Koronaviruksen antigeeni-kotitestejä kannattaa hyödyntää

02.12.2021

Oulun kaupunki suosittelee antigeeni-kotitestejä, joita voi käyttää akuutin koronatartunnan toteamiseen. Kotitestiä voi hyödyntää terveydenhuollossa tehtävien testien rinnalla.

Antigeenitesti soveltuu henkilöille, joilla on hengitysinfektion oireita, kuten kuumetta, nuhaa tai yskää. Antigeenitestit tunnistavat tartunnan parhaiten, kun oireiden alkamisesta on kulunut korkeintaan 5 päivää.

Jos kotitestistä saa positiivisen testituloksen, tulee se vahvistaa terveydenhuollossa tehtävällä koronatestillä. Negatiivisella kotitestillä ei voi vapautua virallisesta eristyksestä tai karanteenista. Huomiota tulee kiinnittää myös siihen, että käyttää nimenomaan antigeenitestiä. Toinen markkinoilta löytyvä vaihtoehto, koronan vasta-ainetesti, ei kerro testattavan tämänhetkisestä tilanteesta, vaan siitä, onko henkilö joskus sairastanut koronaviruksen aiheuttaman taudin.

Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökuntaan kuuluvan työntekijän tulee jatkossakin käydä lievienkin oireiden ilmaantuessa virallisessa PCR-testissä.

Antigeeni-kotitestejä voi ostaa esimerkiksi apteekeista sekä tietyistä ruoka- ja verkkokaupoista.

Katso lisätietoja kotitesteistä THL:n sivuilta