia. Tilaston toisen sijan jakavat Espoo ja Turku, joissa molemmissa järjestettiin viime vuoden aikana 57 kongressia. Tampereella tapahtumia tilastoitiin 52 ja Jyväskylässä 39. Vaasassa kongressien määrä oli 34, Oulussa 25 ja Lahdessa 16. Lähes kaikissa kaupungeissa järjestettiin enemmän kongresseja kuin vuonna 2022.

Koko Suomen osalta osallistujia oli noin 12 500 enemmän kuin edellisenä vuonna: osallistujia tilastoitiin yhteensä 79 155.  

Kesä-, syys- ja lokakuu ovat suosituimmat kongressikuukaudet

Kongresseja järjestetään Suomessa ympäri vuoden. Kiireisin sesonki ajoittuu kesäkauteen; kesäkuu oli myös viime vuonna selvästi vilkkain kongressikuukausi. Seuraavaksi suosituimmat kuukaudet olivat touko-, syys- ja lokakuu. Hiljaisinta oli tammi- ja heinäkuussa. Osallistujamäärällä mitattuna vilkkain kuukausi viime vuonna oli toukokuu, jolloin Suomessa vieraili lähes 16 000 kongressiosallistujaa.
 

Kansainvälisen kongressien tilastokriteerit

Kansainvälinen kokous tai kongressi, jossa:

  • vähintään 10 osanottajaa
  • osanottajia Suomen lisäksi vähintään 2 muusta maasta
  • vähintään 20 % osanottajista muualta kuin Suomesta
  • kesto vähintään 1 päivä (vähintään 4 tuntia)
  • järjestäjänä kansainvälinen järjestö tai sen suomalainen jäsenjärjestö, kansalaisjärjestö, yliopisto, yliopiston laitos tai tutkijaryhmä, ammattikorkeakoulu, tutkimuslaitos, ministeriö tai muu vastaava voittoa tavoittelematon organisaatio.

Tilastojen lähteenä on käytetty Finland  Convention Bureaun viimeisintä tilastointia vuodelta 2023. Euromäärien osalta on käytetty lähteenä FCB delegaattitutkimus - Visit Finland.

Finland Convention Bureaun kongressitilastot 2023 uutinen luettavissa Kongressivuosi 2023 – Tiedonjakoa ja suomalaista osaamista - Visit Finland

Lisätiedot: Oulun kaupunki, markkinointipäällikkö, Riina Aikio, 040 4196605 riina.aikio@ouka.fi

www.ocb.fi
www.fcb.fi