Marika Maijalan Kuvittajan kapsäkki on Oulun taidemuseon ensimmäinen kiertonäyttely vuodelle 2022

12.01.2022

Haapajärveltä lähtöisin olevan Marika Maijalan kuvissa seikkailevat sympaattiset henkilöhahmot ja arkiset tilanteet rönsyilevät satumaisiin maailmoihin. Oulun taidemuseon kokoama kiertonäyttely esittelee taiteilijan kuvitusoriginaaleja, luonnoksia ja pienikokoisia teoksia.

Vuodesta 2004 lähtien kuvituksia tehnyt Maijala on sanonut, että kirjallisuudella on ollut hänelle lapsuudesta saakka tärkeä merkitys. Se on ollut omaa elämää rikastava portti toisiin maailmoihin sekä kokemuksiin. Kuvitusta tehdessään Maijala kuvittelee tarinoiden ympärille maailmat; henkilöiden elinympäristöt ja tapahtumapaikat syntyvät mielikuvituksessa ja siirtyvät paperille vaihtelevin tekniikoin.

Viuhuva, voimakas liituviiva, sekä valuvan suurpiirteinen siveltimen jälki ovat taiteilijan viimeaikaisten kuvitusten tunnusmerkistöä. Henkilöhahmojen ilmeet ja kehonkieli ilmaisevat tarkasti tunteita ja yksityiskohtaiset näkymät sisä- ja ulkotiloihin herättävät kuvien maailmat eloon. Kuvittajan kapsäkki -kiertonäyttelyn teokset ovat valmistuneet vuosien 2017–2021 välillä ja niiden tekniikat vaihtelevat vahaliiduista öljypastelleihin ja vesiväreistä tussitöihin.

Tällä hetkellä taiteilija Marika Maijala (s. 1974, Haapajärvellä) työskentelee Helsingissä Harakan saaren taiteilijatalossa. Hän kuvittaa ja kirjoittaa lastenkirjoja, tekee animaatioita, maalaa ja piirtää sekä toimii monialaisessa Harakka Kollektiivi -taiteilijaryhmässä. Työstään kuvittajana hänet on palkittu mm. Rudolf Koivu -palkinnolla kaksi kertaa ja hänen debyyttikirjansa lastenkirjailijana oli Pohjoismaiden Neuvoston lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkintoehdokkaana. Kuvitustaiteen valtionpalkinto hänelle myönnettiin vuonna 2020. Maijalan kuvittamia kirjoja on Suomen lisäksi julkaistu mm. Ruotsissa, Tanskassa, Saksassa, Ranskassa, Italiassa, Iso-Britanniassa, Yhdysvalloissa, Japanissa, Koreassa, Espanjassa ja Kiinassa.

Alueellisena vastuumuseona Museo- ja tiedekeskus Luuppi ja sen yksikkö Oulun taidemuseo palvelee ja neuvoo Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueita kuvataiteeseen ja visuaalisen kulttuuriperintöön liittyvissä asioissa. Alueellinen vastuumuseo toteuttaa vuosittain kiertonäyttelyitä, päiväkodeille suunnattuja minitaidekaappeja sekä verkkonäyttelyitä. Kiertonäyttelyitä hyödyntävät pääasiassa Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun kunnat sekä kaupungit, mutta niitä on mahdollista varata myös muualle Suomeen. Kiertonäyttelyn voi varata kirjastoon, galleriaan tai julkiseen näyttelytilaan.

Tustustu näyttelyn sivuihin tästä linkistä.

Marika Maijala,Du är långsammare än snön och maten och Sam. Fast han tar pyttesmå steg, 2021. Kuva: Mika Friman.