Kutevia taimenia juhlitaan taas Hupisaarilla 7.10.

02.10.2023

Hupisaarten Kutuyö tuo Hupisaarten kaupunginpuistoon monenlaista nähtävää ja koettavaa koko perheelle lauantaina 7.10.2023 klo 14–21. Tapahtuman aloittaa Oulu-kirjainten julkistaminen suihkulähteiden puoleisella rannalla, ja päivän aikana pääsee seuraamaan myös moottorisahaveistoksen valmistumista Paratiisisaarelle. Taiteilija Raine Körkön teos ”Kutukulta” tulee jäämään saarelle pysyväksi taideteokseksi.

Tapahtuma saa nimensä taimenista, joita kutee puiston puroissa. Hupisaarten Kutuyö järjestettiin vuosina 2019 ja 2021 osana Luonnonvarakeskuksen koordinoimaa "Hupisaarten urbaanit purot innovaatioiden kohteena" -hanketta. Hankkeen päätyttyä tapahtumaa ei järjestetty vuonna 2022. Tänä kesänä saatiin kuitenkin iloinen uutinen, kun Oulun kaupungin kaupunkiympäristöpalveluiden maa ja mittaus -yksikkö päätti jälleen jatkaa noin 2000 kävijää kerännyttä koko perheen ilmaistapahtumaa.

-  Tapahtuma päätettiin järjestää uudelleen aiemmasta tapahtuma saadun hyvän palautteen vuoksi. Myös viimekertainen kävijämäärä kannusti miettimään tapahtumaa uudelleen, kertoo kaupunginpuutarhuri Heikki Pulkkinen.

Oulun kaupunkiympäristöpalveluiden tavoitteena on myös lisätä edelleen Hupisaarten näkyvyyttä monipuolisena kaupunkiluontokohteena.

-  Ohjelmassa on tänäkin vuonna monenlaista nähtävää, tehtävää, opittavaa ja tutkittavaa koko perheelle, kertoo Anna Lanas tapahtuman järjestelyistä vastaavasta Wadessa Oy:stä.

-  Luvassa on muun muassa luonnonmateriaaleja hyödyntäviä ohjattuja työpajoja, opastettuja puistokierroksia, kalojen tarkkailua, lisättyjä grillauspaikkoja, taikuutta ja tulishow.

Kaloihin ja muihin vesieläimiin pääsee päivän aikana tutustumaan monella tavalla. Padon lähellä sijaitseva Oulun Energian kalantarkkailukoppi avaa ovensa lasin takaa tarkkailulle, kun taas puiston padon puoleisella reunalla kävijä voi kiskoa kahluusaappaat jalkaansa ja kiikaroida kaloja suoraan purosta. Samalta paikalta löytyy pohjaeläimiä kuten vesiperhosia ihasteltavaksi, tietoa alueella tehdyistä talkootöistä ja kalaisia maistiaisiakin 400 ensimmäiselle.

Opastettuja kierroksia tehdään kaksi kertaa tunnissa puiston historiaan, tarinoihin ja vesistöön liittyvistä aiheista ja Pohjois-Pohjanmaan museossa voi tutustua ParasRakas museo -labraan ja pop up -työpajaan. Puiston alueella taikuri viihdyttää lapsia neljä kertaa päivän aikana ja illan päättää lopuksi tulishow.

Hämärän laskeuduttua on hyvä mahdollisuus nähdä kaloja taskulampun avulla, ja järjestäjät kannustavatkin kävijöitä ottamaan omat lamput mukaan. Laukkuun kannattaa pakata myös makkaraa tai muuta grillattavaa, koska kaupunkiympäristöpalvelut tuovat grillausalueelle lisägrillien lisäksi valmiiksi myös polttopuita.

Katso Hupisaarten kutuyön ohjelma.

Hupisaarilla paljastetaan lauantaina 7.10.2023 myös Oulu-kirjaimet. Lue tiedote aiheesta.

Lapsia kiikaroimassa veteen.

Hupisaarten Kutuyössä pääsee kiikaroimaan taimenia puroista.