Museo- ja tiedekeskus Luuppi hankki omistukseensa Legoista rakennetun Oulun keskustan pienoismallin

27.01.2022

Legoaplikoista rakennettu Oulun kaupungintalo ja ympäröiviä rakennuksia.

Pienoismallit ovat kiehtovia ja erityisesti museoiden suosimia tapoja esittää menneisyyttä. Viime vuonna museossa esillä olleen Palikka palikalta -näyttelyn katseenvangitsija oli Oulun keskustan aluetta esittänyt pienoismalli. Sen näki vuonna 2021 museossa yli 26 000 kävijää. Oululaisen Tuomas Kukkamaan suunnittelema ja rakentama legoteos esittää Oulua noin vuoden 2016 tilanteessa, jolloin esimerkiksi torilla sijaitsevan hotellin rakennustyömaata ei vielä näy.

Kukkamaan pienoismalli herätti sen nähneissä henkilöissä paljon kysymyksiä: paljonko tähän on käytetty legoja? Kuinka kauan aikaa tämän rakentaminen on vienyt? Missä tällaista voi säilyttää?

Näistä viimeiseenkin kysymykseen saadaan nyt vastaus, kun Museo- ja tiedekeskus Luuppi hankki omistukseensa Kukkamaan suurella työllä valmistaman pienoismallin.

Teoksen rakentamiseen käytetty yli 20 000 Lego-palikkaa ja suunnitteluun sekä rakentamiseen on kulunut aikaa noin kolme vuotta. Pienoismalli on kooltaan 120 x 150 cm.

Ostamalla teoksen Luuppi halusi varmistaa, ettei sitä pureta palikoiksi vaan pienoismallia on mahdollisuus esitellä tulevaisuudessakin. Teos on suunniteltu näyttelyihin kuljettamista silmällä pitäen, joten sen pystyy purkamaan selkeisiin osiin, jotka on myöhemmin helppo yhdistellä uudelleen isoksi kokonaisuudeksi. Laajan teoksen säilyttäminen on siten mahdollista varastossa pahvilaatikoissa.

“On hienoa, että voimme varmistaa Kukkamaan suurella työllä valmistaman pienoismallin säilymisen”, sanoo kuraattori Arja Keskitalo Pohjois-Pohjanmaan museosta. “Legoharrastukseen kuuluu rakentamisen lisäksi purkaminen ja palikoiden käyttö uusiin projekteihin, joten harrastajilla itsellään ei monesti ole mahdollisuutta tai tarvetta säilyttää edes näin suuritöisiä projekteja.”

Keskitalo muistuttaa, että pienoismallit ovat suosittuja museovieraiden keskuudessa.

“Pohjois-Pohjanmaan museossa viimeiset parikymmentä vuotta ihastusta on herättänyt ”Oulu vuonna 1938” -pienoismalli. Sen suunnittelusta ja käsikirjoituksesta vastasi aikoinaan arkkitehti Kaarina Niskala ja sen valmistamisesta mikkeliläinen Pienoismallitoimisto Malliakopio.”