Lasten ja nuorten kaupunkikokous päätti määräraha- ja lausuntoesityksistä Talvikankaan koululla

09.05.2023

Lasten ja nuorten kaupunkikokous järjestettiin tiistaina 9. toukokuuta Talvikankaan koululla. Lasten ja nuorten alueelliset osallisuusryhmät sekä nuorisovaltuusto ONE toivat vuosittain järjestettävään kokoukseen esityksiä, joiden toteuttamisesta kaupunkikokous päätti.

Kaupunkikokous järjestettiin pitkästä aikaa niin, että yleisö oli paikalla. Vuosina 2020-2022 kaupunkikokous jouduttiin koronan takia järjestämään Teamsin kautta.

Päätökset määrärahan jakamisesta teki edustajisto, joka muodostuu oululaisista osallisuusryhmien lapsista ja nuorista. Kokouksen puheenjohtajina toimivat Ri-jwok Kak (osallisuusryhmä Teko) ja Pietari Meriläinen (nuorisovaltuusto ONE). Kokouksen avauspuheen piti nuorisovaltuusto ONEn puheenjohtaja Jesse Rousu.

Kaupunkikokouksella on käytettävissään 10 000 euron määräraha, jonka käyttökohteista kokouksessa päätetään. Osa esityksistä viedään eteenpäin päätöksentekoon lausuntoesityksinä eli kannanottoina eri asioista.

Kokouksessa päätettiin, että 10 000 euron määräraha jaetaan seuraaville ehdotuksille:

  • Uusia luistimia 14 paria Teuvo Pakkalan, Lintulammen ja Pohjankartanon koulujen käyttöön, 850 euroa
  • Liikunta- ja välituntivälineitä Paulaharjun ja Tuiran kouluille, 4500 euroa
  • Kellon koululle penkkejä, 600 euroa
  • Ehdollisena Miniramppi Koskelan koulun viereen, myönnetään 3800 euroa (haettu 5750 euroa​)
  • Mikäli edellinen ei voi hyödyntää myönnettävää rahaa, annetaan Jäälin koululle ulkopeleihin välineitä sekä lautapelejä, 1100 euroa​

Seuraavat lausuntoesitykset valittiin jatkoon, ja ne käsitellään myöhemmin työpajoissa: ​

  • Maksuttomat kuukautissuojat​
  • Kouluruoan laadun parantaminen​
  • Ylikiimingin kylän koulupihan piristäminen

Kokousta seurasi paikan päällä oppilaita Oulun eri kouluista opettajineen, osallisuusryhmien nuoria, päättäjiä sekä nuorten parissa työskenteleviä. Kaupunkikokous striimattiin suorana Nuorten Oulun Youtube-kanavalle, josta kokoustallenne on myöhemmin katsottavissa.

Lasten ja nuorten kaupunkikokous on vuosittain järjestettävä tilaisuus, jossa lapset ja nuoret päättävät erilaisista hankinnoista ja äänestävät kehittämisideoista eli lausuntoehdotuksista. Kaupunkikokous on osa Oulun kaupungin lasten ja nuorten osallisuustoimintaa, jota koordinoi perusopetus- ja nuorisopalvelut.

Lisätietoja kaupunkikokouksesta Nuorten Oulun verkkosivuilta