Mun Oulu: Turvataitokasvatusta sekä monenlaista apua ja tukea - Turvallinen Oulu -hanke lähestyy loppuaan

29.11.2021

Loppusyksystä 2018 koko Oulu järkyttyi, kun poliisi kertoi useista lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista Oulussa. Oulun kaupunki ja Oulun poliisi käynnistivät välittömästi jatkotoimien suunnittelun. Nopeasti hahmottui, että tarvitsemme monenlaisia toimenpiteitä, joilla ennalta ehkäisemme alaikäisiin kohdistuvia seksuaalirikoksia. Vuoden 2019 alussa käynnistyi seitsemästä osa-alueesta koostuva Turvallinen Oulu -hanke.

Turvallinen Oulu -hanke on pääosin päättymässä tämän vuoden lopussa. Loppuseminaari oli 19. marraskuuta Lasaretissa. Kaikille kiinnostuneille verkon kautta tarjotussa seminaarissa esiteltiin kaikkien osa-alueiden tuloksia käytännön esimerkkien kautta. Päivän koskettavinta antia olivat nuorten ja huoltajien positiiviset palautteet.

Hyvinvointipäällikkö Arto Willman Oulun kaupungilta on ollut mukana hankkeessa sen suunnittelun ensimetreiltä.

”Hankkeen suunnittelu alkoi, kun selvisi, että Oulussa oli tapahtunut useita järkyttäviä lapsiin kohdistuneita seksuaalirikoksia. Lähdimme kaupungin sisällä nopeasti liikkeelle. Totesimme, että on monia asioita joihin pitää tarttua, koska monen asian tekeminen yhtä aikaa samaan suuntaan on tehokasta”, Willman kertoo.

Hanke on erinomainen esimerkki siitä, mitä moniammatillisella yhteistyöllä saadaan aikaan. Yhteistyötä on tehty alusta asti esimerkiksi poliisin ja rikosseuraamuslaitoksen kanssa. Tutkimusten mukaan erityisesti haavoittuvassa asemassa olevat lapset ovat vaarassa joutua seksuaalirikoksen uhriksi.

Lue koko juttu aiheesta Mun Oulusta painamalla tästä (julkaistu 26.11.2021)

Jalkautuvan nuorisotyön Kaasi-tiimiläiset kohtaavat nuoria erityisesti keskustassa, Valkeassa, mutta yksilö- ja verkkotyötäkin on. Kaikki tehdään mahdollisimman matalalla kynnyksellä, nuorten toiveita kuunnellen. Kuva: Esa Eirola