Koululaisilta kysyttiin kouluruuasta: tutut kotiruuat ovat mieleisimpiä
Oulun peruskoululaiset ja lukiolaiset toivovat koulujen ruokalistoille pasta- ja makkararuokia sekä tavallisia kotiruokia. Heiltä kysyttiin syksyllä 2025 verkkokyselyssä, mitä kotiruokia he toivoisivat nostettavan kouluruokalistoille. Kyselyyn saatiin kaikkiaan 1 246 vastausta.
”Saamme paljon palautetta lapsilta ja nuorilta, että kotiruokia haluttaisiin kouluruokalistoille. Halusimme kysyä nyt heiltä itseltään, millaisia ruokia kotona syödään ja mitä näistä ruoista he haluaisivat syödä kouluissa”, käyttäjäpalvelupäällikkö Ritva Lasaroff Oulun Tilapalveluista kertoo.
Kouluruokailuun toivotuimpia ruokia olivat muun muassa pastaruoat, kuten makaronilaatikko, tonnikalapasta ja lasagne, kanaruoat, lohikeitto, pinaattikeitto ja pinaattilätyt, makkararuoat, ranskalaiset sekä pitsa, tortillat, nugetit, nuudelit, hampurilaiset ja kebab.
Moni näistä ruoista on jo tällä hetkellä oululaisten koulujen ruokalistoilla. Toivotuista ruoista ruokalistalle on mahdollista nostaa esimerkiksi pasta carbonara, italianpata, kaalilaatikko, kreikkalainen salaatti ja kinkkukiusaus. Sen sijaan kaikkia toiveita ei pystytä toteuttamaan.
”Koulujen ruokailu perustuu ravitsemussuosituksiin, joiden tavoitteena on tukea lasten terveyttä ja oppimista. Ranskalaiset ja kebab ovat usein rasvaisia, suolaisia ja ravintoköyhiä, eivätkä ne sen vuoksi sovi osaksi terveellistä kouluruokaa. Myös valmistaminen on haastavaa koulun keittiössä”, palveluasiantuntija Merja Taipaleenmäki Oulun Tilapalveluista kertoo.
Joitakin toivotuimmista ruoista, kuten hampurilaisia, on tällä hetkellä tarjolla esimerkiksi toiveruokapäivinä.
Oulussa toimii myös lasten ja nuorten ruokaraati, joka toimii ruokailijoiden äänenä. Raati ottaa esille, tutkii ja kehittää kouluruokailuun liittyviä asioita. On mukana ruokalistojen laadinnassa ja tutkii kouluissa esim. viihtyvyyttä ja ekologisuutta.
"Me haluamme, että nuorilla on kouluruokaan vaikuttamismahdollisuus ja perheet kokevat, että heitä kuullaan. Toiveet otetaan huomioon ruokalistasuunnittelussa mahdollisuuksien mukaan", Lasaroff lupaa.