Lea Pihkala Sylin täydeltä -näyttely 16.2.-19.3.2022 Galleria Oskari Jauhiaisessa

16.02.2022

Galleria Oskari Jauhiaiseen koottu Sylin täydeltä -näyttely kokoaa yhteen naivistista maalauksistaan tunnetun Lea Pihkalan öljyvärimaalauksia vuosilta 1988 – 2018. Pienikokoisissa maalauksissa liikutaan vuodenajoista toiseen ja eletään ainutkertaista elämää. Toistuvana aiheena Pihkalan maalauksissa ovat ihmissuhteet: parisuhteiden ja perheiden kuvausten rinnalla on myös ystävyydestä kertovia maalauksia. 

Tuotteliaan taiteilijan humorististen maalausten aiheet tulivat elävästä elämästä ja mehukkaimmat tapahtumat hän kirjasi ylös tulevia teoksia varten. Ihmisten lisäksi maalauksissa esiintyvät myös kanssakulkijat: hevoset, lehmät ja muut eläimet, jotka olivat taiteilijalle rakkaita.

Lea Pihkala (1936-2021) syntyi Iisalmessa. Lapsuudesta lähtien piirtämistä harrastanut Pihkala alkoi Ouluun vuonna 1955 muutettuaan käydä Oulun työväenopiston taidekursseilla. Ammattimaisempaan taiteilijuuteen häntä opasti aviomiehen setä, taiteilija Ilmo Pihkala. Ensimmäisen yksityisnäyttelynsä Lea Pihkala piti vuonna 1967.

Naivistinen tyylisuunta inspiroi Lea Pihkalaa taiteilijauran loppuun saakka. Hänen teoksiaan oli usein esillä Naivistit Iittalassa -näyttelyissä, sekä myös ulkomailla, jossa hänet vuonna 2000 palkittiin modernin primitiivisen taiteen kilpailussa Sveitsissä. Pihkalan teoksia löytyy mm. Oulun, Raahen ja Valkeakosken kaupunkien taidekokoelmista, sekä yksityiskokoelmista, joista muutama kuuluu mm. Rolling Stones -basisti Bill Wymanille.

Lea Pihkala menehtyi äkillisesti kesällä 2021 Oulussa 85-vuotiaana. Näyttelyssä esillä olevat teokset on koottu taiteilijan perikunnan kokoelmasta. Teosvalinnoista vastaavat vastuumuseotutkija Selina Väliheikki ja maalauskonservaattori Aino Sainio Oulun taidemuseosta, ja näyttelyä on ollut toteuttamassa Oulun kaupungin kulttuuripalvelut.